Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8122.11.2012

12387-2012 (010)

Ehdotus vammaisneuvoston toimintasäännöksi

Tiivistelmä: -

Vammais § 81

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 7.11.2012:

 

Kaupunginhallitus on hyväksynyt Turun vammaisneuvoston toimintaohjeen 11.4.1989 § 1445.

 

Vammaisneuvosto on käsitellyt toimintaohjeen muuttamista kokouksessaan 15.12.2011.

 

Kokouksessa esille tuotujen muutostarpeiden pohjalta sihteeri on käynyt keskustelun kaupungin lakimiesten kanssa. Liitteenä ovat voimassaoleva vammaisneuvoston toimintaohje sekä ehdotus uudeksi toimintasäännöksi.

 

Liite 1   Vammaisneuvoston toimintaohjeet kh 11.4.1989 § 1445

 

Liite 2   Ehdotus vammaisneuvoston toimintasäännöksi

 

Toimintaohje ehdotetaan muutettavaksi toimintasäännöksi.

 

Voimassa olevan toimintaohjeen asiajärjestys:

1 Tarkoitus

2 Kokoonpano

3 Tehtävät

4 Päätösvaltaisuus

5 Sihteerin tehtävät

6 Erinäisiä määräyksiä

 

Ehdotetun toimintasäännön asiajärjestys:

1 Tarkoitus

2 Tehtävät

3 Vammaisneuvoston jäsenet ja toimikausi

4 Kokoukset

5 Sihteerin tehtävät

6 Yhteistyö vammaisjärjestöjen kanssa

 

Ehdotetut muutokset:

 

1 Tarkoitus

   ennallaan

2 Tehtävät

   ennallaan

3 Vammaisneuvoston jäsenet ja toimikausi

Kaupunginhallitus valitsee toimikautensa alussa toimikauttaan vastaavaksi ajaksi vammaisneuvostoon kymmenen (10) varsinaista jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Vammaisjärjestöjen edustajista valitaan viisi (5) jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Lisäksi viisi (5) jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä valitaan peruspalvelulautakunnasta, kasvatus- ja opetuslautakunnasta, liikuntalautakunnasta sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnasta. Peruspalvelulautakunta tekee esityksensä kahdesta jäsenestä ja varajäsenestä ja muut lautakunnat yhdestä jäsenestä ja varajäsenestä toimikauttaan vastaaviksi ajoiksi. Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry tekee esityksensä viidestä jäsenestä ja varajäsenestä, jotka edustavat eri vammaisjärjestöjä.

 

Kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Näistä toinen valitaan vammaisjärjestöjä edustavien henkilöiden keskuudesta ja toinen kaupunkia edustavista henkilöistä. Puheenjohtajuus vuorottelee kaupungin ja vammaisjärjestöjen edustajien välillä.

 

Mikäli vammaisneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikauden, valitsee kaupunginhallitus uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi.

 

Vammaisneuvostolla on tarvittaessa oikeus kuulla asiantuntijoita sekä asiakohtaisesti nimetä keskuudestaan valmistelevan työryhmän.

 

Kokoukset

Vammaisneuvosto kokoontuu kutakin kalenterivuotta varten päättäminään aikoina. Tarvittaessa vammaisneuvosto kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta muinakin aikoina.

 

Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja heidän henkilökohtaisille varajäsenilleen vammaisneuvoston päättämällä tavalla, mikäli mahdollista vähintään kaksi päivää ennen kokousta. Varsinaisen jäsenen ollessa estynyt saapumasta kokoukseen hän on velvollinen ilmoittamaan siitä varajäsenelleen.

 

Vammaisneuvosto on päätösvaltainen, kun kokouksessa on läsnä puheenjohtaja mukaan lukien puolet jäsenistä.

 

Kokouspöytäkirja tarkastetaan ja hyväksytään vammaisneuvoston seuraavassa kokouksessa.

 

Vammaisneuvoston pöytäkirjat, lausunnot, aloitteet sekä muut asiakirjat allekirjoittaa vammaisneuvoston puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja sekä varmentaa sihteeri.

 

Pöytäkirjanotteen allekirjoittaa sihteeri

 

Sihteerin tehtävät

Vammaisneuvoston sihteerinä toimii sosiaali- ja terveystoimen nimeämä kaupungin viranhaltija.

 

Sihteerin tehtävänä on huolehtia kokoussihteerin tehtävien lisäksi käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta. Kokouksissa asiat esittelee vammaisneuvoston sihteeri.

 

Yhteistyö vammaisjärjestöjen kanssa

Vammaisneuvosto kutsuu kaksi kertaa vuodessa kaupungin alueella toimivien vammaisjärjestöjen edustajat yhteistyö- ja neuvottelutilaisuuteen.

 

Ehdotus        Vammaisneuvosto päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy vammaisneuvoston uuden toimintasäännön selostusosan mukaisesti.

 

Päätös          Vammaisneuvosto päätti, että toimintasääntöehdotukseen tehdään seuraavat muutokset

 

-Viisi (5) jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä valitaan sosiaali- ja terveyslautakunnasta, kasvatus- ja opetuslautakunnasta, liikuntalautakunnasta, ympäristö- ja kaavoituslautakunnasta sekä kiinteistöliikelaitoksen johtokunnasta. Kaupunkia edustavat tahot tekevät esityksensä yhdestä jäsenestä ja varajäsenestä toimikauttaan vastaaviksi ajoiksi.

 

-Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja heidän henkilökohtaisille varajäsenilleen vammaisneuvoston päättämällä tavalla, mikäli mahdollista vähintään kolme päivää ennen kokousta.

 

-Vammaisneuvoston sihteerinä toimii sosiaali- ja terveyslautakunnan nimeämä kaupungin viranhaltija tai työntekijä.

 

-Sihteerin tehtävänä on huolehtia kokoussihteerin tehtävien lisäksi käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta.

 

Muilta osin vammaisneuvosto hyväksyi toimintasääntöehdotuksen.

 

Liitteenä on toimintasääntöehdotus päätöksen mukaisesti korjatussa muodossa.

 

Liite 2                                  Ehdotus vammaisneuvoston toimintasäännöksi

 

Päätös tehtiin Hauliston Heinon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

 

Vammaisneuvosto esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan toimintasääntöehdotuksen vammaisneuvoston toimintasäännöksi.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Vammais § 81
Liite 1:Vammaisneuvoston toimintaohjeet
Liite 2:Ehdotus vammaisneuvoston toimintasäännöksi