Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 159 05.05.2010 10
Vammaisneuvosto 49 10.06.2010

1395-2010 (451)

Peruspalvelulautakunta - Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 159

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 22.4.2010:

Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi on käsitelty viimeksi sosiaalilautakunnassa 11.3.2008 § 303. Toimintasuunnitelma sisältää ne erityispalvelut, joita kehitysvammainen henkilö tarvitsee peruspalvelujen lisäksi.

Vammaispalvelujen yksikkö on suunnitellut käyttävänsä sille varatusta määrärahasta 20.458.537 euroa erityishuoltoon ja kehitysvammaisten palveluihin. Tästä 15.465.450 euroa käytetään asiakaspalvelujen ostoihin erityishuoltopiireiltä ja muilta palveluntuottajilta. Asiakaspalvelujen hankintaan varattu määräraha riittää vain nykyisen asiakasmäärän mukaisiin menoihin. Tällä hetkellä 14 henkilöä tarvitsee kiireellisesti asumispalveluja.

Liite 1Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa vammaiselle henkilölle kuntoutus- ja/tai palvelusuunnitelmaan perustuva palvelukokonaisuus. Kehitysvammaisille asiakkaille järjestetään välttämättömät laitos- tai asumispalvelut sekä tarpeellinen työ- tai päivätoiminta ja lyhytaikaishoito. Lyhytaikaishoito on erittäin tärkeä tukimuoto vanhempiensa luona asuvien kehitysvammaisten perheille.

Vammaisneuvosto on antanut lausuntonsa toimintasuunnitelmasta.

Liite 2Vammaisneuvoston lausunto

Vammaisneuvosto on huolestunut tilanteesta, jossa lähivuosien suunnitelmissa olevat asumispalvelut kattavat vain pienen osan palvelujen tarvitsijoista. Asumispalvelujen kilpailutus ja ostettavat palvelut edellyttävät riittävästi resursseja palvelujen hankkimiseen sekä sitä, että näitä palveluja on saatavana asumispalvelujen kilpailutuskriteerien pohjalta. Vammaisneuvosto korostaa lyhytaikaishoidon suurta merkitystä perheiden jaksamisessa.

Vammaisneuvosto nostaa lausunnossaan esille kehitysvammahuollon palvelujen piiriin ohjautuvat henkilöt, joilla ei ole kehitysvammaa. Näillä henkilöillä on esim. ADHD, Aspergin oireyhtymä tai joku muu vamma tai sairaus, jonka vuoksi henkilö tarvitsee erityistä tukea ja palveluja. Vammaisneuvosto esittää seudullisen yhteistyön kehittämistä näiden henkilöiden palveluiden ja tukitoimien järjestämiseksi.

Vammaispalvelujen yksikkö on kilpailuttanut kehitysvammaisille henkilöille tarkoitetut asumispalvelut ja uudet sopimukset astuivat voimaan 1.4.2010. Samalla on tarkoitus lisätä hankittavia asumispalvelupaikkoja. Erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden tukimuotoja ja palvelujen järjestämistapoja voidaan pohtia kehitysvammahuollon sosiaalityön seudullisissa tapaamisissa.

Päivä- ja työtoiminnan asiakasmäärä kasvaa. Peruskoulunsa päättää noin 20 asiakasta vuodessa.  Nuoret tulevat tarvitsemaan päivä- tai työtoimintapaikkoja, jotta vanhempien työssäkäynti mahdollistuu.  Asiakasmäärän kasvu on suuri haaste tarkoituksenmukaisen ja turvallisen toiminnan järjestämiselle. Palvelujen järjestäminen mahdollisimman monelle edellyttää toimenpiteitä. Asuntoloissa asuville suositellaan ns. kotipäivä vähintään 1 pv / viikossa. Yli 60-vuotiaille henkilöille järjestetään mahdollisuuksien mukaan kerhotoimintaa kerran viikossa.

Peruspalvelulautakunta on 16.12.2009 § 529 käsitellyt selvitystä kehitysvammaisten ateriamaksujen korotuksista. Samassa yhteydessä lautakunta päätti, että ensi vuoden talousarviossa huomioidaan, että työosuusmaksu ja ateriamaksu ovat yhtä suuret. Toimintasuunnitelmassa on tarkistettu työosuusrahan määrää. Työosuusrahan suuruudeksi esitetään 2,50 – 5,00 €/ läsnäolopäivä. Työosuusrahaa ei makseta jatkossa lomien ajalta. Työosuusrahan suuruus riippuu asiakkaan työtaidoista, aktiivisuudesta ja työajasta.

Palvelurakenteen keventämisestä, asumispalvelujen lisäämisestä tarvetta vastaavasti sekä muun toiminnan kehittämisestä tuodaan lautakunnan erillinen suunnitelma Kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010 – 2016.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 23.4.2010:

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy toimintasuunnitelman kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi 1.5.2010 alkaen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 23.4.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä toimintasuunnitelman kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 49

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 2.6.2010:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 159
Liite 1:Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi
Liite 2:Vammaisneuvoston lausunto