Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto2819.04.2012

4349-2012 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston selvitys kunnallisten vammaisneuvostojen toiminnasta 2011

Tiivistelmä: -

Vammais § 28

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 3.4.2012:

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto kartoitti syksyllä 2011 kunnallisten vammaisneuvostojen tilannetta. Kysely koski neuvostojen rakennetta, toimintaa, tapahtuneita muutoksia, vaikuttamistoimintaa ja tulevaisuudennäkymiä. Kysely lähetettiin 148 kunnalliselle vammaisneuvostolle. Vastauksia tuli 82.

 

Kyselyn vastauksia:

-Neuvostojen rakenne näyttää olevan hyvin monimuotoinen. Kaiken kaikkiaan vastanneissa vammaisneuvostoissa on kunnallishallinnon edustajia 219 henkilöä ja järjestöjen edustajia 420 henkilöä

-Määrärahojen niukkuus nousi esille lähes kaikissa vastauksissa. Osalla neuvostoista ei ollut käytettävissä talousarviossa määriteltyä rahoitusta.

-Suuri osa neuvostoista kokoontui 2-4 kertaa vuodessa

-80 % neuvostoista oli käsitellyt kokouksissaan julkisia palveluja. Yksityisiä palveluja oli käsitellyt 42 % vastanneista. Neuvostolle tehtyjä aloitteita ja esityksiä oli käsitellyt 66 % ja pyydettyjä lausuntoja 75 %.

 

Selvityksessä annetaan kehittämisehdotuksia kunnille ja Suomen Kuntaliitolle. Nämä koskevat mm. vammaisneuvostojen toimintaedellytysten parantamista. Vammaisjärjestöille esitetään mm., että järjestöt kehittävät kunnallisessa vaikuttamistoiminnassa tarvittavaa tietopohjaa ja että asiantuntemus on mahdollisimman vuorovaikutteisesti ja ajantasaisesti käytettävissä. Valtakunnalliselle vammaisneuvostolle esitetään mm., että VANE kehittää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa seurantatiedon keräämisen työkaluja, jotta kunnalliset vammaisneuvostot voivat osallistua YK:n vammaissopimuksen seurantaan. Lisäksi kehittämiskohteena mainitaan mm. neuvostojen alueyhteistyö.

 

Selvitys on luettavissa http://www.vane.to/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=2

 

Ehdotus        Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.