Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 29 22.04.2010

4629-2010 (001)

Vanen tiedote kunnallisille vammaisneuvostoille 1/2010

Tiivistelmä: -

Vammais § 29

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 23.3.2010:

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto on lähettänyt tiedotteen kunnallisille vammaisneuvostoille ja vammaisjärjestöille:

 

Valtioneuvosto on asettanut vuodenvaihteessa uuden Valtakunnallisen vammaisneuvoston kolmivuotiskaudeksi 2010-2012. Kauden puheenjohtajana toimii järjestöpäällikkö Marja Pihnala Invalidiliitto ry:stä ja varapuheenjohtajana toiminnanjohtaja Markku Jokinen Kuurojen Liitto ry:stä. Vanen jäsenluettelo on osoitteessa http://www.vane.to/Vane10-12.doc.

 

VANE jatkaa toimintaansa viranomaisten ja vammaisjärjestöjen yhteistyöelimenä. Uutena viranomaistahona mukana on Sisäasiainministeriö. Asettamispäätös löytyy VANE:n nettisivuilta www.vane.to.

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto on linjannut uuden neuvoston tärkeimmiksi tehtäviksi edistää YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointia sekä seurata vammaispoliittisen ohjelman toimenpiteiden toteutumista.

 

Vammaispoliittisesti ajankohtaisia asioita ovat tällä hetkellä myös uuden yhdenvertaisuuslain valmistelu, yhdenvertaisuusvaltuutetun viran ja ihmisoikeusinstituution perustaminen. Edellisten lisäksi VANE käsittelee kuntalain uudistusta koskien vammaisen ihmisen oikeutta valita asuinpaikkansa sekä itsemääräämisoikeuteen ja pakkotoimenpiteisiin liittyvää lainmuutostyötä.

 

Vammaispoliittinen ohjelma (VAMPO) valmistuu kevään aikana. VANE ehdottaa, että olisi suotavaa järjestää paikallisia tai alueellisia koulutustilaisuuksia VAMPO:n sisältämistä toimenpiteistä, jotta vammaispoliittisen ohjelman linjaukset tulisivat tutuksi kaikille. Tilaisuuksien järjestämiseen saa VANE:sta tarvittaessa asiantuntija-apua esimerkiksi VAMPO:n esittelyyn. Myös pientä taloudellista tukea on mahdollista saada.

 

VANE järjestää syksyllä koulutuspäivän neuvostojen puheenjohtajille ja sihteereille. Päivän aikana käsitellään vammaispolitiikan ajankohtaisia asioita. Ohjelma valmistuu kesäkuussa.

 

Ehdotus       Vammaisneuvosto merkitsee valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedotteen 1/2010 tiedokseen.

 

Vammaisneuvosto keskustelee mahdollisesta VAMPO-tilaisuuden järjestämisestä joko erillisenä tilaisuutena (tilaisuus kohdistettu myös luottamus- ja virkamiehille) tai liittyen vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvoston yhteiskokoukseen. Vammaisneuvosto päättää tilaisuuden mahdollisesta alueellisuudesta.

PäätösVammaisneuvosto merkitsi tiedokseen valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedotteen 1/2010.

Vammaisneuvosto päätti, että se järjestää syksyllä tilaisuuden, jonka teemana on valtakunnallinen vammaispoliittinen ohjelma. Tilaisuuteen kutsutaan alueen kansanedustajat, vammaisjärjestöt sekä luottamus- ja virkamiehiä.