Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 197 15.06.2011 17
Vammaisneuvosto 52 25.08.2011

4674-2011 (452, 002)

Peruspalvelulautakunta - Vastaus Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:n kirjeeseen

Tiivistelmä: -

Perla § 197

Palvelujohtaja Maisa Kuusela, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 5.5.2011:

Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry on lähettänyt 14.4.2011 kirjeen Turun kaupunginhallitukselle, kaupunginvaltuustolle ja peruspalvelulautakunnalle. Kirjeen aiheena on kehitysvammaisten työtoiminnan Itäharjun toimintakeskuksen huonokuntoiset tilat ja niiden siirtäminen Lausteelle entiseen nuorisotaloon.

Yhdistys vaatii kirjeessään, että kaupunginhallitus esittää vuoden 2012 budjettiin valtuuston vahvistettavaksi varat kahden noin 30 -paikkaisen työkeskuksen rakentamiseksi siten, että ne valmistuvat käyttöön vuoden 2012 aikana. Yhdistys vaatii lisäksi, että kaupunginhallitus laatii selvät ja sitovat suunnitelmat vanhojen epäsopivien tilojen korvaamisesta vaatimusten mukaisilla tiloilla siten, että suunnitelmissa huomioidaan myös työtoimintaan siirtyvien aikuisten kehitysvammaisten kasvavat ja jatkuvat tilatarpeet.

Turun vammaispalveluiden Itäharjun toimintakeskus toimii osoitteissa Vanha Littoistentie 12. Tilat Vanhalla Littoistentiellä eivät vastaa enää nykyaikaisen työkeskustoiminnan vaatimuksia. Lisäksi kellarikerroksessa on todettu home- ja kosteusongelmia. Työsuojelun 6.10.2010 laatiman lausunnon mukaan ko. tilat eivät täytä vaatimuksia ja korvaavat tilat olisi osoitettava toimintakeskukselle välittömästi.

Peruspalvelulautakunta on käsitellyt Itäharjun toimintakeskuksen tila-asiaa ja päätti kokouksessaan 1.3.2011 (§ 66) esittää Tilaliikelaitokselle Pormestarinkatu 12 tilojen (429 m²) vuokraamista Itäharjun toimintakeskuksen väistötiloiksi toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella. Pormestarinkadun tiloissa tehdään parhaillaan pintaremonttia, jonka valmistuttua toimintakeskus muuttaa sinne välittömästi. Osa asiakkaista on jo siirtynyt väliaikaisesti muihin toimintakeskuksiin tai palvelu on järjestetty muilla asiakaskohtaisilla ratkaisuilla.

Pormestarinkatu 12 tilat soveltuvat toimintakeskuksen toimintaan. Tilat jakaantuvat kahteen selkeästi erotettavaan osaan, jolloin työtiloja voidaan jakaa asiakkaiden toimintakyvyn mukaan pienempiin osiin. Henkilökunta pystyy liikkumaan tiloissa joustavasti tarpeen mukaan. Tilat ovat yhdessä tasossa ja esteettömät, talossa on valmiina useampia inva-wc:tä ja taloon kuuluu iso piha-alue, jota voidaan hyödyntää ulkoiluun, liikuntaan ja uudenlaisen ulkotyöryhmän työllistämiseen. Talossa on yksi iso keittiö, jota voidaan käyttää jakelukeittiönä ruokailujen yhteydessä sekä kaksi pienkeittiötä, joita voidaan hyödyntää opetuskeittiötoimintaan. Talon edessä sijaitsee linja-autopysäkki, jolloin linja-autoa käyttävien asiakkaiden on helppo tulla toimintakeskukseen. Tilojen sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus on tehty 12/2010.

Toimintaan nyt osoitetut tilat eivät riitä koko Itäharjun toimintakeskuksen toiminnalle ja 60 – 70 asiakkaalle. Pormestarinkatu 12 kaikki tilat (773 m²) ovat vuokrattavissa vuoden 2011 lopussa. Mikäli koko tilan vuokraamiseen päädytään, Itäharjun toimintakeskus pystyy kokonaisuudessaan muuttamaan ko. tiloihin.

Liite 1Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:n kirje

Esitämme, että Peruspalvelulautakunta päättää lähettää ao. selvityksen vastaukseksi Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:lle.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 23.5.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää ao. selvityksen vastauksenaan Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:lle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 52

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 16.8.2011:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 197
Liite 1:Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:n kirje 14.4.11