Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta29426.10.201112
Vammaisneuvosto7217.11.2011

11995-2011 (450)

Peruspalvelulautakunta - Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun kriteerit

Tiivistelmä: -

Perla § 294

Kuntoutumispalvelut, Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 7.10.2011:

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua on myönnetty henkilölle, joka ei ole oikeutettu vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun, mutta jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa julkisilla kulkuvälineillä. Palvelulla tuetaan itsenäistä selviytymistä kotona. Asiakkaat, joiden toimintakyvyn aleneminen johtuu ikääntymisestä, ohjataan ensisijaisesti hakemaan sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua.

Peruspalvelulautakunta käsitteli kokouksessaan 27.10.2010 § 325 kuljetuspalveluiden kehittämissuunnitelmaa, jossa päätettiin mm. sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajojen nostamisesta. Sitä ennen tulorajoja oli tarkistettu vuonna 2005. Vuonna 2010 sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua sai 320 henkilöä. Tulorajojen nostamisen jälkeen asiakasmäärä on lisääntynyt ja tällä hetkellä tätä kuljetuspalvelua saa noin 460 asiakasta. Vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun ohjautuu puolestaan aikaisempaa vähemmän ikääntyneitä asiakkaita.

Sosiaalihuoltolain mukaisena kuljetuspalveluna on myönnetty enintään kahdeksan yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. Matkan arvo on ollut 10 €, jonka ylittävän osan asiakas maksaa itse. Asiakkaille, jotka asuvat kaukana keskustasta (Kakskerta, Paattinen, Jäkärlä), on voitu myöntää 15 € arvoisia matkoja.

Kuljetuspalvelujen painopisteen siirtäminen ikäihmisten osalta sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun on ollut tarkoituksenmukaista ja kustannustehokasta. Vuonna 2009 vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua käyttäneistä (3889) asiakkaista 65- vuotta täyttäneitä asiakkaita oli 73,3 %. Tällä hetkellä ikääntyneiden osuus on arviolta noin 71 %, kun Kuusikon keskiarvo vuonna 2010 oli noin 65 %. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun kustannukset ovat tänä vuonna arviolta noin 6 miljoonaa euroa ja sosiaalihuoltolain noin 190.000 euroa.

Vuoden 2011 aikana on sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun oikeutetuille voitu tarjota vaihtoehtona vapaakorttia paikallisliikenteeseen (perla 23.3.2011 § 102). Linja-autokorttien myöntämisen tavoitteena on ollut antaa asiakkaille mahdollisuus valita, kumpi matkustusvaihtoehto sopii heidän tarpeisiinsa paremmin. Maksuttomien linja-autokorttien myöntäminen sosiaalihuoltolain mukaisena kuljetuspalveluna päätettiin toteuttaa kokeiluna ajalla 1.4. – 31.12.2011. Kuljetuspalvelukriteerit täyttävien asiakkaiden toimintakyky ei yleensä mahdollista linja-auton käyttöä. Linja-autokortin valinneita asiakkaita on ollut yhdeksän. Tätä palvelumuotoa ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa vuonna 2012.

Kuljetuspalvelujen kehittämissuunnitelmassa päätettiin myös selvittää mahdollisuutta palkata avustajia kolmeen palvelulinjastoon. Vuoden 2011 aikana palvelulinjastoissa on työskennellyt kaksi työllistettyä avustajaa. Toiminnasta on saatu erittäin hyvää palautetta asiakkailta ja sitä pyritään jatkamaan työllistämiseen varattujen määrärahojen puitteissa. Avustajien määrää pyritään myös mahdollisuuksien mukaan lisäämään.

Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun kehittämiseksi tulorajoja ja matkan arvoa tulee tarkistaa. Muissa Kuusikkokunnissa on myös voimakkaasti panostettu tähän kuljetuspalveluun. Tuloraja on tällä hetkellä yksin asuvan henkilön osalta 1.200 €/kk ja pariskunnan osalta 1.800 €/kk. Muissa Kuusikkokunnissa tulorajat ja matkan arvo ovat korkeammat. Matkan arvoa tulee nostaa, koska taksimatkojen taksat ovat nousseet vuosittain ja pelkkä lähtömaksu arkipäivisin on tällä hetkellä 5,50 €. Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun kriteereitä tulee tarkistaa 1.1.2012 seuraavasti:

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 10.10.2011:

Esitän, että sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajat ovat 1.1.2012 alkaen:

Matkan arvo on 12 €/yhdensuuntainen matka. Asiakkaille, jotka asuvat kaukana palveluista (esim. Kakskerta, Paattinen, Jäkärlä), voidaan myöntää matkoja, joiden arvo on 15 €/yhdensuuntainen matka.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 10.10.2011:

PäätösPeruspalvelulautakunta päättää, että sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajat ovat 1.1.2012 alkaen:

Matkan arvo on 12 €/yhdensuuntainen matka. Asiakkaille, jotka asuvat kaukana palveluista (esim. Kakskerta, Paattinen, Jäkärlä), voidaan myöntää matkoja, joiden arvo on 15 €/yhdensuuntainen matka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 72

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.