Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 325 27.10.2010 10
Vammaisneuvosto 90 02.12.2010

9403-2010 (015)

peruspalvelulautakunta - Esitys kuljetuspalveluiden kehittämiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 325

Palvelujohtaja Maisa Kuusela, hallintojohtaja Antti Perälä, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja suunnittelija Tiina Mäkinen 19.10.2010:

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa asetti 23.8.2010 (§ 41) työryhmän selvittämään kuljetuspalvelujen kehittämistä mm. sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen tulorajoja tarkistamalla ja käynnistämällä kutsuohjattu palveluliikenne. Lisäksi työryhmän tuli arvioida vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämiskäytännöt sekä tarve palvelujen piirissä olevien nykytilan selvitykseen. Ryhmään nimettiin palvelujohtaja Maisa Kuusela (pj), ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist, hallintojohtaja Antti Perälä, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, tulosaluejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja suunnittelija Tiina Mäkinen (siht). Työryhmän tuli saattaa esityksensä peruspalvelulautakunnan käsittelyyn marraskuussa 2010.

Kuljetuspalveluja voidaan myöntää vammaispalvelulain (§ 8) tai sosiaalihuoltolain (§ 17) perusteella.

Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun myöntämiskriteerit ovat olleet tiukat 1990 -luvun lopulta lähtien. Vammaispalvelulain mukaan kuljetuspalveluja ja niihin liittyviä saattajapalveluja järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa vuoksi voi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia (Vammaispalveluasetus 5 §). Omavastuuosuutena vapaa-ajanmatkoista peritään Turun kaupungin alueella joukkoliikenteen mukainen kertamaksu/yhdensuuntainen matka.

Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen asiakasmäärä ja kustannukset ovat kasvaneet vuosittain noin 8 %. Kuljetuspalveluja käyttäneitä asiakkaita oli vuonna 2009 yhteensä 3 889, joista 65 vuotta täyttäneitä oli 73,3 %. Kuuden suurimman kaupungin vastaava keskiarvo oli 65,4 %. Vaikeavammaisten kuljetuspalvelun kustannukset olivat viime vuonna noin 5,2 miljoonaa euroa.

Ikäihmisten vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden hakemusten lisääntyneeseen määrään on pyritty vaikuttamaan mm. tiiviimmällä yhteistyöllä terveyskeskuslääkäreiden kanssa ja uudistamalla hakemuksen liitteenä olevaa lääkärintodistuslomaketta. Lisäksi lääkinnällisen kuntoutuksen kanssa on kokeiltu työmuotoa, jossa fysioterapeutti tai toimintaterapeutti on arvioinut hakijan toimintakykyä ja kykyä käyttää matalalattialinja-autoja ja/tai palvelulinjastoa. Arviointikäyntien toimivuutta päätöksenteon tukena kehitetään edelleen loppuvuoden aikana. Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt 24.3.2010 § 104 uusitun toimintasuunnitelman vammaispalvelulain toteuttamiseksi, jossa on selkeästi otettu kantaa siihen, että ikääntyminen ei ole vaikeavammaisuutta.

Muissa Kuusikkokunnissa on viime vuosina voimakkaasti panostettu sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun, joka on ensisijainen kuljetuspalvelu ikääntyneille henkilöille.

Myös Turussa asiakkaat, joiden toimintakyvyn aleneminen johtuu ikääntymisestä, ohjataan hakemaan sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua myönnetään kotihoidon tukitoimena henkilölle, joka ei ole oikeutettu vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun, mutta jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa julkisilla kulkuvälineillä. Sosiaalilautakunta on hyväksynyt sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun toimintasuunnitelman erikseen varatun määrärahan puitteissa.

Sosiaalihuoltolain mukaisena kuljetuspalveluna on myönnetty enintään kahdeksan yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. Matkan arvo on 10 €, jonka ylittävän osan asiakas maksaa itse. Matkojen keskihinta on tällä hetkellä 9,47 €/matka.

Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun asiakasmäärä on pienentynyt vuosittain. Ko. kuljetuspalvelua saa tällä hetkellä 306 asiakasta, hylkääviä päätöksiä on tehty tulojen perusteella tänä vuonna 182. 

Tulorajoja ei ole tarkistettu 1.1.2005 jälkeen (sosla 13.10.2004 § 1325).

Tulorajana (brutto) on ollut yksin asuvan henkilön kohdalla 950 €/kk ja pariskunnan osalta 1.500 €/kk. Muissa Kuusikkokunnissa tulorajat yksin asuvien osalta ovat 1.180 – 1.435 €/kk. Koska tulorajat ovat varsin alhaiset, hakevat ikääntyneetkin asiakkaat mieluummin vaikeavammaisten kuljetuspalvelua. Taksimatkojen kuluttajahinnat ovat nousseet vuosittain. Em. syystä sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun matkan arvo on 1.1.2011 alkaen 15 € asiakkaille, jotka asuvat seuraavien postipiirien alueella: 21330 ja 213440 (Paattinen), 20400 ja 20460 (Maaria ja Jäkärlä), 20380 (Metsämäki) sekä 20960 (Kakskerta). Muiden postipiirien asiakkaiden matkan arvo on entinen 10 € ja matkoja myönnetään enintään kahdeksan yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa.

Työryhmä selvitti myös joukkoliikennejohtaja Sirpa Kortteen kanssa mahdollisuudesta tarjota sosiaalihuoltolain mukaisten taksipalvelujen vaihtoehtona vapaakorttia paikallisliikenteeseen. Tätä mahdollisuutta selvitellään edelleen.

Esillä oli myös kuntoutumispalvelujen esittämä mahdollisuus käyttää tukityöllistettyjä palvelulinjabusseissa. Näin iäkkäät matkustajat saisivat matkallaan nykyistä enemmän apua esim. kassien kannossa autosta ulos ja sisään, avustamisessa istumaan paikalleen yms.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 20.10.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun matkan arvo on 1.1.2011 alkaen 15 € asiakkaille, jotka asuvat seuraavien postipiirien alueella: 21330 ja 213440 (Paattinen), 20400 ja 20460 (Maaria ja Jäkärlä), 20380 (Metsämäki) sekä 20960 (Kakskerta). Muiden postipiirien asiakkaiden matkan arvo on entinen 10 € ja matkoja myönnetään enintään kahdeksan yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa.

Lisäksi peruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 90

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.