Turun vammaisneuvosto 2010

 

 

 

 

 

 

 

1.                  YLEISTÄ

 

 

1.1                Vammaisneuvoston kokoonpano

 

Turun kaupunginhallitus nimeää kymmenjäsenisen vammaisneuvoston kaksivuotiskaudeksi. Vammaisneuvostossa ovat edustettuina eri luottamusmieselimet ja paikalliset vammaisjärjestöt.

 

Turun vammaisneuvosto on perustettu 12.11.1981. Vammaisneuvoston toiminta perustuu lakiin vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista, jossa säädetään myös kunnallisista vammaisneuvostoista (380/87 § 13). Turussa kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston, jossa sen toimintaohjeen mukaan on viisi vammaisjärjestöjen edustajaa sekä edustajat sosiaali-, terveys-, opetus-, liikunta- sekä kiinteistö- ja rakennustoimesta. Kaupunginhallitus pyytää esitykset jäsenistä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:ltä ja edellä mainittuja aloja edustavilta lautakunnilta.

 

Kaupunginhallitus asetti päätöksellään 27.5.2009 § 327 vammaisneuvoston vuosiksi 2009 - 2010. Puheenjohtajaksi vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaisella vuorotteluperiaatteella nimettiin järjestöjen edustajana Pirkko Heino ja varapuheenjohtajaksi kaupungin edustajana Tini Vehviläinen.

 

                                          Vammaisneuvosto 2009-2010

 

Varsinaiset jäsenet:

Henkilökohtaiset varajäsenet:

Pirkko Heino, pj

Leila Häkkinen

Turun Seudun Selkäyhdistys ry

Turun Seudun Invalidit ry

 

 

Pirjo Seppälä

Anne Sandberg-Majuri

Lounais-Suomen Diabetes ry

Lounais-Suomen Diabetes ry

 

 

Olli Nordberg

Heikki O Haulisto

Kynnys ry Turun toimikunta

Polioinvalidit ry V-S osasto

 

 

Markku Vuorinen

Pia Paasonen

V-S Näkövammaiset ry

Suomen Mg-yhdistys ry

3.5.2010 alk. Esa Timonen

Turun Seudun Psoriasisyhdistys ry

 

 

Riitta Merenheimo

Samuli Koskinen

Turun Mielenterveysyhdistys Itu ry

Omaiset mielenterveystyön tukena ry

 

 

Kaupungin edustajat

 

Tini Vehviläinen, varapj

Matti Heinonen

Merja Jämsäläinen

Päivi Vastamäki

Mika Helva 

Anita Birstolin

Anne Aholainen

Aila Harjanne

Pirkko Kunnari

Nora Leo

 

Vammaisneuvoston sihteerinä toimii vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaan sosiaalilautakunnan nimeämä työntekijä. Sihteerin tehtävät on määritelty vammaisneuvoston toimintaohjeessa: Tehtäviin kuuluvat vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat valmistelu-, esittely- ja täytäntöönpanotehtävät, vammaisia koskevien asioiden seuranta, yhteydenpito sekä vammaisjärjestöihin että viranomaisiin, tiedotus- ja koulutustoiminta sekä muut vammaisneuvoston määräämät tehtävät. Sihteerinä on toiminut VTM Rita Salviander, joka toimii Turun kaupungin sosiaaliasiamiehenä.

 

Turun esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto on osallistunut asiantuntijana vammaisneuvoston kokouksiin.

 

 

1.2.               Vammaisneuvoston tehtävät

 

Vammaisneuvoston tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen välillä ja siten edistää vammaisten henkilöiden edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä.

 

Vammaisneuvoston tehtävänä on edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, liikunta-, kulttuuri- ja harrastustoimintaan. Vammaisneuvoston tavoitteena on, että vammaisten ihmisten tarpeet otetaan huomioon kuntalaisten elinoloihin vaikuttavassa suunnittelussa ja tehtyjen ratkaisujen toimeenpanossa.

