Turun kaupunki

Vammaisneuvosto

______________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      TOIMINTA 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                    Maaliskuu 2010

 

 

 

 

 

 

 

SISÄLLYS

 

 

 

 

1                   YLEISTÄ                                                                                                               3

                     1.1.               Vammaisneuvoston kokoonpano                                                      3

                     1.2.               Vammaisneuvoston tehtävät                                                            4

                     1.3.               Toiminnan painopisteet vuonna 2009                                               4

 

 

2.                  YHTEISTYÖ                                                                                                          4

 

3.                  ALOITTEET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT                                                          5

 

4.                  TIEDOTTAMINEN                                                                                                  6

 

5.                  KOULUTUS                                                                                                          6                   

6.                  VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA                        6

 

9.                  LIITE                                                                                                  7 - 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.                  YLEISTÄ

 

 

1.1                Vammaisneuvoston kokoonpano

 

Turun kaupunginhallitus nimeää kymmenjäsenisen vammaisneuvoston kaksivuotiskaudeksi. Vammaisneuvostossa on edustettuina eri lautakuntia ja paikallisia vammaisjärjestöjä.

 

Turun vammaisneuvosto on perustettu 12.11.1981. Vammaisneuvoston toiminta perustuu lakiin vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista, jossa säädetään myös kunnallisista vammaisneuvostoista (380/87 § 13). Turussa kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston, jossa sen toimintaohjeen mukaan on viisi vammaisjärjestöjen edustajaa sekä edustajat sosiaali-, terveys-, opetus-, liikunta- sekä kiinteistö- ja rakennustoimesta. Kaupunginhallitus pyytää esitykset jäsenistä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:ltä ja edellä mainittuja aloja edustavilta lautakunnilta.

 

Kaupunginhallitus asetti päätöksellään 27.5.2009 § 327 vammaisneuvoston vuosiksi 2009 - 2010. Puheenjohtajaksi vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaisella vuorotteluperiaatteella nimettiin järjestöjen edustajana Pirkko Heino ja varapuheenjohtajaksi kaupungin edustajana Tini Vehviläinen.

 

                                          Vammaisneuvosto 2009-2010

 

Varsinaiset jäsenet:

Henkilökohtaiset varajäsenet:

Pirkko Heino, pj

Leila Häkkinen

Turun Seudun Selkäyhdistys ry

Turun Seudun Invalidit ry

 

 

Pirjo Seppälä

Anne Sandberg-Majuri

Lounais-Suomen Diabetes ry

Lounais-Suomen Diabetes ry

 

 

Olli Nordberg

Heikki O Haulisto

Kynnys ry Turun toimikunta

Polioinvalidit ry V-S osasto

 

 

Markku Vuorinen

Pia Paasonen

V-S Näkövammaiset ry

Suomen Mg-yhdistys ry

 

 

Riitta Merenheimo

Samuli Koskinen

Turun Mielenterveysyhdistys Itu ry

Omaiset mielenterveystyön tukena ry

 

 

Kaupungin edustajat

 

Tini Vehviläinen, varapj

Matti Heinonen

Merja Jämsäläinen

Päivi Vastamäki

Mika Helva 

Anita Birstolin

Anne Aholainen

Aila Harjanne

Pirkko Kunnari

Nora Leo

 

Vammaisneuvoston sihteerinä toimii vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaan sosiaalilautakunnan nimeämä työntekijä. Sihteerin tehtävät on määritelty vammaisneuvoston toimintaohjeessa: Tehtäviin kuuluvat vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat valmistelu-, esittely- ja täytäntöönpanotehtävät, vammaisia koskevien asioiden seuranta, yhteydenpito sekä vammaisjärjestöihin että viranomaisiin, tiedotus- ja koulutustoiminta sekä muut vammaisneuvoston määräämät tehtävät. Sihteerinä on toiminut VTM Rita Salviander, joka toimii Turun kaupungin sosiaaliasiamiehenä.

 

 

1.2.               Vammaisneuvoston tehtävät

 

Vammaisneuvoston tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen välillä ja siten edistää vammaisten henkilöiden edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä.

 

Vammaisneuvoston tehtävänä on edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, liikunta-, kulttuuri- ja harrastustoimintaan. Vammaisneuvoston tavoitteena on, että vammaisten ihmisten tarpeet otetaan huomioon kuntalaisten elinoloihin vaikuttavassa suunnittelussa ja tehtyjen ratkaisujen toimeenpanossa.

 

Vammaisneuvosto toteuttaa toimintaohjeensa mukaisia tehtäviään

· tekemällä yhteistyötä eri tahojen kuten kaupungin luottamusmieselinten ja viranomaisten sekä vammaisjärjestöjen kanssa mm. järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia

· suullisin ja kirjallisin aloittein ja esityksin

· tiedottamalla vammaisia koskevista asioista.

