Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Joukkoliikennelautakunta9814.06.20126
Vammaisneuvosto5715.08.2012

11697-2011 (630)

Joukkoliikennelautakunta - Vammaisneuvoston esitykset esteettömyyteen liittyen

Tiivistelmä: -

Jlk § 98

Joukkoliikennetoimisto 5.6.2012:

Vammaisneuvosto on kokouksessaan 27.10.2011 § 64 päättänyt tehdä joukkoliikennelautakunnalle seuraavan esityksen:

”Joukkoliikennelautakunta on edistänyt linja-autoliikenteen esteettömyyttä mm. matalalattiabussein. Joukkoliikennelautakunta on myös pyrkinyt parempaan matkustajainformaatioon mm. hankkimalla pysäkkinäyttöjä bussipysäkeille. Lisäksi joissakin linja-autoissa on jo näytöt seuraavista pysäkeistä.

Vammaisneuvosto esittää, että joukkoliikennelautakunta edellyttää kaikissa linja-autoissa olevan pysäkkinäytöt ja automaattiset pysäkkikuulutukset. Näytöt ja kuulutukset auttavat erityisesti kuulo- ja näkövammaisia sekä ihmisiä, jotka eivät tunne kaupunkia. 

Vammaisneuvosto esittää, että linja-autopysäkeillä olevien näyttöjen esteettömyys turvataan lisäämällä näyttöihin kuulutukset, jolloin myös sokeilla ja heikkonäköisillä on mahdollisuus saada tieto seuraavasta saapuvasta linja-autosta.”

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.6.2012:

Aloite on tullut joukkoliikennetoimistoon 31.10.2011. Olen toimittanut vammaisneuvostolle kuntalaisaloitteiden käsittelyohjeiden (Kh 10.9.2007 § 535) mukaisen väliaikaselvityksen esityksen käsittelystä 13.4.2012.

Vammaisneuvosto esittää kaikkiin busseihin pysäkkinäyttöjä ja automaattisia pysäkkikuulutuksia sekä kuulutuksia niille pysäkeille, joilla on reaaliaikaiset näyttötaulut.

Joukkoliikennetoimisto valmistelee paraikaa maksu- ja informaatiojärjestelmähankintaa siten, että käyttöönoton tavoiteaikataulu on kesä 2014. Pyrkimyksenä on kokonaisuudessaan lisätä joukkoliikenteen helppokäyttöisyyttä ja luotettavuutta niin Turussa kuin kaupunkiseudulla. Hankinnassa tullaan ottamaan huomioon mahdollisuus kuulutuksiin linja-autoissa ja pysäkeillä.

Joukkoliikennelautakunta edellyttää liikennöintiä kilpailuttaessaan, että linja-autoissa on seuraavan pysäkin kertovat näyttötaulut. Ko. pysäkkinäytöt ovat tällä hetkellä jo lähes kaikissa paikallisliikenteen busseissa. Kaikkiin busseihin tulee näyttötaulut uusien kilpailutusten myötä.

Automaattista pysäkkikuulutusta tullaan kokeilemaan linjalla 1 lentokentän terminaalien 1 ja 2 kohdalla, todennäköisesti syksystä 2012 alkaen.

Turussa on juuri otettu käyttöön patterikäyttöisiä näyttötauluja, joita on nyt 21 pysäkillä. Sen lisäksi Tuomiokirkon pysäkillä ja päärautatieaseman pysäkillä on sähköinen näyttötaulu. Jatkossa mahdollisesti tilattaviin patterikäyttöisiin näyttötauluihin voi olla lisättävissä painonapista toimiva kuulutus, ja tätä ominaisuutta on tarkoitus kokeilla parilla pysäkillä mahdollisesti jo talvesta 2012 - 2013 alkaen.

EhdotusJoukkoliikennelautakunta päättää lähettää yllä olevan vastauksen vammaisneuvoston esitykseen joukkoliikenteen esteettömyyden kehittämisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 57

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 7.8.2012:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi vammaisneuvosto päätti tutustua Turussa käytössä oleviin uusiin linja-autoihin, koska tietoon on tullut esteettömyyden kannalta ongelmallisia teknisiä ratkaisuja.

Sihteeri ottaa asiassa yhteyttä joukkoliikennejohtajaan.