 

Vammaisneuvosto toteuttaa toimintaohjeensa mukaisia tehtäviään

· tekemällä yhteistyötä eri tahojen kuten kaupungin luottamusmieselinten ja viranomaisten sekä vammaisjärjestöjen kanssa mm. järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia

· suullisin ja kirjallisin aloittein ja esityksin

· tiedottamalla vammaisia koskevista asioista.

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Kokouksia vuonna 2010 oli 10.

 

Vammaisneuvostolla on käytössään määräraha Turun kaupungin keskushallinnossa.

 

2. YHTEISTYÖ 2010

 

Vammaisneuvoston toiminnan lähtökohtana on yhteistyö ja se perustuu erilaisiin verkostoihin, joissa vammaisneuvoston jäsenet ja sihteeri ovat mukana. Vammaisneuvoston tavoitteena on lähentää toisiinsa palvelujen tuottajia ja palvelujen käyttäjiä siten, että asiakasnäkökulma otetaan huomioon palveluita suunniteltaessa ja toteutettaessa.

 

Asioiden käsittelyssä vammaisneuvosto perehtyy asioihin yhdessä kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden sekä muiden yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi kutsumalla heidät kokouksiinsa.

 

Valtion aluehallinto muuttui 1.1.2010. Aluehallintouudistuksen myötä valtion aluehallinnon tehtävät ovat kahdella uudella viranomaisella: aluehallintovirastoilla ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilla. Uudistuksesta oli vammaisneuvoston kokouksessa kertomassa lääninsosiaalitarkastaja Pirkko Pakkala.

 

Kehitysvammaisten henkilöiden asiat olivat vammaisneuvoston kokouksissa usein esillä. Vammaisneuvosto tutustui myös Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin palveluihin ja ajankohtaisiin asioihin Peimarin palvelukeskuksessa Paimiossa.

 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisneuvosto ja Turun vammaisneuvosto pitivät yhteisen kokoukseen, jossa tutustuttiin neuvostojen toimintamuotoihin. Erityisesti esteettömyys on molemmille vammaisneuvostoille tärkeä kehittämisen kohde.

 

Vammaisneuvoston kokouksessa tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen Turun sosiaali- ja terveystoimesta kertoi Turun mielenterveyspalveluista ja niiden kehittämisestä mm. Turun mielenterveystyön kokonaissuunnitelman 2009 pohjalta.

 

Vammaisneuvosto tutustui Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry:n toimintaan, josta oli vammaisneuvoston kokouksessa kertomassa aluetoiminnan suunnittelija Tiina Siivonen. Järjestö on perustamassa Turkuun VAU:n paikallisen liikuntatoimikunnan, jonka tavoitteena on edistää yhteistyötä jäsenyhdistysten kesken ja toimia osana paikallisia yhteistyöverkostoja.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen vammaisjärjestöjen edustajat yhteiskokouksiin toimintaohjeensa mukaisesti. Kevään 2010 kokouksessa käsiteltiin Kansaneläkelaitoksen vammaisetuuksia ja kuntoutusta, joista kertoi ylilääkäri Hanna Järvinen. Syksyn yhteiskokouksessa Turun sosiaali- ja terveystoimen hallintojohtaja Antti Perälä alusti uudesta kotikuntalaista.

 

 

3. ALOITTEET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT

 

                     Vammaisneuvoston tehtävänä on seurata vammaisten elinoloja Turussa. Asiantuntemuksensa ja eri vammaisryhmiltä saamiensa tietojen perusteella se tekee aloitteita ja esityksiä palvelujen ja ympäristön kehittämiseksi vammaisille soveltuviksi.

 

Vammaisneuvoston tavoitteena on, että hallintokuntien suunnitellessa toimintaansa vammaisten tarpeet otetaan huomioon. Vammaisneuvoston kaupunkia edustavat jäsenet tuovat lautakuntien työskentelyssä esille vammaisten ihmisten näkökulman.

