Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 22 11.03.2010

2558-2010 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston pöytäkirja 18.12.2009

Tiivistelmä: -

Vammais § 22

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 1.3.2010:

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto on kokouksessaan 18.12.2009 käsitellyt mm. kotikuntalain valmistelun tilannetta ja lainsäädäntöhanketta puitelaiksi itsemääräämisoikeuden rajoituksista sosiaali- ja terveydenhuollossa.

 

Oheismateriaali                 Vanen pöytäkirja 18.12.2009

 

Kotikuntalain uudistaminen toteutetaan yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön uudistamisen kanssa. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen ratifiointi edellyttää kotikuntalain uudistamista niin, että vammaisilla henkilöillä on oikeus valita asuinkuntansa. Tällä hetkellä laitoksessa tai asumispalveluiden piirissä asuvan henkilön kotikunta maksaa laitoksen sijaintikunnalle kaikki maksut. Muutosesityksessä pyritään kustannusten jakamiseen ja valtionosuuksien järjestämiseen. Lain muutoksen jälkeen, mikäli esimerkiksi vammainen henkilö haluaa muuttaa omasta halustaan asuinpaikkakuntaa, uusi kotikunta olisi vastuussa kaikista henkilön tarvitsemista palveluista. Hallituksen esitys kotikuntalain muutoksesta annetaan eduskunnalle huhtikuussa ja sen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2011.

 

Itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen tähtäävän lain valmistelutyön pohjana on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskeva yleissopimus sekä mm. Jukka Kumpuvuoren selvitys kehitysvammahuollossa käytetyistä pakkokeinoista. Ylilääkäri Ritva Halilan selvitys on luettavissa osoitteessa http://www.stm.fi/seminaarit/itsemaaraamisoikeus_ja_sen_rajat .

 

Ehdotus       Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

 

 

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.