Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 101 23.03.2011 16
Vammaisneuvosto 22 14.04.2011

2814-2011 (011, 451)

Peruspalvelulautakunta - Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 101

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre:

Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi on käsitelty viimeksi peruspalvelulautakunnassa 5.5.2010 § 159. Toimintasuunnitelma sisältää ne erityispalvelut, joita kehitysvammaiselle henkilölle järjestetään peruspalvelujen lisäksi.

Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa vammaiselle henkilölle kuntoutus- ja/tai palvelusuunnitelmaan perustuva palvelukokonaisuus. Kehitysvammaisille asiakkaille järjestetään välttämättömät laitos- tai asumispalvelut sekä tarpeellista työ- tai päivätoimintaa ja lyhytaikaishoitoa.

Vammaispalvelujen yksikkö on suunnitellut käyttävänsä sille varatusta määrärahasta 23.039.295 euroa erityishuoltoon ja kehitysvammaisten palveluihin. Tästä 16.833.959 euroa käytetään asiakaspalvelujen ostoihin erityishuoltopiireiltä ja muilta palveluntuottajilta. Asiakaspalvelujen hankintaan varattu määräraha riittää nykyisen asiakasmäärän mukaisiin menoihin. Tällä hetkellä 10 henkilöä tarvitsee kiireellisesti asumispalveluja ja keväällä 10 -15 koulunsa päättävää nuorta työ- tai päivätoimintapaikkaa.

Liite 1Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Toimintasuunnitelmasta ei ole vammaisneuvoston lausuntoa, koska ensimmäinen uuden vammaisneuvoston kokous oli vasta 17.3.2011. Vammaisneuvosto on käsitellyt kehitysvammapalveluja viime keväänä ja syksyllä Kuusikko-raportin käsittelyn yhteydessä. Tässä toimintasuunnitelmassa ei ole muutettu palvelujen sisältöä tai periaatteita, vaan kaikki kehitysvammapalvelut on kerätty yhteen ja tarkistettu asiakkailta ja muilta kunnilta perittäviä maksuja.

Toimintasuunnitelmaan ja palvelujen kehittämisen periaatteisiin ja suuntauksiin vaikuttavat 26.8.2010 julkaistu Suomen vammaispoliittinen ohjelma (STM julkaisuja 2010:4), valtioneuvoston periaatepäätös 21.1.2010 kehitysvammaisten asumisen järjestämiseksi, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän raportti ”Kehitysvammaisten asumisen alueellinen suunnitelma” (2010) sekä peruspalvelulautakunnan 5.5.2010 § 158 hyväksymä Kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010–2016.

Suomen vammaispoliittisessa ohjelmassa, VAMPO 2010 -2015 periaatteissa korostetaan muun muassa:

Valtioneuvosto on 21.1.2010 tehnyt periaatepäätöksen ohjelmaksi kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi vuosina 2010─2015 ja päättänyt ohjelman toimenpiteiden toteuttamisesta. Ohjelman tavoitteena on vuosina 2010─2015 vähentää laitospaikkoja nopeasti, suunnitelmallisesti ja hallitusti sekä mahdollistaa muuttaminen lapsuudenkodeista tuottamalla kehitysvammaisten henkilöiden tarpeita ja toiveita vastaavia asumisratkaisuja ja tarjoamalla yksilöllisiä palveluja ja tukea.

Lähivuosien haasteina on riittävien resurssien varmistaminen asumis- sekä työ- ja päivätoiminnan palveluihin. Vanhempiensa luota muuttavien nuorten ja aikuisten lisäksi tulee laitoksista muuttaville järjestää välttämätön palvelukokonaisuus, johon kuuluu asumisen lisäksi työ- ja päivätoimintaa sekä mm. kuntoutuksen ja terveydenhuollon palvelut.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen:

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy toimintasuunnitelman kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi 1.4.2011 alkaen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 16.3.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä 1.4.2011 alkaen

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 22

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 5.4.2011:

Vammaispalvelutoimisto on säännönmukaisesti pyytänyt vammaisneuvostolta lausunnon vaikeavammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden palveluiden toteuttamissuunnitelmista siten, että vammaisneuvoston lausunto on liitetty peruspalvelulautakuntaan menevään ehdotukseen.

1.4.2011 voimaan astuneen toimintasuunnitelman osalta se ei ollut ajallisesti mahdollista, koska vuosille 2011 - 2012 nimetty vammaisneuvosto kokoontui ensimmäisen kerran 17.3.2011.

EhdotusVammaisneuvosto käy keskustelun toimintasuunnitelman sisällöstä.

 

 

PäätösVammaisneuvosto merkitsi tiedokseen toimintasuunnitelman kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi.

Vammaisneuvosto totesi, että se on esittänyt kokouksessaan 17.3.2011 tehdyllä päätöksellään Turun peruspalvelulautakunnalle, että yksilöllisen työosuusrahan suuruuden määrittämisessä pyritään siihen, että ateriamaksu ei ylitä työosuusrahan suuruutta.

Käydyssä keskustelussa vammaisneuvosto nosti lisäksi esille seuraavat tärkeät kehittämisalueet:

- kehitysvammaisten ihmisten asumisen kehittäminen valtakunnallisten suunnitelmien mukaan

- tilapäishoidon tehokas kehittäminen mahdollisesti myös seudullisesti.

Vammaisneuvosto toi esille tyytyväisyytensä siitä, että asiakaspalvelun laatua kehitetään perhekeskeisen lähestymistavan avulla.

Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja Veijo Lehtonen on jättänyt Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:lle / Turun vammaisneuvostolle kirjallisen esityksen, jossa kysytään, aikovatko järjestöt/neuvosto ottaa jotenkin kantaa kehitysvammaisten työtoimintaan/työtiloihin.

Vammaisneuvosto päätti, että esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto tarkistaa Lausteella sijaitsevien työtoimintatilojen esteettömyyden ja raportoi asiasta vammaisneuvostolle.

 


Liitteet:

Perla § 101
Liite 1:Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi