Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 14 17.03.2011

2888-2011 (632)

Varsinais-Suomen poliisilaitos - Vastaus vammaisneuvoston kirjeeseen invapysäköinnin valvonnasta

Tiivistelmä: -

Vammais § 14

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 4.3.2011:

 

Vammaisneuvosto lähetti kirjeen Varsinais-Suomen poliisilaitokselle koskien invapysäköinnin valvonta-asiaa.

 

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen vastaus, lausunto 3.2.2011 8420/2011/25:

 

INVAPYSÄKÖINNIN VALVONNASTA

 

Turun vammaisneuvosto tiedustelee poliisilta tieliikennelain mukaisen pysäköintiluvan tulkintaa paikoituksesta, kun kyseessä on henkilö, joka ei itse kuljeta autoa ja hänellä on poliisiviranomaisen myöntämä pysäköintilupa.

 

Vammaisneuvoston tietoon on tullut, että poliisi on estänyt vammaispaikalle pysäköinnin silloin, kun vammainen henkilö ei itse aja autoa. Asianmukaisen pysäköintiluvan omaava vammainen on ollut autossa mukana.

 

Tiedustelukirjeen liitteessä olleessa asiakirjassa on suora lainaus asiaa koskevasta tieliikennelain säädöksestä (28b §).

 

Poliisilaitos toteaa, että kirjelmässä ei tuoda esiin sellaisia seikkoja, josta selviäisi kirjelmän perusteena olleen yksittäisen tapahtuman olosuhteet.

 

Poliisi noudattaa invapysäköinnin valvonnassa lainkohdassa säädettyjä kriteereitä. Vammaisen ei itse suinkaan tarvitse toimia kuljettajana.

 

Kyseisen pykälän 5. momentissa säädetään poliisille mahdollisuus kehottaa siirtämään muuten luvallisestikin pysäköity ajoneuvo, jos pysäköinnistä on ilmeistä haittaa. Tällaisia tilanteita on mahdotonta listata ”etukäteen” vaan asia on arvioitava kyseisen tapahtumapaikan sen hetkisen liikennetilanteen mukaan. Näin talvella tilanne voi syntyä esimerkiksi lumen kaventaessa käytettävissä olevaa ajorataa.

 

Allekirjoitus

 

Ehdotus       Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.