Monikulttuurinen neuvottelukunta                                                   Muistio

Kokous 17.2.2010 klo 14.00 – 15.30

Luokka 201, Turun AKK

 

Läsnä: Kalle Myllymäki (pj.), Reino Lemmetyinen, Anita Birstolin, Jaana Hernelahti, Outi Rannikko, Kristiina Valonen-Yilmaz, Arja Hänninen, Merja Nolvi, Leena Hertto ja Rauno Laine (siht.)

 

 

1.Kokouksen avaus

Puheenjohtaja Kalle Myllymäki avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleeksi.

 

2.Ajankohtaiset koulutusasiat

Rauno Laine kertoi Turun Aikuiskoulutuskeskuksen kotoutumiskoulutuksen tilanteen. Koulutusta oli viime syksynä runsaasti, ja parhaimmillaan oppilaitoksessa oli käynnissä neljätoista kotoutumiskoulutuksen ryhmää. Vuoden vaihteessa koulutuksista päättyi viisi, mutta helmikuun alussa alkoi jälleen kolme uutta koulutusta. Tällä hetkellä opiskelijoita olisi tulossa runsain mitoin, ja kevään aikana olisi välttämätöntä saada alkamaan vielä uusia kotoutumiskoulutuksia.

Viime kesäkuussa Turun AKK:ssa alkoi ensimmäistä kertaa korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien kototutumiskoulutus. Koulutuksessa oli 36 opiskelijaa, ja se toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen kanssa. Uutena koulutuksena järjestettiin marras-joulukuussa kahdeksan viikon pituinen puhdistuspalvelualan suomea – koulutus, jonka tavoitteena oli valmentaa opiskelijoita puhdistuspalvelualan opintoihin. Uusi aluevaltaus on myös sosiaali- ja terveysalalla käynnistynyt kiinalaisten sairaanhoitajien kouluttaminen lähihoitajiksi oppisopimuksella.

 

3.Neuvottelukunnan rooli ja kokoonpano

 

Todettiin, että Turun AKK:n johtokunta on hyväksynyt neuvottelukunnan rooli -kuvauksen, joka oli kokouskutsun liitteenä. Monikulttuurinen neuvottelukunta eroaa muista neuvottelukunnista siinä, että monikulttuuriset asiat koskettavat kaikkia neuvottelukuntia. Keskusteltiin neuvottelukunnan kokoonpanosta ja todettiin, että vaikka osa jäsenistä on osallistunut harvoin kokouksiin, niin neuvottelukunta ei halua ehdottaa tässä vaiheessa kenenkään poistamista neuvottelukunnan jäsenyydestä. Todettiin, että päätösvalta neuvottelukuntien jäsenvalinnoille on Turun AKK:lla. Rauno Laine ehdotti neuvottelukunnan uudeksi jäseneksi toimittaja Heikki Kauhasta, joka on monta vuotta tehnyt monikulttuurista toimitustyötä sekä Turun Sanomissa että Turku-TV:ssä. Ehdotus sai yksimielisen hyväksynnän.

 

 

 

4.Yhteistyö muiden neuvottelukuntien kanssa

 

Todettiin, että viime syyskuussa järjestetty yhteistilaisuus monikulttuurisen, kotityö- ja puhdistuspalvelualan sekä sosiaali- ja terveysalan neuvottelukunnan kanssa oli erittäin hyödyllinen. Neuvottelukunta ehdottaa samanlaista yhteistyötä rakennus- ja metallialan neuvottelukuntien kanssa tulevaisuudessa, koska ammatillisen koulutuksen merkitys lisääntyy jatkuvasti maahanmuuttajien kouluttautumisessa. Keskusteltiin myös eri oppilaitosten välisen yhteistyön merkityksellisyydestä.

 

 

5.Ajankohtaista ELY-keskuksesta

 

Kalle Myllymäki esitteli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tavoitteet maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvissä tehtävissä. Esitys on pöytäkirjan liitteenä.

 

 

6.Muut asiat

 

Neuvottelukuntien yhteistapaaminen järjestetään tiistaina 1.6.2010 (huom! päivä muuttunut kokouksen jälkeen). Palvelutoimialojen neuvottelukuntien yhteistapaaminen on torstaina 26.8.2010 kello 13.30 Artukaisissa. Molemmista tapaamisista tulee erillinen kutsu myöhemmin.

 

7.Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen ja kiitti osallistujia hyvästä keskustelusta.

 

                     Vakuudeksi

                     

 

                     Kalle Myllymäki                Rauno Laine

                     puheenjohtaja                   sihteeri