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Vuonna 2009 ensimmäinen kokous pidettiin kesäkuussa kaupunginhallituksen nimettyä vammaisneuvoston. Kokouksia oli 5.

 

Vammaisneuvostolla on käytössään määräraha Turun kaupungin keskushallinnossa.

 

1.3.               Toiminnan painopisteet vuonna 2009

 

Vammaisneuvoston jäsenistä ja varajäsenistä puolet olivat uusia vammaisneuvostotyössä. Syyskuussa pidettiin perehdytysseminaari, jossa käsiteltiin vammaisiin liittyvää lainsäädäntöä, Asumispalvelusäätiö ASPA:n Turkua koskevaa selvitystä vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelutarpeista, Turun kestävän kehityksen raporttia 2007 ja Turun kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelmaa 2009. Seminaariin osallistuivat lähes kaikki jäsenet ja varajäsenet.

 

Esteettömyysasiamies on tuonut vammaisneuvoston kokouksiin esteettömyyteen liittyviä ajankohtaisia asioita, mm. Tall Ships`Races, Vähätori, Vanha Suurtori -suunnitelma, Impivaaran uimahalli ja Brinkhallin kartano

 

 

2.                  YHTEISTYÖ

 

Vammaisneuvoston toiminnan lähtökohtana on yhteistyö ja se perustuu erilaisiin verkostoihin, joissa vammaisneuvoston jäsenet ja sihteeri ovat mukana. Vammaisneuvoston tavoitteena on lähentää toisiinsa palvelujen tuottajia ja palvelujen käyttäjiä siten, että asiakasnäkökulma otetaan huomioon palveluita suunniteltaessa ja toteutettaessa.

 

Asioiden käsittelyssä vammaisneuvosto perehtyy asioihin yhdessä kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa kutsumalla heidät kokouksiinsa.

Sosiaali- ja terveystoimi yhdistyivät vuoden 2009 alusta alkaen. Sosiaali- ja terveystoimeen perustettiin kuntoutumispalveluiden tulosalue, johon kuuluvat lastenneurologinen yksikkö, lääkinnällinen kuntoutus, psykososiaalinen kuntoutus, työllistymispalvelut ja vammaispalvelut. Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen kertoi vammaisneuvoston kokouksessa uudesta organisaatiosta.

 

Vammaisneuvosto kuuli kokouksessaan Accure - kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden esteettömyyden parantaminen -hankesuunnitelmasta. Accure-hankkeen tavoite on asukkaiden hyvinvoinnin ja tasa-vertaisuuden edistäminen. Erityistavoitteena on kehittää erityisryhmien tarpeet huomioiden kulttuuri- ja liikuntapalvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä Turun, Tallinnan, Jurmalan ja Pärnun kaupungeissa kohteina mm. rannat ja ulkoilureitit. Hankkeen pääkumppani on Turun kaupunki/kulttuuriasiainkeskus ja partnereina Tallinnan kaupunki (Viro), Pärnun kaupunki (Viro), Jurmalan kaupunki (Latvia) ja Itämeren alueen kaupungit ry (Suomi). Vammaisneuvosto päätti, että hankkeen toteutuessa se on mukana yhteistyötahona antaen mm. asiantuntija-apua. Hankehakemus jätettiin loppuvuodesta 2009.

 

Vammaisneuvosto oli ympäristö- ja kaavoitusviraston virkamiesten kutsusta katselmuksessa Vähätorilla. Tilaisuuden tarkoituksena oli tutustua uudistetun Linnankadun pään (Vähätorin) sekä kirjaston sisäpihan kiveyksiin ja arvioida niiden pintojen esteettömyyttä. Virkamiesten tarkoituksena oli saada näkemyksiä Kauppatorin pinnan suunnitteluun.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen vammaisjärjestöjen edustajat yhteiskokouksiin toimintaohjeensa mukaisesti. Syksyn 2009 kokouksessa käsiteltiin vammaispalvelulain mukaisia palveluja ja etuuksia, joista kertoi johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski.

 

 

3.                  ALOITTEET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT

 

                     Vammaisneuvoston tehtävänä on seurata vammaisten elinoloja Turussa. Asiantuntemuksensa ja eri vammaisryhmiltä saamiensa tietojen perusteella se tekee aloitteita ja esityksiä palvelujen ja ympäristön kehittämiseksi vammaisille soveltuviksi.

 

Vammaisneuvoston tavoitteena on, että hallintokuntien suunnitellessa toimintaansa vammaisten tarpeet otetaan systemaattisesti huomioon. Vammaisneuvoston kaupunkia edustavat jäsenet tuovat lautakuntien työskentelyssä esille vammaisten ihmisten näkökulman.