 

Vammaisneuvosto antoi lausuntonsa vammaispalvelutoimistolle toimintasuunnitelmaluonnoksesta liitettäväksi peruspalvelulautakunnalle menevään esitykseen. Lausunnossaan vammaisneuvosto korosti mm. sitä, että henkilökuntaresurssein turvataan palvelutarpeen selvittämisen, viivytyksettömän päätöksenteon ja palvelusuunnitelmien laatimisen edellytykset. Lisäksi vammaisneuvosto otti lausunnossaan esille palveluasumisen ja lasten ja nuorten tilapäishoidon kehittämisen sekä määrällisesti että laadullisesti sekä sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen tulorajojen nostamisen tarpeen.

 

Lausunnossaan kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteista vuosille 2010-2016 vammaisneuvosto toi esille huolestuneisuutensa tilanteesta, jossa lähivuosina suunnitelmissa olevat asumispalvelut kattavat vain pienen osan palvelujen tarvitsijoista. Lisäksi vammaisneuvosto korosti mm. tilapäishoidon järjestämisen tärkeyttä perheiden jaksamisessa.

 

Yksityiskohtainen luettelo annetuista lausunnoista on liitteenä.

 

 

4. TIEDOTTAMINEN

 

Toimintakertomus 2010 toimitettiin kaikille kaupungin hallintokunnille ja vammaisjärjestöille.

 

Turun kaupungin kotisivulla www.turku.fi on tietoa vammaisneuvostosta, mm. vammaispoliittinen ohjelma, toimintakertomuksia ja vammaisneuvoston toimintasääntö. Otsikon päätöksenteko ja talous alla on vammaisneuvoston esityslistat ja pöytäkirjat.

                                          

 

5.KOULUTUS

                     

Vammaisneuvostolla on budjetissaan varattu määräraha jäsenten osallistumiseen koulutukseen. Vammaisneuvoston jäsenet osallistuivat eri tahojen järjestämiin koulutustilaisuuksiin, jotka on lueteltu liitteessä.

 

 

5. VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

 

                     Vammaisneuvosto kokoontuu kesäkuukausia lukuun ottamatta noin kuukauden välein. Kokouksissa käsiteltyjä asioita on lueteltu liitteessä otsikoitten alla aloitteet ja esitykset sekä muita vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita. Asiakohtia kokouksissa oli 95.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                              LIITE

YHTEISTYÖ

 

Päivämäärä

Osallistujat

Asia

14.01.2010

Vammaisneuvoston kokouksessa lääninsosiaalitarkastaja Pirkko Pakkala

Valtion aluehallinnon uudistuminen

11.03.2010

Vammaisneuvoston kokouksessa aluetoiminnan suunnittelija Tiina Siivonen

Suomen Vammaisurheilu- ja –liikunta VAU ry:n toiminta

22.04.2010

Tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen vammaisneuvoston kokouksessa

Mielenterveystyö Turussa

20.05.2010

V-S erityishuoltopiirin johtaja Seija Aaltonen ja kehittämisjohtaja Jaana Jussila olivat vammaisneuvoston kokouksessa, joka pidettiin erityishuoltopiirin tiloissa

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin palvelut ja ajankohtaiset asiat

03.06.2010

Vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvoston yhteiskokous

Kelan vammaisetuudet ja kuntoutus

10.06.2010

Vammaisneuvoston kokouksessa suunnittelija Sanna Johansson

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu

02.09.2010

Turun Seudun kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja vammaisneuvoston kokouksessa

Kehitysvammaisten henkilöiden palveluihin liittyviä asioita: palveluasuminen, työ- ja päivätoiminta sekä henkilökohtainen apu

07.10.2010

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisneuvoston ja Turun vammaisneuvoston yhteinen kokous

Neuvostojen toiminta

04.11.2010

Vammaisneuvoston kokouksessa vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre

Kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja tukitoimet 2009

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009

Kehitysvammaisten henkilöiden palveluihin liittyviä asioita

08.11.2010

Vammaisneuvoston jäsenet tilaisuudessa, joka pidettiin peruskorjatussa, esteettömässä VPK:n talossa

Esteettömyys

09.11.2010

Vammaisneuvoston sihteeri sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmässä

Vammaisten henkilöiden asioiden jalkauttaminen sosiaali- ja terveystoimessa

09.12.2010

Vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvoston yhteiskokous

Kotikuntalaki

10.12.2010

Vammaisneuvoston sihteeri kuntoutumispalveluiden johtoryhmän kokouksessa

Valtakunnallinen vammaispoliittinen ohjelma 2010-2015

 

 

KOULUTUKSIEN/TILAISUUKSIEN YM. JÄRJESTÄMISEEN OSALLISTUMINEN

KOULUTUKSEEN/TILAISUUKSIIN OSALLISTUMINEN

 

Päivämäärä

 

Tilaisuus, osallistujat

 

Järjestäjätahot

25.01.2010

Vammaispoliittisen ohjelman Vampon kuulemisseminaari,

osallistujina vammaisneuvoston jäseniä ja varajäseniä

Sosiaali- ja terveysministeriö, Valtakunnallinen vammaisneuvosto, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto

19.05.2010

Merja Jämsäläinen osallistui laivaseminaariin, jonka aiheena oli uudistunut vammaispalvelulaki

Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry

18.10.2010

Puheenjohtaja ja sihteeri osallistuivat kunnallisten vammaisneuvostojen puheenjohtajille ja sihteereille järjestettyyn tietopäivään

Valtakunnallinen vammaisneuvosto

 

 

VAMMAISNEUVOSTON JÄSENTEN EDUSTUS MUISSA RYHMISSÄ

V-S piirin alueen kuntoutuksen asiakaspalvelun yhteistyötoimikunta

Olli Nordberg (Kynnys ry)

Rita Salviander,

toimikunnan sihteeri

Turun Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen monikulttuurinen neuvottelukunta

 

Anita Birstolin

Turun liikkumisesteettömyysohjelman seurantatyöryhmä, asettaja kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty

 

Heikki O Haulisto (pj), Rita Salviander, jäsen

Kulttuuripääkaupunkihankkeen esteettömyyttä käsittelevä työryhmä

 

Heikki O Haulisto

Finavia lentokenttien esteettömyys

 

Merja Jämsäläinen, Heikki O Haulisto,

 

Kunnonkoti varsinais-suomalaisille         

 

Pirjo Seppälä

SEIS Suomi eteenpäin ilman syrjintää

Olli Nordberg

Turun AMK, hyvinvointipalvelut hankesuunnittelu Esteettömyys kulttuuripääkaupungissa

Anita Birstolin

Turun ja Kaarinan ev.lut. seurakunnan vammaisneuvosto

Pirkko Heino, Markku Vuorinen

Turku Kaikille portaali

Olli Nordberg

 

ALOITTEET, ESITYKSET, LAUSUNNOT

 

Päivämäärä

Asia

Kohde

11.02.2010

Vastaus lausuntopyyntöön toimintasuunnitelmaluonnoksesta vammaispalvelulain toteuttamiseksi

Sosiaali- ja terveystoimi, vammaispalvelut

11.02.2010

Vastaus lausuntopyyntöön luonnoksesta kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteista vuosille 2010-2016

Sosiaali- ja terveystoimi, vammaispalvelut

11.02.2010

Vastaus lausuntopyyntöön toimintasuunnitelmaluonnoksesta kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Sosiaali- ja terveystoimi, vammaispalvelut

