Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 255 11.08.2010 8
Vammaisneuvosto 61 02.09.2010

6732-2010 (001)

Peruspalvelulautakunta - Lausunnon antaminen Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän vuosien 2011-2013 toimintasuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Perla § 255

Palvelujohtaja Maisa Kuusela, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 30.7.2010:

 

Varsinais-Suomen erityishuollon kuntayhtymä on kuntalain mukaisesti pyytänyt jäsenkunniltaan lausuntoa toimintasuunnitelmastaan vuosille 2011 – 2013.

 

Liite 1                                 Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kirje 21.5.2010

 

Varsinais-Suomen erityishuollon kuntayhtymän kirjeessä todetaan yhteenvetona muun muassa:

 

Toiminnan strategisen linjojen luomiseksi kuntayhtymä varaa omistajakunnilleen tilaisuuden esitysten tekemiseen kuntayhtymän toiminnan suunnittelemiseksi vuosille 2011 – 2013.

 

Kuntayhtymä haluaa palvella jäsenkuntiaan niistä lähtevien erityishuollon tarpeiden pohjalta. Kuntayhtymän vahvuus on kehitysvamma-alan asiantuntemuksessa, toiminnan joustavuudessa ja vakaudessa sekä erilaisten kuntoutusmuotojen tarjoamisessa ja ympärivuorokautisessa toiminnassa.

 

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti (21.1.2010) laitoshoitoa tulee nopeasti, suunnitelmallisesti ja hallitusti vähentää. Tämä tarkoittaa, että kuntayhtymän tulee osaltaan lisätä ympärivuorokautisesti valvottuja asumispalveluita Varsinais-Suomessa. Erityisryhmien asumispalveluiden kehittämistä myös tuetaan Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen taholta investointeihin saatavalla avustusmäärärahalla ja korkotukilainalla vuosina 2010 – 2015. Suunnitelmissa on, että ryhmäasuntoja perustetaan yhdestä kahteen vuodessa. Asumisyksiköihin tullaan suunnittelemaan joustavat erityisosaamisen tukipalvelut ja henkilökuntarakennetta tarkastellaan tästä näkökulmasta.

 

Kuntayhtymän vuoden 2011 taloussuunnitelma rakennetaan niin, että olemassa oleville resursseille järjestetään nykyiset toiminnot. Uusien toimintojen menot kohdistetaan toimintojen käyttäjille. Tässä tilanteessa kuntayhtymälle on tärkeää saada tietoonsa jäsenkuntien suunnitelmat asumispalveluidensa tarpeesta 2011 – 2015.

 

Kuntayhtymä on pyytänyt kunnan kannanotot / ehdotukset toiminnan suunnitteluun 17.8.2010 mennessä.

 

Turun peruspalvelulautakunta esittää lausuntonaan seuraavaa:

 

Suunniteltu käyttö vuodelle 2011

 

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin palveluja käyttää vuosittain 230 - 240 turkulaista kehitysvammaista.  Vammaispalvelujen lisäksi Turun terveydenhuolto ja lastensuojelu käyttävät kuntayhtymän palveluja. Turun maksuosuudet ovat 51 % kuntayhtymän jäsenkuntien kuntaosuuksista.

 

Vammaispalvelujen osuus erityishuollon kustannuksista olivat vuonna 2009 yhteensä 10.025.000 euroa.

 

Erityishuollon kuntayhtymän ja vammaispalvelutoimiston edustajat ovat keväällä 2010 yhdessä arvioineet vuoden 2011 käyttöpäivät.  Alla olevassa taulukossa on vuoden 2009 toteutuneet käyttöpäivät/käynti­kerrat sekä arvio vuoden 2011 käyttöpäivistä / käyntikerroista.

Palvelu

Toteutuneet käyttö-

päivät /käyntikerrat

vuonna 2009

Käyttöpäivät/käyntikerrat.

Arvio vuodelle 2011

Asiakasmäärä:

(myös lyhytaikaishoidon)

Arvio 2010

Erityishoitopalvelut

45.415

45.473

n.160

Asumis-

palvelut

21.910

21.460

60

Työ- ja päivätoiminta, jatko-opetus

5.802

5.634

23

Erityis-

perhetyö

163

228

5

Tutkimuskäynnit

41

39

10

 

Arvioidun käytön kokonaiskustannukset olisivat vuoden 2010 suoritehinnoilla yhteensä noin 10.390.000 euroa, josta laitoshoidon osuus on noin 80 % ja asumispalvelujen noin 16 %.

