Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 4 20.01.2011

470-2011 (001)

Invapysäköinti, kun vammainen henkilö ei itse kuljeta autoa

Tiivistelmä: -

Vammais § 4

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 10.1.2011:

 

Vammaisneuvoston tietoon on tullut, että poliisi on estänyt vammaispaikalle pysäköinnin silloin, kun vammainen henkilö ei itse aja autoa. Vammainen henkilö, jolla on asiamukainen invapysäköintilupa, on ollut mukana autossa.

 

Tieliikennelaki 28 b § säätää vammaisen pysäköintiluvasta seuraavaa:

 

Poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Asetuksella säädetään tarkemmin vamman laatu ja vaikeusaste. Tällä luvalla, tai vastaavalla asianomaisen ulkomaisen viranomaisen myöntämällä luvalla, jossa on kansainvälinen vammaisen tunnus, saa ajoneuvon pysäköidä:

1) maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta;

2) alueelle, missä pysäköinti on liikennemerkein kielletty, niin kuin asetuksella tarkemmin säädetään; ja

3) sellaiselle pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu, rajoitusta pitemmäksi ajaksi.

 

Pysäköintilupa on pysäköimisen ajaksi sijoitettava näkyvään paikkaan, autossa tuulilasin sisäpuolelle.

 

Maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta saa vammaisen matkustajan ottamista ja jättämistä varten pysäyttää myös taksin ja invataksin.

 

Milloin 1 momentissa tarkoitetusta pysäköinnistä on ilmeistä haittaa, ajoneuvo on poliisin kehotuksesta siirrettävä poliisin osoittamaan sopivaan paikkaan.

------

Lupa on henkilökohtainen eikä se ole sidottu määrättyyn ajoneuvoon. Pysäköintilupaa voidaan käyttää kuljetettaessa luvan haltijaa.

 

Tieliikennelaki koskee yleisiä alueita.

 

AKE:n internet-sivulla ohjeistetaan, että mikäli esim. taksi jää maksulliselle pysäköintipaikalle pidemmäksi aikaa odottamaan asiakasta, on taksissa oltava tänä aikana näkyvästi esillä asiakkaan pysäköintilupa.

 

Ehdotus       Turun vammaisneuvosto tiedustelee poliisiviranomaisilta Tieliikennelain mukaisen pysäköintiluvan tulkintaa paikoituksesta, kun kyseessä on henkilö, joka ei itse kuljeta autoa ja hänellä on poliisiviranomaisten myöntämä pysäköintilupa.

 

 

 

 

 

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.