Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 80 04.11.2010

9509-2010 (451)

Kehitysvammaisten henkilöiden palveluihin liittyviä asioita

Tiivistelmä: -

Vammais § 80

Sihteeri Rita Salviander 21.10.2010:

 

Turun Seudun Kehitysvammaisten Tukiyhdistys ry on toimittanut vammaisneuvostolle esityksen, jossa yhdistys pyytää saattamaan esille tuodut epäkohdat vastuullisten viranhaltijoiden tietoon.

 

Oheismateriaali                 Turun Seudun Kehitysvammaisten Tukiyhdistys ry:n kirje vammaisneuvostolle

 

Kirjeessä nostetaan esille seuraavat asiat:

 

- Mahdolliset vaikutukset palveluasumiseen, mikäli asukas on poissa asunnoltaan yli 14 vuorokautta

- Työ- ja päivätoiminnan järjestäminen vähemmän kuin viitenä päivänä viikossa.

- Työosuusrahan tulisi olla kaikille samassa toimintakeskuksessa toimiville saman suuruinen, koska kyse on sosiaalietuudesta.

- Työosuusrahan tulisi olla vähintään ruokarahan suuruinen, mieluummin hieman suurempi.

- Lomarahaa tulisi maksaa kuten aiemmin.

- Kehitysvammaisille henkilöille on Turussa tehty vähän myönteisiä henkilökohtainen avustaja -päätöksiä. Hallinto-oikeus on tehnyt myönteisen päätöksen asiakkaan valitukseen asiasta.

 

Vammaisneuvosto kuulee vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiskin ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurteen selvityksen kirjeen esityksiin.

 

Ehdotus       Vammaisneuvosto päättää mahdollisista toimenpiteistään.

Päätös         Vammaisneuvosto päätti lähettää Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:lle seuraavan selvityksen yhdistyksen esiin nostamista asioista:

 

- Poissaolot asumisyksiköstä

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ja palveluntuottajien välisen puitesopimuksessa kohdassa 15. Laskutus todetaan mm. että palveluntuottaja laskuttaa asiakkaalta poissaolopäiviltä kustannusvastuutaulukon mukaisesti kertyvät maksut elintarvike- ja ateriakuluja lukuun ottamatta.

 

Jos asiakas poistuu asumispalvelusta tilapäisesti (esim. lyhytaikainen sairaalahoito, vierailu omaisten luona), tilaaja (kunta) maksaa sovitun korvauksen palveluista enintään 14 päivän ajalta.

 

Sopimukset ovat voimassa 31.3.2014 asti.

 

- Työ- ja päivätoiminnan läsnäolopäivät

Kehitysvammapalvelujen toimintasuunnitelmassa vuodelle 2004 on ensimmäisen kerran maininta, että ”Asuntoloissa pyritään toteuttamaan ns. ”kotipäiviä”. Tämä mahdollistaa esim. kuntoutuksen, kotityöt, asioinnit ym. Pääsääntöisesti tätä ei noudateta esim. vanhempiensa luona asuvien kohdalla. Saadun tiedon mukaan työtoimintaan osallistuvien henkilöiden lukumäärä on ollut nousussa.

 

- Työosuusrahan tasasuuruus kaikille asiakkaille

Työkeskuksissa noudatetaan samoja kriteerejä määriteltäessä työosuusrahan suuruuksia asiakkaille. Kriteerit on sovittu yhteistyössä vammaispalvelutoimiston kanssa. Työosuusrahan suuruutta arvioitaessa otetaan huomioon mm. työtaito, työaika, aktiivisuus ja yhteistyökyky.

 

- Työosuusrahan suuruus

Peruspalvelulautakunta on hyväksyessään toimintasuunnitelman kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi hyväksynyt työosuusrahan suuruudeksi 1.5.2010 alkaen 2,50€-5,00€ läsnäolopäiviltä.

Vastaava ohjaaja tekee yhdessä asiakkaan ohjaajan kanssa työosuusrahaa koskevat päätökset.

 

- Lomaraha

Kehitysvammaisten palvelujen toimintasuunnitelman hyväksymisen yhteydessä peruspalvelulautakunta on päättänyt, että lomien ajalta ei suoriteta työosuusrahaa. Asiasta on tehty oikaisuvaatimus, jonka peruspalvelulautakunta on hylännyt kokouksessaan 16.6.2010. Päätöksestä on voinut valittaa Turun hallinto-oikeuteen.

 

- Henkilökohtainen apu -päätökset

Turussa henkilökohtaista apua koskevia myönteisiä päätöksiä on tehty noin 190 asiakkaalle, joista 30 on myös Paletin asiakkaita. 1.9.2009 alkaen on tehty kielteisiä päätöksiä 18.

30 kehitysvammaiselle asiakkaalle on myönnetty tukihenkilö.