Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 17 17.03.2011

9509-2010 (451)

Kirje vammaisneuvostolle koskien kehitysvammaisten henkilöiden työtoimintaa ja työosuusrahaa

Tiivistelmä: -

Vammais § 17

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 8.3.2011:

 

Veijo Lehtonen, Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry, on lähettänyt vammaisneuvostolle 30.1.2011 päivätyn viestin koskien kehitysvammaisten henkilöiden työtoimintaa ja siitä maksettavaa työosuusrahaa.

 

Viestissä todetaan, että työosuusrahasta ja työtoiminnasta on keskusteltu kolmen kansanedustajan kanssa ja ko. asioista oli tehty kirjallinen kysely ministeri Paula Risikolle. Ministeri Risikko on vastannut kirjeeseen.

 

Kirjoittaja toteaa tyytymättömyyttä aiheutuvan siitä, että työosuusrahan suuruus on usein pienempi kuin ruoan hinta, jonka henkilö maksaa toimintakeskukseen. Viestissä todetaan työtoiminnasta, että se on tärkeää toimintaa kaikille niille, jotka siihen pystyvät. Huolestumista aiheuttaa se, että kaupunki viestin mukaan suunnittelee työtoiminnan muuttamista nelipäiväiseksi.

 

Viestissä otetaan esille asukkaan yli 14 vuorokauden poissaolon vaikutus palveluasumisen jatkuvuuteen. Viestissä pyydetään keskustelua siitä, miten menetellä, kun esimerkiksi kuntoutusjakso kestää yli 14 vuorokautta.

 

Viestissä korostetaan sitä, että palvelun on järjestämistavaltaan ja sisällöltään tuettava kehitysvammaisten omista valinnoista lähtevää elämää heidän lähiyhteisössään. Asiakkaan yksilölliset tarpeet ja oikeudet on otettava huomioon.

 

Vammaisneuvosto on aiemmin 4.11.2010 pidetyssä kokouksessa käsitellyt yllä mainittuja asioita ja antanut asiassa vastauksen.

 

Vammaispalvelutoimistosta saadun tiedon mukaan tulossa ei ole muutoksia työtoiminnan järjestämispäiviin, Tällä hetkellä Itäharjun työkeskuksen tilaongelma aiheuttaa haasteita työtoiminnalle.

 

Työtoimintaa voidaan järjestää 1-5 päivänä viikossa asiakkaan tilanteen mukaan. Kehitysvammapalvelujen toimintasuunnitelmassa vuodelle 2004 on ensimmäisen kerran maininta, että ”Asuntoloissa pyritään toteuttamaan ns. kotipäiviä”. Tämä mahdollistaa esim. kuntoutuksen, kotityöt ja asioinnit kodin ulkopuolella. Vammaispalvelutoimistosta saadun tiedon mukaan tätä ei noudateta esim. vanhempiensa luona asuvien kohdalla. Päätökset tehdään asiakkaiden yksilöllisen tilanteen perusteella. Mikäli asiakas ja hänen perheensä ovat päätökseen tyytymättömiä, he voivat hakea muutosta peruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaostolta (lievästi kehitysvammaiset henkilöt). Mikäli asiakkaalle on tehty erityishuolto-ohjelma, asian voi viedä Lounais-Suomen aluehallintoviraston ratkaistavaksi.

 

Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt työosuusrahan suuruudeksi 2,50€ - 5,00€ läsnäolopäiviltä. Työosuusrahan suuruutta arvioitaessa otetaan huomioon mm. työtaito, työaika, aktiivisuus ja yhteistyökyky. Aterioiden hinta läsnäolopäiviltä on 5€.

 

Kaupunki on tehnyt sopimuksen asumispalvelujen tuottajien kanssa, sopimukset ovat voimassa 31.3.2014 asti. Sopimuksessa todetaan, että jos asiakas poistuu asumispalvelusta tilapäisesti, tilaaja (kunta) maksaa sovitun korvauksen palveluista enintään 14 päivän ajalta.

 

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ja palveluntuottajien välisessä puitesopimuksessa kohdassa 15 (Laskutus) todetaan mm. että palveluntuottaja laskuttaa asiakkaalta poissaolopäiviltä kustannusvastuutaulukon mukaisesti kertyvät maksut elintarvike- ja ateriakuluja lukuun ottamatta.

 

Ehdotus       Vammaisneuvosto päättää mahdollisista toimenpiteistään.

PäätösVammaisneuvosto totesi, että selostusosan kirjeen sisältämiä asioita on käsitelty kokouksessa 4.11.2010, jolloin asiasta on annettu vastaus.

Vammaisneuvosto on aiemmissa kokouksissaan keskustellut kehitysvammaisten henkilöiden toimeentuloon liittyvistä asioista. Kehitysvammaisten eläkkeet ovat niukat ja usein asuminen ja asumiseen liittyvät palvelumaksut sekä ravintokustannukset muodostavat suhteellisen suuren osan menoista.

Vammaisneuvosto esittää peruspalvelulautakunnalle, että työosuusrahan suuruuden määrittämisessä yksilöllisesti pyritään siihen, että ateriamaksu ei ylittäisi työosuusrahaa.

 

Jakelu

esiPeruspalvelulautakunta