Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7525.10.2012

6414-2012 (015)

Kaupunginjohtaja - Esteettömyystyöryhmän perustaminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 75

Vs. kaupunginsihteeri Satu Lehto 4.10.2012:

Esteettömyysasiamies on 21.5.2012 esittänyt, että kaupunginhallitus nimeää työryhmän valmistelemaan Turun esteettömyysohjelman vuosille 2013–2020. Työryhmän nimeäminen kuuluu kaupunginjohtajan toimivaltaan. Turun esteettömyysohjelma 2005–2012 on voimassa kuluvan vuoden loppuun.

Seudullisen toiminnan valmistelu

Kaupunginvaltuusto on 29.11.2010 § 621 vuosien 2011–2014 taloussuunnitelmaa koskevan päätöksen yhteydessä todennut, että esteettömyysasiamiehen tehtävien hoito turvataan ensisijaisesti seudullisena toimintana.

Turun kaupunkiseudun PARAS -ohjausryhmä on 13.9.2011 päättänyt pyytää kunnilta lausunnon kiinnostuksesta järjestää esteettömyyspalvelut seudullisesti. Turun lisäksi Lieto, Masku, Naantali, Paimio, Raisio, Rusko ja Sauvo ovat ilmoittaneet halukkuutensa osallistua seudulliseen esteettömyystoimintaan tietyin ehdoin.

PARAS-ohjausryhmä on 4.9.2012 päättänyt esittää Turun kaupunginhallitukselle, että Turku ryhtyisi toimenpiteisiin kaupunkiseudun esteettömyysasiamiestoiminnan järjestämiseksi, jatkoneuvottelujen käymiseksi ja sopimusten laatimiseksi.

Kaupungin esteettömyysohjelman valmistelu

Esteettömyysasiamies on esittänyt, että uusi ohjelma laaditaan vuosille 2013–2020. Esteettömyysohjelma tulee kuitenkin kytkeä samaan aikatauluun kaupungin muiden strategioiden kanssa, joten ohjelmakauden tulee kattaa vuodet 2014-2017.

Uuteen ohjelmakauteen asti on syytä noudattaa nyt voimassa olevaa esteettömyysohjelmaa. Tähän ei ole lainsäädännöllistä estettä, sillä esteettömyysohjelma ei ole lakisääteinen.

Esteettömyystyöryhmän kokoonpano

Esteettömyystyöryhmän tulee olla monialainen, joten siihen tulee nimetä edustajia eri hallintokunnista seuraavasti:

Maija Kyttä, apulaiskaupunginjohtaja

Timo Collanus, erityisasiantuntija, strategia- ja viestintäyksikkö

Heikki Haulisto, esteettömyysasiamies, ympäristö- ja kaavoitusvirasto

Mari Helin, viheraluepäällikkö, Kiinteistöliikelaitos

Nora Hildén, tilacontroller, tilakeskus

Kaisa Kiiski, vammaispalvelujohtaja, sosiaali- ja terveystoimi

Päivi Kujala, erikoistoimintaterapeutti, sosiaali- ja terveystoimi

Rita Salviander, sihteeri, vammaisneuvosto

Jaana Solasvuo, tutkija, ympäristö- ja kaavoitusvirasto

Petri Tulonen, kiinteistön ylläpitoinsinööri, tilaliikelaitos

Työryhmä puheenjohtajana toimii Maija Kyttä ja esteettömyysasiamies koordinoi valmistelua. Työryhmän sihteerinä toimii Jaana Solasvuo. Työryhmän toimikausi on alkaa tällä päätöksellä ja päättyy, kun esteettömyysohjelma on hyväksytty. Esteettömyystyöryhmää laajennetaan tarvittaessa, jos seudullinen esteettömyysasiamiestoiminta toteutuu.

Työryhmän toimeksianto

Esteettömyystyöryhmän tulee laatia Turun kaupungin esteettömyysohjelma vuoksi 2014–2017. Esteettömyysohjelman laatimisessa on otettava huomioon myös mahdollinen esteettömyysasiamiestoiminnan muuttuminen seudulliseksi.

Työryhmän tulee toimittaa väliraportti kaupunginjohtajalle 31.3.2013 mennessä. Loppuraportti tulee toimittaa kaupunginjohtajalle 31.5.2013 mennessä, jonka jälkeen asia käsitellään kaupungin johtoryhmässä ja kaupunginhallituksessa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Päätös

Päätin perustaa esteettömyystyöryhmän ja nimetä siihen edellä mainitut henkilöt valmistelemaan vuoden 2014-2017 esteettömyysohjelmaa siten, että ohjelma on mahdollista laajentaa koskemaan kaupunkiseutua, mikäli seudullinen esteettömyysasiamiestoiminta toteutuu.

Ryhmän puheenjohtajana toimii Maija Kyttä ja sihteerinä Jaana Solasvuo.

Työryhmän tulee toimittaa väliraportti kaupunginjohtajalle 31.3.2013 mennessä. Loppuraportti tulee toimittaa kaupunginjohtajalle 31.5.2013 mennessä.

Turun esteettömyysohjelmaa 2005-2012 noudatetaan siihen asti, kunnes uusi esteettömyysohjelma tulee voimaan.

 

Aleksi Randell

kaupunginjohtaja

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 18.10.2012:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.