Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8822.11.2012

12484-2012 (450)

Valtioneuvoston periaatepäätös kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisen asumisen ja palvelujen turvaamisesta

Tiivistelmä: -

Vammais § 88

Sihteeri Rita Salviander 8.11.2012:

 

Valtioneuvoston on 8.11.2012 tehnyt periaatepäätöksen kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisen asumisen ja palvelujen turvaamisesta. Periaatepäätös perustuu sosiaali- ja terveysministeriön johdolla laadittuun valtakunnalliseen suunnitelmaan ”Laitoksista yksilölliseen asumiseen: Valtakunnallinen suunnitelma palvelujen kehittämiseksi lähiyhteisöön”.

 

Periaatepäätöksen tavoitteena on määritellä asumisohjelman seuraava vaihe ja linjata laitosasumisen asteittaisen lakkauttamisen toimenpiteet sekä asumisen tukemiseksi tarvittavien palvelujen kehittäminen. päämääränä on, että vuoden 2020 jälkeen kukaan ei asu laitoksessa. Muina keskeisinä periaatteina ovat tietoisuuden lisääminen vammaisten henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksista, vammaisten henkilöiden oikeuksien ja itsemääräämisen kunnioittaminen, palvelujen ja lähiyhteisöjen kehittäminen, organisaatioiden toimintakulttuurien kehittäminen, laadunvalvonta ja –seuranta sekä hallinnonalojen yhteistyö.

 

Laitosasumisen lakkauttamisen tavoitteet ja aikataulut asetetaan kunnissa ja kuntayhtymissä siten, että samaan aikaan varmistetaan palvelujen saatavuus ja soveltuminen asiakkaiden tarpeisiin, jotta vältytään uusilta laitossijoituksilta.

 

Toimenpiteet

 

1.Vammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä osallisuuden ja oikeuksien varmistaminen

 

2.Vammaisten lasten oikeuksien varmistaminen

 

3.Palvelujen kehittäminen

 

4.Laitosasumisen lakkauttaminen

 

5.Osaamisen varmistaminen ja hallinnonalojen välinen yhteistyö

 

Kussakin toimenpiteessä on lueteltu yksityiskohtaisia toimenpiteitä, joiden kehittämisellä edistetään tavoitteen saavuttamista.

 

Periaatepäätös on luettavissa http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=5197397&name=DLFE-24004.pdf .

 

Ehdotus        Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.