Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 142 04.05.2011 11
Vammaisneuvosto 33 19.05.2011

3522-2011 (315)

Peruspalvelulautakunta - Muutos hoitotarvikejakeluun

Tiivistelmä: -

Perla § 142

Perusterveydenhuolto, vs. ylilääkäri Päivi Kokkila, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 21.3.2011:

Hoitotarvikejakelun yleisohje ja hoitotarvikeluettelo on viimeksi päivitetty ja hyväksytty terveyslautakunnassa elokuussa 2006.

Nykyisen ohjeen mukaan avohoidossa oleville turkulaisille potilaille voidaan korvauksetta luovuttaa käytettäväksi sairaanhoidon ja omatoimisen selviytymisen kannalta tarpeellisia sairaanhoitovälineitä ja -tarvikkeita. Nykyisin, mikäli perushoitotarvikeluettelosta ei löydy potilaan lääkärintodistuksella määrittelemää hoitotarviketta tai suositeltu määrä ylittää tämän suosituksen ohjeen ja potilas muuten täyttää hoitotarvikesaannin edellytykset, tulee hänestä täyttää lääkärin/hoitajan selvitys ja liittää siihen vapaamuotoinen anomus. Anomuksesta tulee ilmetä potilaan sairaus, arvioitu sairauden kesto ja yksityiskohtaisesti ne hoitotarvikkeet, joita potilas kotona tarvitsee, ja perusteltu syy ohjeista poikkeamiseen. Tämä anomus lähetetään perusterveydenhuollon hoitotarvikkeista vastaavalle terveysasemien ylilääkärille osoitteeseen Turun sosiaali- ja terveystoimi, perusterveydenhuolto, PL 1, 20701 Turku.

Uusi terveydenhuoltolaki tulee voimaan 1.5.2011. Terveydenhuoltolain § 24 mukaan kunnan on järjestettävä alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut. Sairaanhoitopalveluihin sisältyvät sairauksien tutkimus, lääketieteellinen ja hammaslääketieteellinen taudin määritys, hoito, hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon liittyvät hoitotarvikkeet sekä tarpeellinen lääkinnällinen kuntoutus.

Ehdotamme, että 1.5.2011 alkaen terveydenhuoltolain mukaan potilasta hoitava terveyskeskuksen lääkäri määrittelee potilaalle pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet ja kirjaa ne hoitosuunnitelmaan. Entisiä ohjeita käytetään ohjeellisina suosituksina hoitotarvikemääriä arvioitaessa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 4.5.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että 1.5.2011 alkaen terveydenhuoltolain mukaan potilasta hoitava terveyskeskuksen lääkäri määrittelee potilaalle pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet ja kirjaa ne hoitosuunnitelmaan. Entisiä ohjeita käytetään ohjeellisina suosituksina hoitotarvikemääriä arvioitaessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 33

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 13.5.2011:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.