Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 37 19.05.2011

5952-2011 (019)

STM - Selvitys osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen esteistä

Tiivistelmä: -

Vammais § 37

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 13.5.2011:

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula asetti 10.11.2010 valtiotieteen tohtori Markku Lehdon selvittämään osatyökykyisten työelämään osallistumisen esteet ja tekemään ehdotuksia näiden esteiden poistamiseksi. Selvitys on julkaistu 9.2.2011 sosiaali- ja terveysministeriön julkaisusarjassa ja on luettavissa http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1552539.

Selvityksessä esitetään ensisijaisesti, että keskeiset toimijat arvioivat, millaisen painon ne antavat osatyökykyisten työllistymiselle. Jos se koetaan tärkeäksi, on käynnistettävä usean vuoden kestävä kattava toimintaohjelma, joka vakiinnuttaa osatyökykyisille aseman työmarkkinoilla.

Ohjelma koostuu viidestä osasta:

1.      Tiedotus-, koulutus- ja tutkimusosion tavoitteena on poistaa ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä, luoda kattava toimintamalli ja arviointikehys sekä käyttäjälähtöiset tietokanavat

2.      Hyvien käytäntöjen edistämisosio sisältää tiedon siirron tehostamisen lisäksi työnantajien kannusteiden kehittämisen. Taloudelliset kannustimet ovat yhdessä aktiivisen neuvontatoiminnan kanssa poistaneet ennakkoluuloja ja nopeuttaneet työllistymistä.

3.      Työntekijöiden omatoimisen työllistymisosion tavoitteena on rohkaista valitsemaan omaan elämäntilanteeseen sopiva työllistymispolku sekä tarjota tukea tarvittaessa työpaikalle asti. Eläkkeen ja ansiotulojen yhteensovitusta on muutettava siten, että työpanoksen kasvattaminen on taloudellisesti perusteltua.

4.      Työhön ohjausprosessit on saatava kuntoon siten, että prosessin omistajuus on selvästi määritelty ja prosessi johtaa työllistymiseen saakka. Prosesseja kehitettäessä on otettava huomioon se, että osatyökykyiset ovat ryhmänä heterogeeninen ja sen takia on oltava erilaisia polkuja.

5.      Osatyökykyisten työllistymiseen liittyvää lainsäädäntöä on arvioitava kokonaisuutena ja korostettava työhön suuntautumista ja kokonaisuuden hallintaa.

Selvityshenkilö esittää osatyökykyisten työllistämiseen parempaa prosessin hallintaa, jotta työllistämis- ja kuntoutustoimet eivät olisi irrallisia vaan tähtäisivät johdonmukaisesti työllistymiseen ja työhön. Tätä varten perustettaisiin erityinen yksikkö, jota Lehto kutsuu Voimalaksi.

Toissijainen ehdotus sisältää esityksen, että mikäli osatyökykyisten työllistämiseksi ei pidetä tarkoituksenmukaisena käynnistää mainittua ohjelmaa, ainakin osa selvityksessä ja muissa raporteissa esitetyistä epäkohdista korjataan.

Selvityshenkilö Markku Lehto on esitellyt asiaa valtakunnallisen vammaisneuvoston kokouksessa 7.3.2011. Valtakunnallinen vammaisneuvosto päätti kutsua sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan, työ- ja elinkeinoministeriön ja työmarkkinaosapuolia neuvotteluun työharjoittelun ja työkokeiluiden myöntämiskäytäntöjen parantamiseksi.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.