Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 102 23.03.2011 17
Vammaisneuvosto 26 14.04.2011

2074-2011 (633)

Peruspalvelulautakunta - Sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun liittyvä linja-autokortti

Tiivistelmä: -

Perla § 102

Kuntoutumispalvelut, Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 9.3.2011:

Peruspalvelulautakunta on käsitellyt kokouksessaan 27.10.2010 § 325 kuljetuspalveluiden kehittämissuunnitelmaa, jossa päätettiin mm. sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajojen nostamisesta. Samassa yhteydessä päätettiin selvittää mahdollisuutta tarjota sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun oikeutetuille vaihtoehtona vapaakorttia paikallisliikenteeseen. Asiasta on neuvoteltu joukkoliikennetoimen kanssa ja joukkoliikennelautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 24.2.2011 § 36. Joukkoliikennelautakunta päätti, että sosiaali- ja terveystoimen kokeilua varten otetaan käyttöön jälkikäteen laskutettava henkilökohtainen korttituote, jonka käytöstä laskutetaan sosiaali- ja terveystoimelta 1,15 euroa matkaa kohti sisältäen saman vaihto-oikeuden kuin arvokorteilla (2 tuntia).

Linja-autokortti voidaan myöntää taksikortin sijasta asiakkaalle, joka olisi oikeutettu sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun tavallisella taksilla. Linja-autokorttia voi käyttää rajoittamattomasti, kun taas taksikortissa matkoja voidaan myöntää korkeintaan kahdeksan yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. Taksimatkan arvo on pääsääntöisesti 10 euroa/yhdensuuntai-nen matka. Linja-autokortti on henkilökohtainen ja asiakkaalle maksuton. Päätöksen saatuaan asiakkaan tulee hakea se paikallisliikenteen palvelutoimistosta. Kortin lunastusmaksu on 5 euroa ja se laskutetaan sosiaali- ja terveystoimelta.

Linja-autokorttien myöntämisen tavoitteena on antaa asiakkaille mahdollisuus valita, kumpi matkustusvaihtoehto sopii heidän tarpeisiinsa paremmin. Kaupungin kannalta linja-auton käyttäminen säästäisi kuljetuspalvelujen kustannuksia ja lisäisi joukkoliikenteen käyttöä. Joukkoliikenteen käytöllä on myös ekologisesti merkittäviä vaikutuksia. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua on myönnetty tällä hetkellä noin 320 asiakkaalle ja siihen on varattu määrärahaa 238.000 euroa vuodelle 2011.

Maksuttoman linja-autokorttien myöntäminen sosiaalihuoltolain mukaisena kuljetuspalveluna toteutetaan kokeiluna ajalla 1.4. – 31.12.2011. Vuoden lopussa joukkoliikennetoimi tuottaa asiakaskohtaisen raportin ajettujen matkojen määristä, minkä perusteella arvioidaan toiminnan jatkamista.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 10.3.2011:

Esitän, että

-          maksuttomien linja-autokorttien myöntäminen sosiaalihuoltolain mukaisena kuljetuspalveluna toteutetaan kokeiluna ajalla 1.4.-31.12.2011

-          sosiaali- ja terveystoimen kokeilua varten otetaan käyttöön jälkikäteen laskutettava henkilökohtainen korttituote, jonka käytöstä laskutetaan sosiaali- ja terveystoimelta 1,15 euroa matkaa kohti

-          linja-autokortti voidaan myöntää taksikortin sijaista asiakkaalle, joka olisi oikeutettu sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun tavallisella taksilla.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 10.3.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 26

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 6.4.2011:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.