Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta22830.05.20121
Vammaisneuvosto5215.06.2012

14055-2011 (065)

Peruspalvelulautakunta - Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelut

Tiivistelmä: -

Perla § 228

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, lakimies Mikko Heiskanen sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Outi Pudas 16.5.2012:

Peruspalvelulautakunta hyväksyi vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanienkuljetuspalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 28.3.2012 § 153.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on sosiaali- ja terveystoimen toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista sekä sotaveteraanien kuljetuspalveluista ajalle 1.9.2012(tavoite)–30.8.2014, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella vuodella, ajalle 1.9.2014–30.8.2016 (optio).

Ennakkoilmoitus julkaistiin HILMA-ilmoituskanavassa 19.12.2011. Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana julkaistiin 30.3.2012 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot. Yhteenveto hankintaan liittyvistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista sekä tarkennuksesta tarjouspyyntöön julkaistiin 19.4.2012 osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjouspyynnön kohteena olivat vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaan järjestettävät kuljetukset niihin liittyvine saattajapalveluineen sekä kuljetuspalveluun liittyvät tilausvälityspalvelut esteettömillä autoilla (invataksipalvelut) ja perusvarusteisilla autoilla.

Tarjous tuli antaa tarjouspyynnön liitteenä olleella tarjouslomakkeella (liite 1).

Määräaikaan 30.4.2012 klo 11 mennessä saatiin seuraavat tarjoukset: Lounais-Suomen Taxidata Oy, Turun Invataksit Oy, Turun Seudun Invataksit ry, Huvipulju Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään ryhmäkohtaisesti tilausvälitys- ja kuljetuspalveluista esteettömillä autoilla (ryhmä A) sekä tilausvälitys- ja kuljetuspalvelut perusvarusteisilla autoilla (ryhmä B). Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa alennusprosenttina kulloinkin voimassa olevista liikenne- ja viestintäministeriön määrittelemistä taksitaksoista. Alennusprosentin tulee koskea myös avustamislisää ja porrasvetoa.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset ryhmäkohtaisesti valittujen palveluntuottajien kanssa.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten hintavertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten hintavertailun suorittivat tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, lakimies Mikko Heiskanen ja hankinta-asiantuntija Outi Pudas.

Ryhmän A palveluja tarjosivat Lounais-Suomen Taxidata Oy, Turun Invataksit Oy, Turun Seudun Invataksit ry ja Huvipulju Oy.

Ryhmän B palveluja tarjosivat Lounais-Suomen Taxidata Oy ja Turun Seudun Invataksit ry.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten hintavertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin halvin hinta (suurin taksitaksasta annettu alennus) ja että palveluntuottajia valitaan yksi kumpaankin ryhmään. Vertailu ja valinta tehdään ryhmäkohtaisesti.

Liite 1Tarjousten hintavertailu ryhmäkohtaisesti

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Ryhmän A palveluista saatiin neljä tarjousta, joiden tarjoushinnat (alennukset taksitaksasta) vaihtelevat välillä 0,83–25,50 %.

Hankintalain 63 §:n mahdollistamalla tavalla Huvipulju Oy:ltä on 10.5.2012 kirjallisesti pyydetty kirjallista selvitystä siitä, miten yhtiö kykenee tuottamaan palvelun tarjotulla hinnalla. Huvipulju Oy:n selvitys 14.5.2012 on oheismateriaalina (salassa pidettävä, salassapidon peruste viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 11.2 §:n 6 kohta ja 24.1 §:n 20 kohta). Saadun selvityksen ja tarjouksen pääkohtien tarkastelun perusteella katsomme, että Huvipulju Oy on hankintalainsäädännön tarkoittamalla kohtuullisella todennäköisyydellä osoittanut mahdollisuutensa hankinnan toteuttamiseen.

Oheismateriaali 1Selvitys tarjouksen perusteista

Ryhmän B palveluista saatiin kaksi tarjousta, joiden tarjoushinnat (alennukset taksitaksasta) vaihtelevat välillä 2,13–2,50 %.

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 22.5.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Wennströmin ehdotus, että asia palautetaan, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Vammais § 52

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 8.6.2012:

Kokoukseen on kutsuttu peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja Juhani Leppä, hallintopäällikkö Antti Perälä, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksesta edustaja.

EhdotusKokoukseen osallistujat käyvät keskustelun vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista sekä sotaveteraanien kuljetuspalveluista.

Vammaisneuvosto päättää mahdollisista toimenpiteistään.

PäätösKokoukseen kutsuttuina osallistuneet puheenjohtaja Juhani Leppä, hallintojohtaja Antti Perälä, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, hankinta-asiantuntija Outi Pudas, hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen ja vammaisneuvosto keskustelivat kuljetuspalvelujen kilpailuttamisesta.

Keskustelussa tuotiin esille mm. seuraavia asioita:

- Vammaisneuvoston lausuntoa ei vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen kilpailuttamisesta pyydetty. Toisaalta peruspalvelulautakunta päätti markkinaoikeuden velvoituksesta kilpailuttaa ko. kuljetuspalvelut kokouksessaan 15.6.2011. Pöytäkirja on julkinen. Ennakkoilmoitus kilpailuttamisesta julkaistiin HILMA-ilmoituskanavassa 19.12.2011.

- Tarjouspyyntöjen pohjalla olivat laatuvaatimukset. Vaatimukset käyvät ilmi tarjouspyyntöasiakirjoista. Laatuvaatimusten täyttäneiden yritysten kesken päätöksen kriteerinä oli hinta.

Keskusteltiin asiakaspalautteen antamisesta. Asiakaspalautejärjestelmää tultaneen kehittämään kuljetuspalvelujen osalta joustavaksi ja luontevaksi.

Hankinta- ja logistiikkakeskuksen edustaja teki ehdotuksen ns. aloituspalaverista sopimuksen tekemisen jälkeen. Palaveriin osallistujat olisivat kilpailutuksen voittanut yritys, Turun sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalvelujen, hankinta- ja logistiikkakeskuksen sekä vammaisneuvoston edustajat. Ehdotus hyväksyttiin. Aloituspalaverin järjestäjiksi lupautuivat kuntoutumispalvelut sekä hankinta- ja logistiikkakeskus.

Kokoukseen kutsuttujen poistuttua kello 13.00 vammaisneuvosto päätti, että sen edustajat aloituspalaverissa ovat Olli Nordberg, Anne Aholainen ja Pirkko Kunnari.