Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 64 27.10.2011

11697-2011 (630)

Liikennesuunnittelu - Esteettömyyteen liittyvät esitykset

Tiivistelmä: -

Vammais § 64

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 13.10.2011:

Vammaisneuvoston kokouksessa 16.6.2011 oli eräänä aiheena esteettömien bussipysäkkien toteuttaminen Turussa. Asiasta olivat keskustelemassa edustajat kiinteistöliikelaitoksen johtokunnasta, joukkoliikennelautakunnasta, ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta ja kiinteistöliikelaitoksesta.

Linja-autopysäkkien korottamisen lisäksi keskusteltiin seuraavista asioista:

-          linja-autojen pysäkkinäytöt ja – kuulutukset

-          talvikunnossapito

-          mahdollisuus esteettömyyden edistämiseen tarkoitettuun erilliseen määrärahaan

-          pysäkkien tavanomaisen korjaamisen yhteydessä tehtävät esteettömyyteen tähtäävät toimenpiteet

Vammaisneuvosto päätti, että edellä mainittuja asioita koskevat ehdotukset käsitellään erillisenä asiana vammaisneuvoston kokouksessa.

EhdotusVammaisneuvosto päättää mahdollisista esityksistään.

PäätösVammaisneuvosto päätti tehdä seuraavat esitykset:

Joukkoliikennelautakunnalle

Joukkoliikennelautakunta on edistänyt linja-autoliikenteen esteettömyyttä mm. matalalattiabussein. Joukkoliikennelautakunta on myös pyrkinyt parempaan matkustajainformaatioon mm. hankkimalla pysäkkinäyttöjä bussipysäkeille. Lisäksi joissakin linja-autoissa on jo näytöt seuraavista pysäkeistä.

Vammaisneuvosto esittää, että joukkoliikennelautakunta edellyttää kaikissa linja-autoissa olevan pysäkkinäytöt ja automaattiset pysäkkikuulutukset. Näytöt ja kuulutukset auttavat erityisesti kuulo- ja näkövammaisia sekä ihmisiä, jotka eivät tunne kaupunkia. 

Vammaisneuvosto esittää, että linja-autopysäkeillä olevien näyttöjen esteettömyys turvataan lisäämällä näyttöihin kuulutukset, jolloin myös sokeilla ja heikkonäköisillä on mahdollisuus saada tieto seuraavasta saapuvasta linja-autosta.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle

Vammaisneuvoston tiedossa on, että kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa on keskusteltu pysäkkien tavanomaisen korjaamisen yhteydessä tehtävistä, esteettömyyteen tähtäävistä toimenpiteistä, jotka tulee suorittaa Esteetön ympäristö –ohjekortin 7 Pysäkkialueet mukaisesti. Vammaisneuvosto korostaa asian tärkeyttä.

Vammaisneuvosto tuo esille talvikunnossapidon tärkeyden. Talvikunnossapidossa on erityisesti huomioitava:

-          invapysäköintipaikkoja ei tule käyttää lumen välivarastointipaikkana.

-          lumen auraaminen tulee tehdä katkeamattomana ketjuna niin, että auraamattomat lumivallit eivät katkaise matkaa.

Jakelu

esiJoukkoliikennelautakunta
esiKiinteistöliikelaitoksen johtokunta