Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8222.11.2012

7665-2012 (634, 662)

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto - Lausuntopyyntö Vanhan Suurtorin liikenne-, katu- ja ympäristösuunnitelmista

Tiivistelmä: -

Vammais § 82

Suunnittelutoimisto/Jaana Mäkinen 15.11.2012:

Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimisto pyytää lausuntoanne Turun kaupungin II kaupunginosassa sijaitsevan Vanhan Suurtorin liikenne-, katu- ja ympäristösuunnitelmista. Suunnitelmat olivat nähtävillä jo aikaisemmin, kesällä 2012, ja sen jälkeen ne on käsitelty ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa. Lautakunta palautti suunnitelmat uuteen valmisteluun siten, että selvitetään mahdollisuudet valita ensisijaiseksi materiaaliksi nupukivi ja toteuttaa koko alue samalla materiaalilla. Kivimateriaalin valinnassa otetaan huomioon esteettömyysnäkökohdat.

Katu- ja ympäristösuunnitelmaan on nyt merkitty pääasialliseksi pintamateriaaliksi vanha nupukivi. Uudenmaankadun puoleisessa osassa, ns. vanhojen kortteleiden kohdalla, pintamateriaalina on uusi nupukivi. Uudet suunnitelmakuvat löytyvät kaupungin nettisivuilta osoitteesta:

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=396959&nodeid=7483

tai polusta

turku.fi» Päätöksenteko ja talous » Kuulutukset» Kaavoitus ja katusuunnittelu - Kaavoitus- ja katusuunnittelukuulutukset 27.10.2012

Suunnitelmat ovat olleet nähtävänä 29.10.–14.11.2012 ja niistä on tehty yksi muistutus. KOY Turun Pinella/Saga Palvelut Oy esittää muistutuksessaan, että Vanhan Suurtorin alueelle pitäisi merkitä noin viisi pysäköintipaikkaa ja, että Itäisen Rantakadun ja Henrik Tempilin polun risteykseen pitäisi myös varata paikka opastetaululle.

Lähettänette lausuntonne 30.11.2012 mennessä Turun kaupungin suunnittelutoimistoon /Jaana Mäkinen, postiosoitteeseen PL 355, 20101 Turku. Mikäli lausuntoa tai ilmoitusta siitä, että lausunto on tulossa, ei toimiteta määräajassa, katsotaan että viranomaisella ei ole huomautettavaa liikenne-, katu- ja ympäristösuunnitelmien johdosta.

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 16.11.2012:

EhdotusVammaisneuvosto päättää lausunnostaan.

PäätösVammaisneuvosto päätti esittää lausuntonaan seuraavaa:

Vanhan Suurtorin alueen kehittäminen on osa Ihmiselle parempi keskusta -hanketta, joka on Turun kaupungin ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke Turun kaupunkikeskustan kehittämiseksi.

Hankesuunnitelmassa todettuja tavoitteita ovat mm.

- suurtorin toiminnallisen kehittämisen tavoitteena on alueen saaminen eläväksi ja se, että alueelle sijoittuu monipuolista yritystoimintaa.

- tämä edellyttää viihtyisiä, esteettömiä ja turvallisia kulkureittejä alueelle ja sen sisällä sekä korttelien rakennusten julkisivujen korjaamista.

Vammaisneuvosto antaa lausuntonsa suunnitelmaselostuksessa (Turun kaupunki, 002 (II) Vanha Suurtori) esitetystä pintamateriaalista. Suunnitelmaselostuksessa esitetään mm., että alkuperäinen suorakaiteen mallinen tori päällystetään vanhoin nupukivin ja että Uudenmaankadun vierustalla sijaitsevat kaksi vanhaa korttelialuetta osoitetaan viitteellisesti uusin graniittisin nupukivin (yläpinta poltettu, Kurun harmaa). Suunnitelma näiden kahden vanhan korttelialueen päällystämiseen uusilla nupukivillä aiheutui suunnitelmaselostuksen mukaan mm. siitä, että vanhaa kulunutta nupukiveä ei ole saatavilla koko alueen pintamateriaaliksi. Suurin osa alueesta olisi suunnnitelman mukaan päällystetty vanhoin nupukivin.

Vammaisneuvosto toteaa, että Vähätori on päällystetty vanhoin nupukivin. Torin päällyste ei vammaisten henkilöiden saamien kokemusten mukaan täytä kaikilta osin esteettömyyden vaatimuksia. Esteettömyyden kannalta uusi graniittinen, poltettu nupukivi on parempi ratkaisu näistä kahdesta esitetystä vaihtoehdosta.

Vammaisneuvosto esittää, että pintamateriaalien paikkaa vaihdetaan siten, että suurempi osa alueesta - alkuperäinen suorakaiteen mallinen tori - päällystetään uusilla graniittisilla, poltetuilla nupukivillä ja vanhaa nupukiveä käytetään osoittamaan viitteellisesti kahta vanhaa korttelialuetta. Tällöin ongelmana ei olisi myöskään suunnitelmassa mainitun vanhan kuluneen nupukiven saatavuusongelmat.

 

Jakelu

lausYmpäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimisto
lausMäkinen Jaana