Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 51 10.12.2009
Kaupunginhallitus 523 04.10.2010 1 Pj
Vammaisneuvosto 85 04.11.2010

15086-2009 (001, 002)

Kh - Turun vammaispoliittisen ohjelman valmistelu

Tiivistelmä: -

Vammais § 51

Sihteeri Rita Salviander 1.12.2009:

 

Turun vammaispoliittinen ohjelma 2007-2008 on päivitetty vuonna 2006.

 

Vammaispoliittisessa ohjelmassa käsiteltiin yleisenä, kaikkia ikäryhmiä koskettavina asioina esteettömyyttä, jossa on eriteltynä rakennettu ympäristö, liikenne sekä tiedottaminen ja tiedonsaanti. Yksilöllisistä palveluista on käsitelty erillisenä lasten ja nuorten palvelut, joissa on ehdotuksia mm. sosiaalitoimen tukipalveluista, terveyspalveluista, kuntoutuksesta, päivähoidosta, perusopetuksesta, nuorisotyöstä jne. Aikuisten palveluissa ehdotukset liittyvät asumiseen, itsenäisen elämän tukipalveluihin, terveyspalveluihin, kuntoutukseen ja työllisyyteen. Yksilöllisiin palveluihin kuuluvat myös kulttuuri- ja liikuntapalvelut.

 

Oheismateriaali                 Turun vammaispoliittinen ohjelma 2007-2008

 

Ehdotus       Vammaisneuvosto käy lähetekeskustelun liittyen Turun vammaispoliittisen ohjelman laatimiseen, mm. ohjelman rakenteeseen, työskentelytapaan ja aikatauluun.

 

 

Päätös         Vammaisneuvosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että

- Turkuun laadittaisiin vammaispoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015 noudattaen työpaperi-vaiheessa olevaa valtakunnallista Hallituksen vammaispoliittista ohjelmaa VAMPO 2010-2015.

- tarkoitusta varten kaupunginhallitus nimeäisi kolme työryhmää seuraavasti:       

                     1. Rakennettu ympäristö

                     2. Sosiaali- ja terveystoimi

                     3. Opetus-, nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatoimet

- kaupunginhallitus nimeää kullekin työryhmälle puheenjohtajan ja työryhmät nimeävät keskuudestaan sihteerin

- vammaisneuvostolla on edustuksensa kussakin työryhmässä

- vammaisneuvosto koordinoisi vammaispoliittisen ohjelman valmisteluprosessin.

Kh § 523

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.9.2010:

Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä käsitteli kokouksessaan 7.9.2010 Turun vammaispoliittisen ohjelman valmisteluun liittyvää asiaa. Vammaisneuvosto on esittänyt kaupunginhallitukselle, että Turkuun laadittaisiin vammaispoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015 noudattaen työpaperivaiheessa olevaa valtakunnallista Hallituksen vammaispoliittista ohjelmaa VAMPO 2010-2015.

Kaupunginhallitus/valtuusto on vahvistanut kaupungin ohjelmarakenteen, jolla on haluttu vähentää erillisohjelmia. Vahvistetut ohjelmat ovat asukkaiden hyvinvointiohjelma, työikäisten ohjelma ja senioriohjelma, joihin kaikkiin vammaisia koskevia näkökulmia on sisällytetty.

Vammaisneuvosto toimii vammaisten henkilöiden edunvalvojana Turussa, näin ollen myös vammaispoliittisen ohjelman näkökulma on edunvalvonnallinen eikä sitä voida pitää esim. asukkaiden hyvinvointiohjelman tavoin kaupungin toiminnan ja talouden suunnittelussa velvoittavana asiakirjana.

Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä piti kuitenkin vammaisten näkökulman ja vammaispalvelujen kehittämistarpeiden esille tuomista tärkeänä ja vammaisneuvoston tehtäviin kuuluvana.

Oheismateriaali 1Turun vammaispoliittinen ohjelma 2007-2008

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 20.9.2010:

Hyvinvointiohjelman lisäksi vammaisten henkilöiden erityistarpeita, kuten palveluasuminen ja asuinympäristön suunnittelu, on käsitelty myös kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmassa.

Vammaispoliittiset linjaukset ja tavoitteet voidaan ottaa huomioon ohjelmissa ja jalkauttaa ne sopimusohjausmallin avulla kaupunginhallituksen ja peruspalvelulautakunnan välisessä strategisessa palvelusopimuksessa käytännön toimintaan. Peruspalvelulautakunta kuulee lisäksi vammaisneuvostoa hyväksyessään ko. toimintasuunnitelman.

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa vammaisneuvoston tekemään Turun vammaispoliittisen ohjelman valmistelua koskevaan esitykseen edellä olevan mukaisen vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 85

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 28.10.2010:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä keskustelee asian toteuttamisesta sosiaali- ja terveystoimessa kokouksessaan 9.11.2010. Vammaisneuvoston sihteeri on kutsuttu asian käsittelyyn.