Vaakuna

                     Turun kaupunki

                     Vammaisneuvosto

 

 

 

 

 

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012

 

 

 

VAMMAISNEUVOSTON TEHTÄVÄT

 

Turun kaupunginhallitus valitsee vammaisneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kymmenen jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Toimintaohjeen mukaan viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat vammaisjärjestöjä. Muut viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat kaupungin luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita. Kaupunkia edustavat jäsenet ja varajäsenet nimetään kukin eri lautakunnasta, jotka edustavat sosiaalitointa, terveydenhuoltoa, koulutointa, liikuntatointa sekä kiinteistö- ja rakennustointa.

 

Vammaisneuvoston tehtävät toimintaohjeen mukaan ovat seuraavat:

-edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa kaupungissa

-seurata vammaisten tarpeiden kehitystä kaupungin alueella

-seurata kaupungin yleisiin oloihin vaikuttavaa kaupungin hallinnon päätöksentekoa vammaisten kannalta

-edistää vammaisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, kulttuuri-, liikunta- ja muuhun harrastustoimintaan

-seurata vammaisille tarkoitettujen palvelujen, tukitoimien ja muiden etuuksien kehitystä

-tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja kaupungin eri viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa

-huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta

-valmistella seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja antaa toimintakertomus sekä tehdä ehdotus seuraavan vuoden talousarviostaan

-hoitaa muut vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

Vammaisneuvoston toimintaohje on osittainen vanhentunut. Vammaisneuvosto esittää vuonna 2012 kaupunginhallitukselle toimintaohjeen muuttamista ajantasaiseksi.

 

                                 

 

 

TOIMINTA VUONNA 2012

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Vammaisneuvosto tutustuu kokousten yhteydessä vammaisten palveluita tarjoavien yksiköiden toimintaan.

 

Vammaisneuvosto seuraa vammaispoliittisten tavoitteiden sisällyttämistä Turun kaupungin hyvinvointipoliittisiin ohjelmiin.

 

Vuonna 2012 järjestetään kunnallisvaalit, joka huomioidaan vuoden 2012 toiminnassa.

 

 

 

 

Vammaisneuvosto seuraa vammaispalvelulain ja kehitysvammaisten palveluiden toteutumista Turussa. Erityisesti vammaisneuvosto kiinnittää huomiota työllistymiseen ja asumiseen.

 

Vammaisneuvosto seuraa vaikeavammaisten palveluasumisen kilpailutusta mm. laatukriteerien suhteen.

 

Vammaisneuvosto seuraa esteettömyyden toteutumista Turun kaupungissa.

 

Kaupungin eri hallintokuntien kanssa edistetään yhteistyötä, jotta vammaiset henkilöt otetaan yhteiskunnassa eri osa-alueiden suunnittelussa entistä paremmin huomioon ja että kaikessa kunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa otetaan valmisteluvaiheessa huomioon päätösten vaikutus vammaisten elinoloihin.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen kansanedustajat, vammaisjärjestöt ja virkamiehet yhteiseen tilaisuuteen ajankohtaisista asioista.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen vammaisjärjestöt yhteiseen kokoukseen toimintaohjeensa mukaisesti kaksi kertaa vuodessa.

 

Vammaisneuvosto tekee esityksiä ja aloitteita sekä antaa lausuntoja kaupungin eri hallintokunnille ja viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa.