Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 144 04.05.2011 13
Vammaisneuvosto 35 19.05.2011

9509-2010 (451)

Peruspalvelulautakunnan lausunto vammaisneuvostolle koskien kehitysvammaisten henkilöiden työtoimintaa ja työosuusrahaa

Tiivistelmä: -

Perla § 144

Vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 14.4.2011:

Veijo Lehtonen, Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry, on lähettänyt vammaisneuvostolle viestin koskien mm. kehitysvammaisten henkilöiden työtoimintaa ja siitä maksettavaa työosuusrahaa. Vammaisneuvosto totesi kokouksessaan, että osaan kirjeen sisältämiä asioita on annettu vastaus jo 4.11.2010. Vammaisneuvosto päätti kuitenkin esittää peruspalvelulautakunnalle, että työosuusrahan suuruuden määrittämisessä yksilöllisesti pyritään siihen, että ateriamaksu ei ylittäisi työosuusrahaa.

Liite 1Vammaisneuvosto 17.3.2011 § 17

Kehitysvammaisille järjestettävä työ- ja päivätoiminta ei ole ansiotyöhön verrattavaa työtä. Työtoimintaa järjestetään kehitysvammaisten erityishuoltolain tai sosiaalihuoltolain perusteella. Työtoimintana tehty työ ei ole työsuhteista vaan huoltosuhteista.  Palvelu tarvitaan niille henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä ansiotyöhön tavallisilla työpaikoilla. Asiakkaat käyvät toimintakeskuksissa 1 - 5 päivänä viikossa. Päivän pituus on pääsääntöisesti 5 – 6 tuntia. Työtoiminnan ohella toimintakeskusten työpäivään voi kuulua esimerkiksi ulkoilua, liikuntaa, opiskelua tai muuta viriketoimintaa.

Palvelun tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten henkilöiden osallistumismahdollisuuksia, ylläpitää ja lisätä omatoimisuustaitoja sekä tukea kotona asuvien kehitysvammaisten vanhempia hoitotyössä ja mahdollistaa vanhempien työssäkäynti tai lepo.

Työ- ja päivätoimintaan osallistuvien henkilöiden toimeentulona on työkyvyttömyyseläke. Työosuusraha ei ole palkkaa vaan kannuste- ja ahkeruusraha. Turussa työosuusrahan suuruus on 2,50 – 5,00 €/ läsnäolopäivä. Työosuusrahan suuruus riippuu asiakkaan työtaidoista, aktiivisuudesta ja työajasta.

Päivä- ja työtoiminta on asiakkaalle maksutonta aterioita lukuun ottamatta. Myös välttämättömät kuljetukset ovat asiakkaalle ilmaisia. Turussa ateriamaksut noudattavat kotihoidon eläkeläisten ateriamaksuja.

Kehitysvammaisten henkilöiden työkyky vaihtelee suuresti, osa kykenee normaaliin ansiotyöhön, osa tekee palkkatyötä työkeskuksissa, osa osallistuu päivä- tai työtoimintaan. Päivä- ja työtoiminnan raja on liukuva. Näin ollen kategorinen päätös työosuusrahan ja ateriamaksujen suhteesta olisi epäoikeudenmukainen vain päivätoimintaan osallistuville.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää oheisen lausunnon vammaisneuvostolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti ilmoittaa Rosenlöfin ehdotuksesta Muukkosen ja Lepän kannattamana, että asiaan palataan vuoden 2012 talousarvion valmistelun yhteydessä.

Vammais § 35

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 13.5.2011:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 144
Liite 1:Vammaisneuvoston päätös 17.3.2011