Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 49 25.08.2011

9317-2011 (40)

Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 1.10.2011

Tiivistelmä: -

Vammais § 49

Sihteeri Rita Salviander 16.8.2011:

Lakia yksityisistä sosiaalipalveluista muutetaan 1.10.2011 alkaen. Uudistus on välivaihe kohti yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevan lainsäädännön kokonaisuudistusta. Hallituksen esitys asiasta sekä laki yksityisistä sosiaalipalveluista ovat osoitteessa  http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100302.pdf .

Laki yksityisistä sosiaalipalveluista säätelee mm.

-          Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajilla on oltava omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma on pidettävä julkisesti nähtävänä ja seurattava sen toteutumista.

-          Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottaja vastaa siitä, että sopimuksen, hallintopäätöksen ja suunnitelman perusteella asiakkaalle järjestettävä palvelukokonaisuus täyttää sille asetetut vaatimukset.

-          Valvontaviranomaisen on toteutettava yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaa ensisijaisesti antamalla tarpeellista ohjausta ja neuvontaa palvelujen tuottajalle sekä seuraamalla toiminnan kehitystä yhteistyössä palvelujen tuottajan kanssa.

-          Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) myöntää jatkossa toimiluvan niille palvelujen tuottajille, jotka tuottavat ympärivuorokautisia palveluja useamman kuin yhden aluehallintoviraston toimialueella. Muissa tapauksissa luvan myöntää aluehallintovirasto.

-          Kotipalvelun tukipalveluista ja vastaavista palveluista sekä yksityisestä perhepäivähoidosta tehdään edelleen ilmoitus kunnalle, mutta näitä palveluja ei merkitä yksityisten palvelujen antajien valtakunnalliseen rekisteriin. Ensisijainen valvontavastuu säilyy kunnalla.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.