Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 104 24.03.2010 12
Vammaisneuvosto 32 22.04.2010

1393-2010 (450, 021)

Peruspalvelulautakunta - Toimintasuunnitelma vammaispalvelulain toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 104

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 9.3.2010:

 

Vammaispalvelulain ja -asetuksen palveluja ja tukitoimia koskeva toimintasuunnitelma on käsitelty viimeksi sosiaalilautakunnassa 2.4.2008 § 370. Toimintasuunnitelmassa määritellään sellaiset kriteerit, joilla pyritään talousarvion puitteissa järjestämään kaikkein välttämättömimmät palvelut niitä eniten tarvitseville. Kuntoutumispalvelujen tulosalue on suunnitellut käyttävänsä sille varatusta määrärahasta 10.678.632 euroa vammaispalveluihin vuonna 2010. Tästä 5.250.000 euroa on suunniteltu käytettävän vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen järjestämiseen.

 

Vammaispalvelujen yksikön toiminta sisältää ne yksilöllisesti harkitut

erityispalvelut, joita vammainen henkilö tarvitsee yleisen lainsäädännön kautta järjestettävien peruspalvelujen lisäksi. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa vammaiselle henkilölle yksilöllisiin tarpeisiin perustuva palvelukokonaisuus järjestämällä asiakkaan palvelutarvetta vastaava asumisvaihtoehto ja turvaamalla vammaisen henkilön osallistumismahdollisuudet.

Vammaispalveluna myönnetään välttämättömiä palveluja ja tukitoimenpitei, jotka edesauttavat omatoimista suoriutumista. Vammaispalveluja järjestettäessä käytetään asiakaskohtaisesti tarkoituksenmukaisinta ja edullisinta vaihtoehtoa.

 

Vammaispalvelulakiin tuli 1.9.2009 uudet säännökset vammaisen henkilön palvelutarpeen selvittämisestä, palvelusuunnitelman laatimisesta ja palveluja koskevan asian viivytyksettömästä käsittelystä. Lain tuomiin lisähaasteisiin vastaaminen edellyttää lisäresurssia vammaispalveluihin.

 

Liite 1           Toimintasuunnitelma vammaispalvelulain toteuttamiseksi

 

Vammaispalvelulain mukaisessa toimintasuunnitelmassa on tarkistettu palvelujen myöntämisen kriteereitä kuljetuspalvelujen ja henkilökohtaisen avun osalta. Kuljetuspalveluissa esitetään entistä selkeämmin, että ikääntymisestä johtuva toimintakyvyn aleneminen ei välttämättä oikeuta vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun myöntämiseen. Kuljetuspalvelujen kuntarajoista on kokonaan poistettu Naantali, koska sillä ei ole yhteistä maantieteellistä rajaa Turun kanssa. Henkilökohtaisen avun kriteereitä on tarkistettu niiden asiakkaiden osalta, joiden avun tarve kohdistuu pääasiassa toiminnanohjaukseen.

 

Vammaisneuvosto on antanut lausuntonsa toimintasuunnitelmasta.

 

Liite 2           Vammaisneuvoston lausunto

 

Resurssit

Vammaisneuvosto kiinnittää lausunnossaan huomiota siihen, että palvelutarpeen selvittämisen, viivytyksettömän päätöksenteon ja palvelusuunnitelmien laatimisen edellytykset turvataan riittävin henkilökuntaresurssein. Samoin vammaisneuvosto esittää, että vammaispalveluihin varataan määrärahat todellista tarvetta vastaavasti.

 

Vuoden 2010 talousarviossa ei ole voitu ottaa huomioon asiakasmäärän kasvusta aiheutuvaa kustannusten lisäystä. Turussa on viisi vammaispalvelujen sosiaalityöntekijää, mikä ei riitä esim. palvelutarpeen selvittämiseen ja palvelusuunnitelmien laatimiseen kaikille asiakkaille. Tällä hetkellä palvelusuunnitelma on pystytty tekemään lähinnä nuorille ja työikäisille asiakkaille, joilla on tarve useampiin vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin. Vammaispalvelulakiin tulleiden uusien säädösten noudattaminen edellyttäisi vähintään kahta uutta sosiaalityöntekijän vakanssia, joita on esitetty vuoden 2010 henkilöstösuunnitelmassa.

 

Kuljetuspalvelut

 

Kuljetuspalvelujen osalta vammaisneuvosto korostaa, että vaikeavammaiseksi todetun henkilön matkoja ei voi rajoittaa sen vuoksi, että matalalattialinja-autot liikennöivät Turussa. Linja-autot eivät aina matalalattiaisuudestaan huolimatta ole toimivia apuvälineiden käyttäjille. Ikääntyneiden asiakkaiden osalta lausunnossa esitetään, että sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajoja korotetaan.

 

Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajoja ei ole tarkistettu 1.1.2005 jälkeen. Tulorajat ovat alhaiset eivätkä ne ole seuranneet eläkkeensaajien tulokehitystä. Tällä hetkellä eläkkeiden indeksikorotus on aiheuttanut sen, että sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua saa entistä harvempi ikääntynyt asiakas.

 

Palveluasuminen ja tilapäishoito

 

Vammaisneuvoston lausunnossa tuodaan vielä esille, että palveluasumista ja siihen liittyviä palveluja tulee kehittää sekä määrällisesti että laadullisesti. Kehittämistyön perustana tulee olla asiakkaiden todelliset tarpeet. Erityisesti lapsille ja nuorille soveltuvia tilapäishoitopaikkoja tulee järjestää lukumäärältään ja laadultaan riittävästi.

 

Toimintasuunnitelmassa on esitetty, että palveluasuminen ja päivätoiminta tullaan kilpailuttamaan lähivuosien aikana. Pääkaupunkiseudulla on meneillään kehittämishanke palveluasumisen kilpailuttamiseksi vuonna 2010. Hankkeesta saatuja kokemuksia on mahdollista hyödyntää myös muissa kunnissa. Koska vammaispalvelulain mukaista palveluasumista ei ole aikaisemmin kilpailutettu, kannattaa kilpailutus toteuttaa Turussa ko. kilpailutuksen valmistuttua.

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 10.3.2010:

 

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy toimintasuunnitelman vammaispalvelujen toteuttamiseksi ja että muutokset tulevat voimaan 1.4.2010 alkaen.

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 15.3.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy toimintasuunnitelman vammaispalvelujen toteuttamiseksi ja päättää, että muutokset tulevat voimaan 1.4.2010 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 32

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 15.4.2010:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 104
Liite 1:Toimintasuunnitelma vammaispalvelulain toteuttamiseksi
Liite 2:Vammaisneuvoston lausunto