Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 15 17.03.2011

2892-2011 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedote kunnallisille vammaisneuvostoille

Tiivistelmä: -

Vammais § 15

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 4.3.2011:

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto tiedottaa mm. seuraavista asioista:

 

Suomen vammaispoliittinen ohjelma 2010 – 2015 (VAMPO) on ilmestynyt selkokielellä. Esitteestä ilmestyy verkkoversio VANE:n sivuille www.vane.to /vammaispoliittiset ohjelmat.

 

Vammaispalvelujen sähköinen asiakirja avataan 10.3.2011 Sosiaaliportissa (www.sosiaaliportti.fi) . Käsikirjan avajaisia vietetään 10.3.2011 kello 13.00 – 17.00 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen auditoriossa, osoite Lintulahdenkuja 4, Helsinki. Tilaisuudessa puheenvuoron pitävät mm. peruspalveluministeri Paula Risikko, Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä ja Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Invalidiliitto ry ja Vammaisjärjestöjen naisverkosto järjestävät Vammainen nainen ja väkivalta – seminaarin 10.3.2011.

 

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (ETENE) on julkaissut esitteen Teknologia ja etiikka sosiaali- ja terveysalan hoidossa ja hoivassa. Etene korostaa teknologian hyödyntämisessä ihmisen hyvää elämää, ihmisarvoa, itsemääräämisoikeutta, osallisuutta, inhimillistä hoitoa ja huolenpitoa siten, että nämä asiat näkyvät tarpeenmukaisen teknologian käytössä. Teksti on luettavissa ETENE:n nettisivuilta http://www.etene.fi/julkaisut/2010#teknologia_ja_etiikka .

 

EU:n komissio julkisti viime marraskuussa Euroopan vammaisstrategian vuosille 2010 – 2020 Se on uudistettu sitoutuminen esteettömän Euroopan luomiseksi. Strategia on luettavissa EU:n komission nettisivuilla http://ec.europa.eu/news/justice/101115_fi.htm .

 

EU ratifioi YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen 23.12.2010. Sopimuksen ratifiointitilannetta voi seurata YK:n nettisivuilla http://www.un.org/disabilities/

 

Valtakunnallisen vammaisneuvoston toimintasuunnitelma vuodelle 2011 on luettavissa osoitteessa

http://www.vane.to/images/stories/toimintasuunnitelma2011hyvaksytty.doc .

Toimintasuunnitelmassa vaikuttamistyön painopistealueiksi todetaan

-Vammaisten asemaa ja oikeuksia koskevat asiantuntijalausunnot ja kannanotot yhteiskunnallisiin kehittämishankkeisiin

-VANE seuraa VAMPO:n toteutumista ohjelman toimikauden alkuvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on seurannassa vastuuministeriö ja VANE koordinoi seurantaa käytännössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen avustuksella.

-Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi. Valtakunnallisten vammaisneuvostopäivien 3.11.2011 teemana on vapaaehtoistoiminta ja muut ajankohtaiset asiat.

-Lainsäädännön osalta VANE:n tavoitteena on seurata ja vaikuttaa sekä yleislainsäädännön että vammaislainsäädännön kehitykseen. Yleislainsäädännön puolella keskeisellä sijalla on vaikuttaminen YK-sopimuksen edellyttämiin lainsäädännöllisiin uudistuksiin. Erityislainsäädännön puolella vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhteensovittamisen jatkotyöhön osallistuminen on tärkeää. Tavoitteena on, että vammaispalvelulaki uudistuisi asteittain. Neuvosto seuraa myös tiiviisti yhdenvertaisuuslainuudistusta.

 

Ehdotus       Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.