 

Vammaisneuvosto antoi ympäristö- ja kaavoitusvirastolle lausuntonsa Turun kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmaluonnoksesta. Vammaisneuvosto korosti lausunnossaan, että suunnittelun ja toteuttamisen tueksi kehitettyjä Esteetön ympäristö - ohjekortteja tulee noudattaa tinkimättä. Vammaisneuvosto totesi, että turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Eräs osatekijä tässä on pyöräily- ja kävelyväylien erottaminen toisistaan.

 

Vammaisneuvosto antoi lausunnon Turun kaupungin mielenterveystyönkokonaissuunnitelmasta 2009. Turussa painopistealueeksi asetetaan ehkäisevä työ ja se kohdennetaan erityisesti lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Kokonaissuunnitelman tavoitteita ovat myös mm. asiakkaan aseman vahvistaminen. Vammaisneuvosto näki tärkeänä elementtinä mm. kokemusasiantuntijoiden ja vertaistoimijoiden mukaan ottamisen palveluiden kehittämisessä. Vammaisneuvosto totesi, että kokonaissuunnitelman tavoitteet ovat kannatettavia ja erityisen tärkeää onkin määritellä seuranta ja vastuutahot yksilöidysti ja konkreettisesti eri hallintokunnissa. Edelleen vammaisneuvosto korosti sitä, että palveluiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon ihmiset, joilla on useita erityispiirteitä. Avohoidossa tulee taata palvelut eri vuorokauden aikoina. Vastuutahoista vammaisneuvosto totesi, että 3. sektori ei voi olla vastuutaho vaan yhteistyökumppani.

 

Esitykset ja lausunnot annetaan usein kirjallisesti, mutta yhteisissä tilaisuuksissa esiin tulevilla esityksillä on yhtäläinen merkityksensä. Kirjallisesti tehdyt esitykset ovat liitteenä.

 

 

4.                  TIEDOTTAMINEN

 

Toimintakertomus 2008 toimitettiin kaikille kaupungin hallintokunnille ja vammaisjärjestöille.

 

Turun kaupungin kotisivulla www.turku.fi on tietoa vammaisneuvostosta, mm, vammaispoliittinen ohjelma, toimintakertomuksia ja vammaisneuvoston toimintasääntö. Otsikon päätöksenteko ja talous alla on vammaisneuvoston esityslistat ja pöytäkirjat.

                                          

 

5.                  KOULUTUS

                     

Vammaisneuvostolla on budjetissaan varattu määräraha jäsenten osallistumiseen koulutukseen. Vammaisneuvoston jäsenet osallistuivat eri tahojen järjestämiin koulutustilaisuuksiin.

 

 

 

6.                  VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

 

                     Vammaisneuvosto kokoontuu kesäkuukausia lukuun ottamatta noin kuukauden välein. Vuonna 2009 kokouksia oli vähemmän, koska vammaisneuvosto nimettiin vasta toukokuun lopussa. Kokouksissa käsiteltyjä asioita on lueteltu liitteessä otsikoitten alla aloitteet ja esitykset sekä muita vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita. Asiakohtia kokouksissa on ollut 52.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YHTEISTYÖ

Päivämäärä

Osallistujat

Asia

24.09.2009

Vammaisneuvoston kokouksessa hankekoordinaattori Sini Lundgrén

Accure-hankesuunnitelma - kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden esteettömyyden parantaminen

24.09.2009

Vammaisneuvoston kokouksessa tulosaluejohtaja Jukka Juvonen

Turun sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalvelut 1.1.2009 alk.

15.10.2009

Vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre vammaisneuvoston kokouksessa

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu 2008

Ympäristöministeriö - Ehdotus kehitysvammaisten ja muiden vaikeavammaisten asunto-ohjelmaksi 2010-2015

Peruspalvelulautakunta - Kehitysvammahuollon asumispalveluiden ja laitoshoidon selvityshanke

Kehitysvammahuollon strategiset linjaukset Turussa - valmistelutyö

26.11.2009

Vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen yhteiskokous

 

Vammaispalvelulaki

vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2010

09.12.2009

Katselmus Vähätorilla

Vammaisneuvoston jäseniä ja varajäseniä

miljöösuunnittelija Tomi Hangisto

maisema-arkkitehti Ritva Nummiora

kaavoitusarkkitehti Paula Keski-Kastari

Kulkuväylien pintamateriaalit

 

 

 

KOULUTUKSIEN/TILAISUUKSIEN YM. JÄRJESTÄMISEEN OSALLISTUMINEN

KOULUTUKSEEN/TILAISUUKSIIN OSALLISTUMINEN

 

Päivämäärä

 

Tilaisuus, osallistujat

 

Järjestäjätahot

25.8.2009

Uudistuva vammaispalvelulaki ja henkilökohtainen apu -koulutus

vammaisneuvoston jäseniä ja varajäseniä

Länsi-suomen lääninhallitus, Turun vammaisneuvosto, assistentti.info, Henkilökohtaisen avun keskus -projekti, Asumispalvelusäätiö ASPA:n Omaan elämään - turvalliseen asumiseen -projekti, Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry

11.9.2009

Perehdytysseminaari/työkokous

Vammaisneuvoston jäsenet ja varajäsenet

Vammaisneuvosto

19.20.2009

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo -info

Turun keskushallinnon henkilöstöasiat

 

 

VAMMAISNEUVOSTON JÄSENTEN EDUSTUS MUISSA RYHMISSÄ

V-S piirin alueen kuntoutuksen asiakaspalvelun yhteistyötoimikunta

Olli Nordberg (Kynnys ry)

Rita Salviander,

toimikunnan sihteeri

Turun Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen monikulttuurinen neuvottelukunta

 

Anita Birstolin

Turun liikkumisesteettömyysohjelman seurantatyöryhmä, asettaja kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty

 

Heikki O Haulisto (pj), Rita Salviander, jäsen

Kulttuuripääkaupunkihankkeen esteettömyyttä käsittelevä työryhmä

 

Heikki O Haulisto

Finavia - lentokenttien esteettömyys

 

Merja Jämsäläinen, Heikki O Haulisto,

 

Kunnonkoti varsinais-suomalaisille         

 

Pirjo Seppälä

Happy Housen vertaistukiprojekti

Anita Birstolin

SEIS - Suomi eteenpäin ilman syrjintää

Olli Nordberg

Turun AMK, hyvinvointipalvelut - hankesuunnittelu Esteettömyys kulttuuripääkaupungissa

Anita Birstolin

Turun ja Kaarinan ev.lut. seurakunnan vammaisneuvosto

Pirkko Heino, Markku Vuorinen

Turku Kaikille portaali

Olli Nordberg

 

 

 

ALOITTEET, ESITYKSET, LAUSUNNOT

 

Päivämäärä

Asia

Kohde

tammikuu 2009

Vammaisneuvoston toimintakertomus 2008

Kaupunginhallitus, lautakunnat

11.06.2009

Lausunto Turun kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmaluonnoksesta

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

24.9.2009

Lausunto Turun kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelmasta 2009

Peruspalvelulautakunta

Kaupunginhallitus

15.10.2009

Suullinen kannanotto kehitysvammahuollon linjauksista Turussa - valmistelutyöstä

Vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre

12.11.2009

Esitykset Esteetön ympäristö -ohjekorttien noudattamisesta

Kiinteistöliikelaitos

Tilaliikelaitos

12.11.2009

Esitys siitä, että Turun kaupungin esteettömyyttä käsittelevälle sivulle koottaisiin esteettömyyteen liittyvät hankkeet ja verkostot

 

25.10.2009

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2010

Vammaisjärjestöt

 

 

 

MUITA VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

Kh - vammaisneuvoston asettaminen vuosille 2009 - 2010

Turun vammaisneuvoston toimintaohjeet

Vammaisneuvoston määräraha 2009

Vammaisneuvoston kokouskäytännöt

Vammaisneuvoston toimintakertomus 2008 ja toimintasuunnitelma 2009

Sitoumus kokouspalkkioista luopumisesta syyskuussa 2009

Esteettömyyteen liittyviä ajankohtaisia asioita

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedotteet

Länsi-Suomen lääninhallitus - Esteettömyyspalkinto Kokkolan seurakuntayhtymälle

Peruspalvelulautakunta - Vammaispalvelulain muutokset ja henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009 alkaen

Seudullinen koulutustilaisuus kehitysvammaisten henkilöiden tuetusta työllistymisestä

Valtakunnallisen vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2009

KUNNONKOTI -jatkohankkeen loppuraportti

Kh - Kestävän kehityksen raportti 2007

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2010

Apuvälinemessut 2009 Tampereella

Kh - Turun kaupungin esteettömyysohjelman toteutuminen

Kh - Turun ammattikorkeakoulun liittyminen Design for all ja European Design for all e-Accessibility Net-Work -verkostoihin

Esteettömyysasiamies - Esteettömyyden toteutuminen Tall Ships Races 2009 -tapahtumassa

Hallituksen vammaispoliittisen ohjelman valmisteluun liittyvä tilaisuus Länsi-Suomen läänissä

Kunnonkoti - Esteettömän asumisen neuvontakeskuksen avajaiset

Vammaisten tulkkipalvelujen järjestämisen siirtyminen Kelalle

Raision kaupungin vammaisneuvoston 20-vuotisjuhla

Kirkko Kaikille -symposium

Hallituksen vammaispoliittinen ohjelma -työpaperi 16.11.2009

Turun vammaispoliittisen ohjelman valmistelu

Kauppatorin pinnan kivimateriaali