Turun kaupunki

   Vammaisneuvosto

 

 

 

 

 

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013

 

 

 

VAMMAISNEUVOSTON TEHTÄVÄT

 

Turun kaupunginhallitus valitsee vammaisneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kymmenen jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Toimintaohjeen mukaan viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat vammaisjärjestöjä. Muut viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat kaupungin luottamushenkilöitä. Kaupunkia edustavat jäsenet ja varajäsenet nimetään lautakunnista, jotka edustavat sosiaali- ja terveystointa, kasvatus- ja opetustointa, liikuntatointa sekä kiinteistö- ja rakennustointa.

 

Vammaisneuvoston tehtävät toimintaohjeen mukaan ovat seuraavat:

-edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa kaupungissa

-seurata vammaisten tarpeiden kehitystä kaupungin alueella

-seurata kaupungin yleisiin oloihin vaikuttavaa kaupungin hallinnon päätöksentekoa vammaisten kannalta

-edistää vammaisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, kulttuuri-, liikunta- ja muuhun harrastustoimintaan

-seurata vammaisille tarkoitettujen palvelujen, tukitoimien ja muiden etuuksien kehitystä

-tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja kaupungin eri viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa

-huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta

-valmistella seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja antaa toimintakertomus sekä tehdä ehdotus seuraavan vuoden talousarviostaan

-hoitaa muut vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

 

 

TOIMINTA VUONNA 2013

 

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Vammaisneuvosto tutustuu kokousten yhteydessä mm. vammaisten palveluita tarjoavien yksiköiden toimintaan.

 

Kaupunginhallitus valitsee uuden vammaisneuvoston toimikaudelle 2013–2014. Vammaisneuvoston uudet jäsenet perehdytetään vammaisia koskevaan lainsäädäntöön.

 

Vammaisneuvosto seuraa vammaispoliittisten tavoitteiden sisällyttämistä Turun kaupungin hyvinvointipoliittisiin ohjelmiin.

 

Vammaisneuvosto seuraa vammaispalvelulain ja kehitysvammaisten palveluiden toteutumista Turussa. Erityisesti vammaisneuvosto kiinnittää huomiota vaikeavammaisten vapaa-ajan kuljetuspalvelun toteutumiseen. Vammaisneuvosto perehtyy myös mm. henkilökohtaisen avun ja kehitysvammaisten asumisen järjestämiseen.

Vammaisneuvosto seuraa esteettömyyden sekä seudullisen esteettömyysasiamiestoiminnan toteutumista. Vammaisneuvosto osallistuu edustajansa kautta kaupunginjohtajan nimeämän esteettömyystyöryhmän työskentelyyn. Esteettömyystyöryhmän tulee laatia Turun kaupungin esteettömyysohjelma vuosiksi 2014–2017.

 

Kaupungin eri hallintokuntien kanssa edistetään yhteistyötä, jotta vammaiset henkilöt otetaan yhteiskunnassa eri osa-alueiden suunnittelussa huomioon ja että kaikessa kunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa otetaan valmisteluvaiheessa huomioon päätösten vaikutus vammaisten elinoloihin.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen kansanedustajat, lautakuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat, vammaisjärjestöt ja virkamiehet yhteiseen tilaisuuteen ajankohtaisista asioista.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen vammaisjärjestöt yhteiseen kokoukseen toimintaohjeensa mukaisesti kaksi kertaa vuodessa.

 

Vammaisneuvosto tekee esityksiä ja aloitteita sekä antaa lausuntoja kaupungin eri hallintokunnille ja viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa.