Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1216.02.2012

732-2012 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston toimintasuunnitelma

Tiivistelmä: -

Vammais § 12

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 2.2.2012:

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tehtävänä on seurata lainsäädännön kehitystä, antaa lausuntoja ja kannanottoja sekä tuoda vammaisnäkökulmaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. se toimii sosiaali- ja terveysministeriön organisaatiossa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osastolla ja osallisuuden edistämisen tulosryhmään.

Vuoden 2012 vaikuttamistyön painopistealueena on Valtakunnallisen vammaisneuvoston toiminta VAMPO:n toteutumisen seurannan koordinaatioelimenä ohjelman toimikauden alkuvaiheessa. STM on seurannassa vastuuministeriö ja terveyden- ja hyvinvoinnin laitos vastaa seurannan operationaalisesta puolesta. Seurannan suunnittelu, analysointi ja raportointityö tehdään THL:ssä.

Neuvoston tulevat Vampo-seurannan koordinaatiotehtävät ovat seuraavat:

-       VANE:n VAMPO- ohjaustyöryhmän kokoukset

-       VANE järjestää tarvittavat VAMPO-kuulemistilaisuudet ja seminaarit yhteistyössä THL:n ja muiden tarkoituksenmukaisten yhteistyötahojen kanssa

-       VAMPO- seurantasivuja ylläpidetään VANE:n nettisivujen yhteydessä.

-       Koordinaatiotehtävänsä lisäksi neuvosto edistää vammaispoliittisen ohjelman jalkauttamista alue- ja paikallistasolle.

Valtakunnallinen vammaisneuvosto seuraa ja vaikuttaa myös vammaisia henkilöitä koskevan YK:n yleissopimuksen ratifiointiprosessiin ja sopimuksen ratifioinnin edellyttämään lainsäädännön tarkistustyöhön ja seurantamekanismin valmisteluun. Neuvosto järjestää vuonna 2012 valtakunnallisen koulutustilaisuuden YK-sopimuksen sisällöistä ja seurannan toimeenpanosta.

Tärkeällä sijalla on itsemääräämisoikeuden rajoituksia koskevan lainsäädännön uudistamiseen osallistuminen. Samoin kotikuntalain toimeenpanon seurataan. Erityislainsäädännön puolella vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhdistämisen mahdollisesti käynnistyttyä vuoden 2012 aikana VANE osallistuu ko. lainsäädännön valmistelutyöhön. Neuvosto seuraa myös tiiviisti yhdenvertaisuuslainuudistusta. Edellä mainituissa asioissa VANE tekee tiivistä yhteistyötä Suomen vammaisfoorumin kanssa.

Valtakunnallinen vammaisneuvosto tiedottaa ja tukee järjestöjä ja kunnallisia vammaisneuvostoja vammaispoliittisissa kysymyksissä. Tärkeänä teemana on Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO:n jalkauttaminen paikallistasolle. Samoin YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen sisältö- ja velvoitetietoisuuden lisääminen alue- ja paikallistasolla on neuvoston toiminnan painopistealueena. Tietoisuuden lisäämiseksi VANE järjestää koulutustilaisuuksia kunnallisten neuvostojen kanssa yhteistyössä. Nämä koulutustilaisuudet suunnataan hallinnonalojen edustajille, kuntien päättäjille, kunnallisille vammaisneuvostoille ja alueellisille vammaisjärjestöille.

Toimintasuunnitelma on kokonaisuudessaan valtakunnallisen vammaisneuvoston verkkosivulla http://www.vane.to/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=2

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösMerkittiin vammaisneuvoston tiedoksi.

Vammaisneuvosto merkitsi lisäksi tiedokseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta pohtivan työryhmän alustavat linjaukset:

- alustavan ehdotuksen mukaan raskaana oleva nainen voitaisiin määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon, jos hänen päihteiden käytöstään aiheutuu sikiölle sairaus, vamma tai välitön hengenvaara tai sikiö on saamassa vakavan, hoitoa vaativan terveydellisen vaurion.

- alustavan ehdotuksen mukaan itsemääräämisoikeuden rajoittamista koskevia säännöksiä voitaisiin soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa silloin, kun henkilön kognitiivinen toimintakyky on pysyvästi tai pitkäaikaisesti alentunut niin, ettei hän kykene ymmärtämään tekojensa seurauksia. Lisäksi edellytyksenä olisi, että henkilön käyttäytyminen uhkaa vaarantaa vakavasti hänen terveyttään tai turvallisuuttaan, muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta tai muuta etua.

Säännöksillä tuetaan ensisijaisesti sellaisia toimintatapoja, joilla vältettäisiin rajoitustoimenpiteiden käyttö.