 

Laitoshoidon vähentäminen vuosina 2010 - 2015

 

Valtioneuvosto on 21.1.2010 tehnyt periaatepäätöksen ohjelmaksi kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi vuosina 2010 – 2015 ja päättänyt ohjelman toimenpiteiden toteuttamisesta.

 

Päätöksen mukaan Suomessa asui kehitysvammalaitoksissa toukokuussa 2009 noin 2000 henkilöä pitkäaikaispaikoilla ja lyhytaikaisessa hoidossa noin 400 henkilöä. Omaisten luona asuu noin 13 000 kehitysvammaisten henkilöä, joista noin puolet on aikuisia kehitysvammaisia henkilöitä. Näistä suuri osa tarvitsee mahdollisuuden itsenäiseen asumiseen.

 

Periaatepäätöksen ohjelman tavoitteena on vuosina 2010 – 2015

·vähentää laitospaikkoja nopeasti, suunnitelmallisesti ja hallitusti sekä mahdollistaa muuttaminen lapsuudenkodeista tuottamalla kehitysvammaisten henkilöiden tarpeita ja toiveita vastaavia asumisratakisuja ja tarjoamalla yksilöllisiä palveluja ja tukea

·tuottaa pitkäaikaisesta laitoshoidosta muuttaville kehitysvammaisille noin1 500 asuntoa ja lapsuudenkodista muuttaville aikuisille kehitysvammaisille noin 2 100 asuntoa

·tuottaa ohjelmakaudella yhteensä 3 600 kehitysvammaisille henkilöille tarkoitettua asuntoa, josta vuosittain noin 600 asuntoa.

 

Ohjelman toimenpiteet ovat muun muassa:

·Laitoshoidon vähentämiseksi erityishuoltopiirien / kuntayhtymien ja alueen kuntien muodostaman työryhmä laatii syyskuun loppuun mennessä suunnitelman siitä, miten alueellisesti edetään.

·Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla laaditaan vuoden 2010 loppuun mennessä maata kattava suunnitelma.

·Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön, THL, Kuntaliiton ja kuntien yhteistyönä kehitetään palvelusuunnitelman laadintaa ja henkilökohtaisen avun muotoja osana kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisiä palvelukokonaisuuksia.

 

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin johdolla toimii työryhmä, jonka tehtävänä on valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti laatia suunnitelma laitoshoidon vähentämiseksi kuntayhtymän alueella. Turun osalta voidaan suunnitelman suhteen todeta seuraavaa:

1. Turun osuus kuntayhtymän laitoshoidon käytöstä on noin 51 %.

2. Tämän hetken tilanteen mukaan, asuu noin 130 henkilöä pitkäaikaisesti kehitysvammalaitoksissa, joista 125 asuu Peimarin palvelukeskuksessa. Vuosittain 35 – 45 henkilöä käyttää lyhytaikaista laitospalvelua.  

3. Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin palvelujen kunnilta perittävät käyttöpäivähintojen suuruus riippuu asiakkaiden hoitoluokista. Erityishoitopalveluissa (laitoshoito) on käytössä seitsemän hoitoluokkaa. Hoitoluokkien sisältö on määritelty asiakkaan tarvitseman hoidon, ohjauksen ja kuntoutuksen sisällön mukaan. Asiakas, jonka hoitoisuus on pienempi, selviää elämässään määrällisesti pienemmällä hoidolla ja lääkäripalveluilla sekä työ- ja päivätoiminnassa ajallisesti pienemmällä ohjauksella. Yli 60 % turkulaisista sijoittuu 1 – 3 hoitoluokkiin. Pysyväisluontoisista asukkaista 17 henkilöä on alle 25-vuotiaita ja 16 henkilöä on täyttänyt 65 vuotta.

4. Peruspalvelulautakunta on 5.5.2010 § 158 hyväksynyt kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010 - 2016. Kehitysvammaisten palvelukokonaisuudessa tavoitteena on siirtää painopistettä laitoshoidosta avohoitoon. Riittävien ja hyvien palvelujen turvaamisen lähtökohtana on monipuolinen palvelutarjonta ja erityisesti kuntayhtymien ja kaupungin oman toiminnan lisääminen. 

·Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kanssa tehdään yhteistyötä erityisosaamista vaativien henkilöiden asumispalvelujen lisäämiseksi. Suhteellisen pienelle asiakasryhmälle tarkoitetut palvelut on tarkoituksenmukaisinta järjestää laajemmalla väestöpohjalla. Perusteluna on tarvittavan erityisosaamisen ja riittävien resurssien turvaaminen.  

·Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kanssa valmistellaan laitoshoidon vähentämistä koskeva suunnitelma. Suunnitelma edellyttää laitoshoidossa asuvien yksilöllinen arviointi. Tavoitteena on, että uusien asumispaikkojen myötä laitoshoitoon sijoitetaan uusia asiakkaita ainoastaan asiakkaan hoidon niin edellyttäessä.

5. Laitoshoidon vähentämiseksi tehtävässä suunnitelmassa tulee lisäksi ottaa kantaa miten muiden avohuollon palvelujen riittävyys varmistetaan esim. terveydenhuollon, kuntoutuksen, työ- ja päivätoiminnan sekä vapaa-ajan palvelujen osalta. Muuttuville palveluille tulisi ottaa käyttöön yhtenäiset laatukriteerit, ja tällöin tulisi jo suunnitteluvaiheessa kiinnittää asiaan huomiota.  Samoin tulisi jo tässä vaiheessa suunnitella miten riittävän ja osaavan henkilöstön saatavuus varmistetaan.

 

Asumispalvelujen tarve ja suunnitelmat

 

Turussa on noin 900 kehitysvammaista henkilöä. Omaisten luona asuu noin 500 henkilöä, joista noin 230 on yli 18–vuotiaita. Näistä suuri osa tulee tarvitsemaan asumiseen liittyviä palveluja.

 

Asumispalvelujen piirissä on tällä hetkellä noin 250 henkilöä. Käyttöpäivistä kuntayhtymien osuus on 30 % ja yksityisten palveluntuottajien osuus 47 %.

 

Turun osuus erityishuoltopiirin asumispalvelujen käyttöpäivistä on 62 %. Autetun, eli ympärivuorokautisen käytön osuus on 66 % ja tuetun asumisen osuus 68 %.

 

Turun peruspalvelulautakunnan hyväksymän kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010 – 2016 mukaan Turkuun tarvitaan lisää asumispalveluja kehitysvammaisille henkilöille.

 

Kehittämistavoitteiden mukaan suunnitellaan kuntayhtymän kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi:

·12 –paikkaisen asumisyksikön perustamista niin, että toiminta alkaa viimeistään vuonna 2012. Asumisyksikön yhteyteen perustetaan lyhytaikaishoitokoti ja päivätoimintapaikka

·12-paikkaisen ikääntyville kehitysvammaisille tarkoitetun pienryhmäkodin perustamista niin, että toiminta alkaa viimeistään vuonna 2015

·vuokra-asuntokannasta varataan asuntoja, joihin järjestetään tarvittavat tukipalvelut

·asumispalvelut kilpailutetaan uudestaan vuonna 2014 tai 2015

 

Palveluja jonottavien asiakkaiden toimintakyky vaihtelee ja tämä edellyttää että asumispalvelut ja osaaminen on laaja ja moninainen. Turku tarvitsee lisää erilaisia asumispaikkoja, voidakseen toteuttaa lain edellyttämiä ja asiakkaiden tarvitsemia palveluja.

 

Yleisen taloustilanteen heikkeneminen asettaa kuntasektorille vuoden 2011 talousarviolle erityisiä vaatimuksia. Talouden tilanne edellyttää paitsi Turulta myös kuntayhtymältä erittäin tiukkaa talousarviota.

 

Laki- ja rakennemuutokset ja toimiva asiakaspalvelu edellyttää kunnan ja kuntayhtymän hyvää yhteistyötä monella taholla. Suunnitelmat laitoshoidon vähentämiseksi sekä asumispalvelujen kehittäminen vastaavat Turun kehittämistarpeita. Suunnitelmien valmistelu edellyttää tiivistä yhteistyötä jäsenkuntien kanssa. Muutokset eivät saa lisätä kuntien kustannuksia.

 

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 3.8.2010:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän toimintasuunnitelmaan vuosille 2011 – 2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 61

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 25.8.2010:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 255
Liite 1:Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kirje 21.5.2010