22.04.2010

Vastaus yleiskaavoituksen vaikuttavuudesta

Turun ympäristö- ja kaavoitusviraston yleiskaavatoimisto

22.04.2010

Turun vammaisneuvoston toimintakertomus 2009

Kaupunginhallitus sekä lauta- ja johtokunnat

20.05.2010

Tiedustelu mm. eri tavoin toimintaesteisten henkilöiden osallistumisesta Turun AKK:n järjestämään koulutukseen ja arvioita tarpeista koulutuksen järjestämiseen

Turun AKK

20.05.2010

Esitys vaikeavammaisten kuljetuspalvelun ulottamisesta Naantaliin

Peruspalvelulautakunta

10.06.2010

Vastaus kyselyyn esteettömyystoiminnan jatkamisesta Turussa

Esteettömyysasiamies

10.06.2010

Vammaisneuvoston talousarvio 2011

Keskushallinto

02.09.2010

Sähköinen asiointi Turussa

Keskushallinto/viestintä

25.10.2009

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2010

Vammaisjärjestöt

04.11.2010

Vastaus kirjeeseen koskien työ- ja päivätoiminnan järjestämistä, työosuusrahaa, lomarahaa ja henkilökohtaista apua

Turun Seudun Kehitysvammaisten Tukiyhdistys ry

02.12.2010

Esitys Turun vammaisneuvoston asettamisesta vuosille 2011–2012

Turun kaupunginhallitus

 

 

MUITA VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

 

Valtion aluehallinto 1.1.2010 alkaen

Vammaisneuvoston määräraha vuonna 2010

Peruspalvelulautakunta – Yksilöllisten erityishuolto-ohjelmien laatimista koskeva selvitys

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisneuvoston ja Turun vammaisneuvoston yhteistyö

Esteettömyysasiamiehen kirje Turun ympäristö- ja kaavoitusvirastolle koskien esteettömyysasiamiehen toimen vakinaistamista

Esteettömyysasiamies – Muistio esteettömyyskatselmuksista TYKS T2 1-vaiheen B-osa

Valtakunnallisen vammaisneuvoston pöytäkirja 18.12.2009, jossa mm. kotikuntalain uudistamisesta ja itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen tähtäävän lain valmistelutyötä

Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien vammaisetuudet

Esteettömyysohjelman seurantatyöryhmän tiedustelu esteettömyysohjelman toteutumisesta

Mielenterveystyö Turussa

Valtioneuvoston periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi

Esteettömyysasiamiehen toimen hoitaminen

Esteettömyysasiamiehen lausunto Puolalanmäen koulun rakennuslupahakemuksen esteettömyydes

Eräitä vammaispalvelujen myöntämiseen liittyviä asioita. vammaisneuvosto päätti seurata henkilökohtaisen avun järjestämistä Turussa suhteessa entiseen avustajapalveluun

Kh – Uuden varajäsenen valitseminen vammaisneuvostoon

Peruspalvelulautakunta – Lausunnon antaminen Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän vuosien 2011-2013 toimintasuunnitelmasta

Kirkon saavutettavuusohjelman laatiminen ja seurakuntayhtymän esteettömyyskartoitus

Esteettömyysasiamies – Raportti kyselystä esteettömyystoiminnan jatkamisesta Turussa

Suomen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO 2010-2015

Seurakuntavaalit 2010

Acces City Award

Vammaisten henkilöiden työllistyminen

VAMPO-tilaisuuden järjestäminen Turussa

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2011

Kh - Turun vammaispoliittisen ohjelman valmistelu

Vammaisneuvoston työkokouksen 7.2.2011 valmistelu

Turun AKK:n yhteistyöpalaverissa käsiteltyjä asioita

Seurakuntayhtymän selkokielinen vammaisohjelma

Peruspalvelulautakunta – Esitys kuljetuspalveluiden kehittämiseksi

Esteettömyysasiamies – Finnkinon palveluiden esteettömyys

Vammaisten asioihin liittyviä koulutustilaisuuksia

Esteettömyyteen liittyviä ajankohtaisia asioita

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedotteet