Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta33714.12.201112
Vammaisneuvosto526.01.2012

13632-2011 (451)

Peruspalvelulautakunta - Sosiaali- ja terveystoimen osallistuminen Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen -projektiin

Tiivistelmä: -

Perla § 337

Kuntoutumispalvelut, Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 29.11.2011:

Invalidiliitto ry on kutsunut Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kumppaniksi Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen - käyttäjäkokemuksen asiantuntemusta vammaispalveluiden hankintaan – projektiin.

Projektin tavoitteena on vahvistaa vammaisten henkilöiden osallisuutta luomalla uudenlainen kuntien ja järjestöjen tasavertaisen kumppanuuden malli, jossa kunnat pystyvät vammaispalveluiden suunnittelussa, hankinnoissa, toteutuksessa ja arvioinnissa kokoamaan ja hyödyntämään käyttäjäasiakkaiden kokemuksia ja asiantuntemusta.

Osatavoitteena on tehdä selvitys kuntien käsityksistä vammaispalveluiden hankinnoista ja kehittämistarpeista. Projektissa kerätään eri tavoin tietoa asiakkailta henkilökohtaisen avun ja palveluasumisen toteutumisesta.


Projekti tuottaa tietoa vammaispalveluiden (henkilökohtainen apu ja palveluasuminen) laadukkaan toteutuksen ja hankinnan tueksi.

Projektin tarkoituksena on parantaa vaikeavammaisten ihmisten yksilöllisten palveluiden toteutumista muuttuneessa kuntakentässä ja kilpailutuksen mukanaan tuomissa uusissa haasteissa.

Projektin osatavoitteina on:

Liite 1Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen – projektin projektisuunnitelma

Projekti toteutetaan vuosina 2011–2013. Kuntakumppaneina ovat Kuopio, Turku ja Päijät-Hämeen seutu. Hankkeessa ovat mukana asiantuntijoina myös mm. Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kuntaliitto. Hanke toteutetaan Raha-automaattiyhdistyksen tuella eikä siitä tule kustannuksia kunnille.

Turun osalta hankkeessa on alustavasti keskusteltu etenkin palvelusuunnitelmien laatimiseen ja sisältöön liittyvistä kehittämistarpeista sekä henkilökohtaisen avun vaikuttavuudesta vammaisten ihmisten arkeen käyttäjäkokemusten kautta. Projektissa on tarkoitus järjestää mm. näihin aiheisiin ja myös palveluasumiseen liittyviä työpajoja ja koulutusta, joihin kuntien sosiaalityöntekijät voivat osallistua. Kuntien vammaispalveluiden hankinnoista on tulossa projektin toteuttama valtakunnallinen seminaari. Hankkeen keskeinen merkitys kunnan vammaispalveluille on asiakkaiden kokemusten ja vammaisuuteen liittyvän asiantuntijuuden esiintuominen. Lähtökohtana on, että vammaispalveluita voidaan kehittää vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita. 

Esitämme, että peruspalvelulautakunta hyväksyy Turun sosiaali- ja terveystoimen osallistumisen Invalidiliitto ry:n Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen – projektiin.

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 30.11.2011:

Projektiin osallistuminen ei edellytä sosiaali- ja terveystoimelta euromääräistä omarahoitusosuutta. Hankkeen rahoituksesta vastaa RAY. Projektin vaatima sosiaali- ja terveystoimen resursointi toteutuu kuntoutumispalvelujen tulosalueen kokonaisuuteen nähden pienellä henkilötyöpanoksella, joka aiheutuu ohjausryhmään osallistumisiin, kokouksiin ja työpajoihin osallistumisesta. Sosiaali- ja terveystoimi hyötyy hankkeesta mukanaolosta muun muassa sillä, että hankkeen puitteissa annetaan koulutusta viraston kuntoutumispalvelujen tulosalueen sosiaalityöntekijöille.

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy Turun sosiaali- ja terveystoimen osallistumisen Invalidiliitto ry:n Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen – projektiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 5

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 27.1.2012:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 337
Liite 1:Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen -projektin projektisuunnitelma