Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 62 27.10.2011

11636-2011 (001)

Kelan korvaamat sairauden vuoksi tehdyt taksimatkat Varsinais-Suomessa

Tiivistelmä: -

Vammais § 62

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 12.10.2011:

Kela korvaa julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyistä matkojen kustannuksista omavastuuosuuden ylittävän osuuden, kun matkat liittyvät sairauden hoitoon, raskauteen tai synnytykseen. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja, kun kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon antamaan kuntoutuspäätökseen. Taksimatka korvataan, mikäli terveydenhuollon edustaja katsoo sen tarpeelliseksi.

Taksin tilaaminen muuttuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 29.11.2011. Tämän jälkeen Kelan korvaamat taksimatkat tilataan taksikeskuksesta kahdesta eri numerosta, joissa voi asioida joko suomeksi tai ruotsiksi. Tämä koskee niitä asiakkaita, jotka haluavat matkansa korvattavan suorakorvausmenettelyllä. Järjestely ei aiheuta muutoksia sairausvakuutuslain mukaisiin matkakorvausten myöntämisperusteisiin.

Toimintamallin tavoitteena on

-          yhdenmukaistaa asiakkaiden taksimatkojen korvauskäytäntöjä

-          yhdenmukaistaa terveydenhuollon käytäntöjä lisäämättä terveydenhuollon työmäärää

-          mahdollistaa matkojen yhdistely tarkoituksenmukaisella tavalla ja hillitä matkakustannusten kasvua.

Tilaukset keskitetään yhteen tilausvälityskeskukseen sairaanhoitopiirin alueella. Varsinais-Suomessa tilausten välityksestä huolehtii Lounais-Suomen Taxidata Oy. Toimintatapa laajenee sairaanhoitopiireittäin koko maan alueelle vuoteen 2013 mennessä.

Muutokset asiakkaan kannalta:

-          Jos asiakas haluaa matkansa korvattavan suorakorvausmenettelyllä niin, että hän maksaa matkastaan vain omavastuuosuuden, on matka tilattava tilausvälityskeskuksesta. Tällöin myös lyhyet ja alle omavastuun jäävät taksimatkat tulevat Kelan tietoon, jolloin asiakkaan omavastuukertymä pysyy ajan tasalla ilman erityistoimia.

-          Jos asiakas tilaa taksin muualta kuin tilausvälityskeskuksesta, hän maksaa itse koko taksimatkan hinnan ja hakee Kelasta korvausta jälkikäteen.

-          Vain erityistapauksissa asiakas voi sopia matkasta suoraan taksinkuljettajan/kuljetusyrityksen kanssa (=vakiotaksioikeus). Asiakasryhmät, joilla on oikeus käyttää vakiotaksia:

Kelan lääkinnällisen kuntoutuksen vaikeavammaiset asiakkaat

                      Alle 16-vuotiaat yksin matkustavat lapset

Vaikeasti sairaat pikkulapset, joiden hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaaloihin.

Terveydenhuollolla on myös mahdollisuus kirjoittaa pitkäaikainen todistus taksin käyttöä varten.

Kela järjestää vammaisjärjestöille suunnattuja infotilaisuuksia 9.112011 ja 17.11.2011.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.