Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8722.11.2012

12486-2012 (313)

STM - Pitkäaikaissairaiden lasten lääkehoito päivähoidossa ja koulupäivän aikana

Tiivistelmä: -

Vammais § 87

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 7.11.2012:

 

Vammaisneuvoston kokouksissa on ajoittain tullut esille pitkäaikaissairaiden lasten lääkehoidon toteuttaminen päivähoidossa ja koulupäivän aikana.

 

Lasten päivähoito

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut suositukset pitkäaikaissairaiden lasten lääkehoidon turvallisesta toteuttamisesta sellaisia toimintayksiköitä varten, joiden perustehtävään lääkehoidon toteuttaminen ei kuulu, mutta joissa saatetaan joutua toteuttamaan lääkehoitoa. Tällaisia yksiköitä ovat esimerkiksi päiväkodit ja ryhmäperhepäivähoidon yksiköt. Suositukset täydentävät Turvallinen lääkehoito-opasta (STM 2005:32).

 

Pitkäaikaissairaiden lasten hoidon ohjaukseen ja seurantaan liittyvät käytännön järjestelyt ovat osa terveydenhuoltoa. STM:n kirjeellä halutaan selventää lapsen hoitopäivän aikaista hoidon koordinointia niin, että jokaisella toimijalla on tieto omasta roolistaan ja vastuustaan.

 

Lääkehoitoa toteuttavat pääsääntöisesti siihen koulutetut terveydenhuollon ammattihenkilöt. Kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tulee laatia lääkehoitosuunnitelma. Vastuu lääkehoitosuunnitelman laatimisen, toteuttamisen ja seurannan organisoinnista on kunnan terveydenhuollon johdolla. Lääkehoitosuunnitelmaan sisällytetään lääkehoidon toteuttaminen päivähoidossa terveyskeskuksen toiminta-alueella. Päivähoidon vastuulla on huolehtia siitä, että päivähoitoyksikössä on lääkehoitosuunnitelman pohjalta laadittu omaan päivähoitoyksikköön sopiva lääkehoitosuunnitelma. Lapsikohtaisen lääkehoitosuunnitelman pohjana käytetään päivähoidon yksikkökohtaista lääkehoitosuunnitelmaa.

 

Pääsääntönä on, että lääkehoitoa toteuttavat lääkehoitoon koulutetut terveydenhuollon ammattihenkilöt. Päiväkodeissa työskentelee lähihoitajia, jotka ovat nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Päivähoidossa lähihoitajan tulisi toteuttaa lääkärin lapselle määräämä lääkehoito.

 

Päivähoidon muu työntekijä, esim. lastentarhanopettaja tai perhepäivähoitaja, joka ei ole saanut terveysalan koulutusta, voi toteuttaa lääkärin lapselle määräämää lääkehoitoa. Tällöin lääkehoidon toteuttaminen perustuu työntekijän suostumukseen, perehdytykseen sekä lisäkoulutukseen ja lapsikohtaiseen lääkesuunnitelmaan. Terveysalalle kouluttamattomalla työntekijällä ei ole velvoitetta lääkehoidon toteuttamiseen.

 

Työnantajan tulee järjestää päivähoidon työntekijöille lääkehoidosta tarvittaessa perehdytystä tai lisäkoulutusta. työntekijöiden lääkehoidon osaaminen tulee varmistaa näytöllä.

 

Päivähoidossa toteutettavaa lääkehoitoa koskevat suositukset ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa

 

http://www.stm.fi/tiedotteet/kuntainfot/kuntainfo/-/view/1828601 .

 

Lääkehoito koulupäivän aikana

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on antanut Helsingin kaupungin opetusviraston pyynnöstä lausuntonsa oppilaan lääkehoidosta koulupäivän aikana.

 

Kannanotossaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskus toteaa, että oppilaan välttämättömästä lääkehoidosta koulupäivän aikana tulee huolehtia. oikeusturvakeskus toteaa, että lääkehoidon toteuttamisesta voidaan sopia paikallisesti yhteistyössä kouluterveydenhuollosta vastaavan terveystoimen ja opetuksesta vastaavan opetustoimen kanssa.

 

Oppilaan huoltaja vastaa ensisijaisesti sairaan lapsen hoidosta. Kouluterveydenhuolto toimii välittäjänä eri tahoille huolehtien mm. siitä, että pitkäaikaissairaan lapsen tarpeet huomioidaan koulussa ja että sovitut suunnitelmat toteutuvat koulupäivän aikana. On kuitenkin kouluja, joissa kouluterveydenhuollon palveluja ei ole satavilla koko koulupäivän ajan tai edes joka päivä. Tällöin ainoana vaihtoehtona on sopia tapauskohtaisesti kunkin oppilaan välttämättömästä lääkehoidosta yhdessä huoltajan, hoidosta vastaavan lääkärin, kouluterveydenhuollon ja koulun kesken.

 

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen käsityksen mukaan opettajat voivat suostumuksensa perusteella osallistua oppilaan lääkehoidon toteuttamiseen, mutta eivät ole siihen velvollisia. Oikeusturvakeskus toteaa lisäksi, että oppilaan lääkehoidon toteuttaminen perustuu aina oppilaan vanhemman tai huoltajan ja lääkehoitoa toteuttavan opettajan sekä toimintayksikön johdon väliseen yhteiseen sopimukseen.

 

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunto kokonaisuudessaan:

 

http://www.valvira.fi/files/lausunnot/laakehoito_kouluissa.pdf

 

Ehdotus        Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.