Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto2419.04.2012

4339-2012 (451)

Vammaisten henkilöiden ympärivuorokautiset asumispalvelut - Valtakunnallinen valvontaohjelma 2012-2014

Tiivistelmä: -

Vammais § 24

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 4.4.2012:

 

Valvira on sosiaalihuollon valtakunnallinen ohjaus- ja valvontaviranomainen. Aluehallintovirasto ohjaavat ja valvovat sosiaalihuollon toimintaa omilla alueillaan. Valvira on laatinut yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa valtakunnallisia valvontaohjelmia sosiaalihuollon eri osa-alueille. Valvontaohjelmat on tehty vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisista asumispalveluista, vanhustenhuollosta, lastensuojelun ympärivuorokautisesta hoidosta ja kasvatuksesta, toimeentulotuen määräaikojen noudattamisesta, kotiin annettavasta palvelusta ja hoidosta sekä mielenterveys- ja päihdehuollosta.

 

Sosiaalihuoltoa koskevat kantelut ratkaistaan pääsääntöisesti aluehallintovirastoissa. Valvira ratkaisee sosiaalihuoltoa koskevat asiat myös silloin, kun Valvirassa selvitettävänä olevaan terveydenhuollon valvonta-asiaan, esimerkiksi kanteluun, liittyy tarvetta selvittää sosiaalihuollon yksikön toimintaa. Tällaista tarvetta voi ilmetä esim. vanhainkodeissa ja kehitysvammahuollon toimintayksiköissä olevien asiakkaiden hoidon valvontaan liittyvissä asioissa.

 

Valvira käsittelee sosiaalihuollon valvontatapauksia myös silloin, kun kysymys on valtakunnallisesti ja periaatteellisesti tärkeästä ja laajakantoisesta asiasta. Tällöin Valviran ratkaisu toimii ennakkoratkaisuna, jonka mukaan aluehallintovirastot voivat ratkaista vastaavat tapaukset.

 

Vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisia asumispalveluja koskevassa valtakunnallisessa valvontaohjelmassa on määritelty Valviran ja AVIen ohjauksessa, valvonnassa ja lupahallinnossa noudattamat yhteiset periaatteet ja linjaukset. Näitä noudattamalla turvataan asiakkaiden ja palveluntuottajien yhdenmukainen kohtelu koko maassa. Valvontaohjelmaa voivat myös kunnat käyttää omassa valvontatehtävässään.

 

Ohjelma on tarkoitettu eri vammaisryhmille tarkoitettujen sekä kunnallisten että yksityisten ympärivuorokautisten asumispalvelujen sekä soveltuvin osin laitoshoidon valvontaan. Ohjelmaan on kirjattu vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisissa asumispalveluissa noudatettavat keskeiset säädökset ja suositukset.

 

Valvontaohjelma on luettavissa

http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/valvontaohjelmat/sosiaali-_ja_terveydenhuolto/vammaisten_asumispalvelut

 

Kokouksessa sihteeri alustaa ohjelman sisällöstä.

 

Ehdotus        Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.