Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7317.11.2011

2894-2011 (60)

Esteettömyysasiamiehen ajankohtaiset asiat

Tiivistelmä: -

Vammais § 73

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 9.11.2011:

Esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto esittelee kokouksessa asiat, mm.:

- Oikeusministeriön Kansalaisen osallistumisympäristö -hanke

- Esteettömyyspalkinnon saaneen Avilan kaupungin esittely

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

Päätös- Merkittiin tiedoksi oikeusministeriön hanke Kansalaisen osallistumisympäristö.

- Teknisten ongelmien vuoksi Avilan kaupungin esittely siirrettiin seuraavaan kokoukseen.

- Vammaisneuvosto keskusteli Paattisten koulun uudisrakennustiloista. Saatujen tietojen mukaan tiloihin tulee koulun lisäksi päivähoitotiloja ja kulttuuritoimen/kirjaston tiloja. Liikuntatoimen hallintaan ei tietojen mukaan tule omia tiloja uudisrakennuksessa, mutta liikuntasalin käyttö on mahdollista myös kouluajan ulkopuolella.

Koulun liikuntatilojen saniteettitiloja, lähinnä niiden wc-tiloja ei ole kuitenkaan tehty esteettömiksi. Tilojen käyttö erityisryhmien, kuten vammaisten ja vanhusten, liikuntatarpeisiin estyy. Myöskään päiväkodin tilat eivät ole suunnitellut vammaisia lapsia varten saniteettitilojen osalta.

Kokouksessa todettiin, että maankäyttö- ja rakennuslain 117 § 3 momentin sisältö: Rakennuksen tulee olla tarkoitustaan vastaava, korjattavissa, huollettavissa ja muunneltavissa sekä, sen mukaan kuin rakennuksen käyttö edellyttää, soveltua myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua tai toimia on rajoittunut. Tämä ei kaikilta osin toteudu ko. uudisrakennuksessa.

Vammaisneuvosto päätti lähettää asiaa koskevan tiedustelun Turun kasvatus- ja opetusvirastoon, Turun Tilaliikelaitokselle sekä Turun rakennusvalvontatoimistoon.

- Vammaisneuvosto keskusteli liikennevalojen ääniopasteista. Ongelmia on tuottanut mm. opasteiden toimivuus ja niiden ajoittainen heikko kuuluvuus esim. liikenteen metelin yli.

Vammaisneuvosto päätti tiedustella ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta, miten ääniopasteiden toimivuutta ja soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa valvotaan.  

Jakelu

esiKasvatus- ja opetusvirasto, talous- ja tilapalvelut
esiRakennusvalvontatoimisto
esiTilaliikelaitos, suunnittelu
esiYmpäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimisto