Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 44 09.02.2011 11
Vammaisneuvosto 13 17.03.2011

1191-2011 (010, 451)

Peruspalvelulautakunta - Toimintasuunnitelma vammaispalvelulain toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 44

Kuntoutumispalvelut, Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 28.1.2011:

Vammaispalvelulain ja -asetuksen palveluja ja tukitoimia koskeva toimintasuunnitelma on käsitelty viimeksi peruspalvelulautakunnassa 24.3.2010 § 104. Toimintasuunnitelmassa määritellään sellaiset kriteerit, joilla pyritään talousarvion puitteissa järjestämään kaikkein välttämättömimmät palvelut niitä eniten tarvitseville. Kuntoutumispalvelujen tulosalue on suunnitellut käyttävänsä sille varatusta määrärahasta 11.222.111 euroa vammaispalveluihin vuonna 2011. Tästä 5.370.000 euroa on suunniteltu käytettävän vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen järjestämiseen.

Vammaispalvelujen yksikön toiminta sisältää ne yksilöllisesti harkitut

erityispalvelut, joita vammainen henkilö tarvitsee yleisen lainsäädännön kautta järjestettävien peruspalvelujen lisäksi. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa vammaiselle henkilölle yksilöllisiin tarpeisiin perustuva palvelukokonaisuus järjestämällä asiakkaan palvelutarvetta vastaava asumisvaihtoehto ja turvaamalla vammaisen henkilön osallistumismahdollisuudet.

Vammaispalveluna myönnetään välttämättömiä palveluja ja tukitoimenpiteitä, jotka edesauttavat omatoimista suoriutumista. Vammaispalveluja järjestettäessä käytetään asiakaskohtaisesti tarkoituksenmukaisinta ja edullisinta vaihtoehtoa.

Vuonna 2010 sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi Suomen vammaispoliittisen ohjelman vuosille 2010 – 2015. Ohjelman tavoitteena on yhteiskunta, jossa toteutuvat yhdenvertaisuus, osallisuus ja syrjimättömyys. Ohjelma koskee kaikkia hallinnonaloja ja sen sisältöalueita ovat mm. työ, opiskelu, rakennettu ympäristö, liikennepalvelut, terveydenhoito ja kuntoutus sekä sosiaaliturva. Vammaispalveluista ohjelmassa on nostettu esiin etenkin vammaispalvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus, henkilökohtaisen avun sisällön ja järjestämistapojen kehittäminen sekä palvelusuunnittelu ja palvelusuunnitelmien hyödynnettävyys.

Vammaispalvelulakiin tuli 1.9.2009 uudet säännökset vammaisen henkilön palvelutarpeen selvittämisestä, palvelusuunnitelman laatimisesta ja palveluja koskevan asian viivytyksettömästä käsittelystä. Samalla henkilökohtaisesta avusta tuli kunnan erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva palvelu. Lakimuutoksen myötä henkilökohtaisen avun asiakasmäärä ja kustannukset ovat nousseet noin 20 %. Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liito ja Julkisten ja hyvinvointialojen Liitto ovat solmineet henkilökohtaisia avustajia koskevan valtakunnallisen työehtosopimuksen, joka astui voimaan 1.12.2010 (perla jaosto 28.12.2010 § 672).

Liite 1Toimintasuunnitelma

Liite 2Valtakunnallinen työehtosopimus

Vammaispalvelulain mukaisessa toimintasuunnitelmassa on tarkistettu palvelujen myöntämisen kriteereitä kuljetuspalvelujen ja henkilökohtaisen avun osalta. Kuljetuspalveluissa esitetään edelleen, että ikääntymisestä johtuva toimintakyvyn aleneminen ei oikeuta vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun myöntämiseen. Kuljetuspalvelujen osalta 1.3.2011 otetaan käyttöön kaikissa Turun ulkopuolelle suuntautuvissa matkoissa Matkahuollon kilometrimääriin perustuva maksutaulukko (6 – 50 km 3,00 – 9,10 euroa/ matka). Henkilökohtaisen apuun on lisätty kriteereitä henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksesta aiheutuvien kustannusten korvaamiseen. Työehtosopimuksesta aiheutuva suurin kustannuserä on lomarahan maksaminen, josta aiheutuu vuositasolla noin 60.000 euron kustannukset.

Vammaisneuvosto on antanut lausuntonsa toimintasuunnitelmasta.

Liite 3Vammaisneuvoston lausunto

Vammaisneuvosto toteaa lausunnossaan, että vammaispalveluihin varatun määrärahan tulee perustua kunnassa esiintyneisiin tarpeisiin ja että vammaispalveluihin tulee varata riittävät henkilöstöresurssit. Kuljetuspalvelujen osalta lausunnossa on nostettu esiin mm. se, että linja-autot eivät aina matalalattiaisuudestaan huolimatta ole toimivia apuvälineitä käyttäville ja että bussipysäkit eivät vastaa esteettömyyden vaatimuksia. Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen todetaan selkiyttävän henkilökohtaisen avun järjestämistä. 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 29.1.2011:

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy toimintasuunnitelman vammaispalvelujen toteuttamiseksi. Muutokset tulevat voimaan 1.3.2011 alkaen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 28.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan toimintasuunnitelman vammaispalvelujen toteuttamiseksi. Muutokset tulevat voimaan 1.3.2011 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 13

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 9.3.2011:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tietoon saatetuksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 44
Liite 1:Toimintasuunnitelma
Liite 2:Valtakunnallinen työehtosopimus
Liite 3:Vammaisneuvoston lausunto