Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto5615.08.2012

8744-2012 (240)

Lausuntopyyntö: Vanha Suurtori

Tiivistelmä: -

Vammais § 56

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 1.8.2012:

Vanhan Suurtorin alue on ydinosa Turun historiallista keskustaa. Alueella toimii mm. kulttuurikeskus ja putiikkeja. Lisäksi torialue toimii markkina- ja tapahtumatorina. Torin pinta on kenttäkivetty, joka koetaan hankalaksi liikkua.

Alueelle on laadittu luonnokset ympäristösuunnitelmaksi ja katusuunnitelmaksi.

Oheismateriaali               Vanha Suurtori, suunnitelmaselostus

Ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimisto on pyytänyt lausuntoa ko. suunnitelmaehdotuksesta.

Kokouksessa FCG Finnish Consulting Group Oy:n edustaja esittelee suunnitelmaehdotuksen.

EhdotusVammaisneuvosto päättää lausuntonsa sisällöstä.

PäätösKokouksessa Vanhan Suurtorin suunnitelmaselostuksen (Turku, 002 (II) Vanha Suurtori, luonnos 20.6.2012) esitteli miljöösuunnittelija AMK Tiina Puska.

Turun vammaisneuvosto päätti esittää lausuntonaan seuraavaa:

Suunnitelmaluonnoksessa ehdotuksena torin päällysteeksi on tiivistyvä hieno murske. Vammaisneuvosto toteaa, että suunnitelmaluonnoksessa esitetty ratkaisu parantaisi oleellisesti alueen esteettömyyttä ja käytettävyyttä erityisesti liikkumisesteisten kannalta. Alueen viettävyyden vuoksi ratkaistavaksi jää luonnonolosuhteiden kuten esim. rankkojen sateiden aiheuttamien haittojen ehkäisy. Puistokäytävät, joiden päällysteenä on jo tällä hetkellä mursketta, ovat käytännön kokemusten mukaan esteettömät.

Suunnitelman mukaan rakennusten seinustoilla pidetään kenttäkiveykset, hulevesikourut, pormestarinlaatat sekä reunakivet paikoillaan. Nämä eivät ole esteenä liikkumiselle, kun asentamistyö on tehty huolellisesti niin, että alueelle ei jää korkeuseroja.

Vammaisneuvoston jäsenet ovat tutustuneet myös muina vaihtoehtoina esille tulleisiin päällystetyyppeihin: nupukivi- ja kenttäkivipäällysteisiin. Saatujen kokemusten perusteella nämä päällysteet eivät täytä esteettömyyden vaatimuksia. Kokemukset nupukivipinnasta ovat jonkin verran myönteisemmät kuin kenttäkivetyksen. Vammaisneuvoston saaman tiedon mukaan kahdessa viitteellisissä vanhassa korttelissa päällysteen vaihtoehtoina museaalisista syistä ovat käytännössä nupukivi tai kenttäkivetys. Työn laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota mahdollisimman tasaisen lopputuloksen saamiseksi.

Vammaisneuvosto kiinnittää erityistä huomiota alueen rakentamisen toteutuksen huolellisuuteen työn kaikissa eri vaiheissa ja torin eri osissa. Kunnossapito tulee järjestää asianmukaisesti.

Jakelu

lausRintanen Jaakko
lausToivonen Markku