Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 12 11.02.2010

1395-2010 (451)

Vastaus lausuntopyyntöön toimintasuunnitelmaluonnoksesta kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Vammais § 12

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 2.2.2010:

 

Turun sosiaali- ja terveystoimen vammaispalvelutoimisto on pyytänyt vammaisneuvoston lausunnon toimintasuunnitelmaluonnoksesta kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi liitettäväksi peruspalvelulautakunnassa käsiteltävään ehdotukseen.

 

Luonnos toimintasuunnitelmaksi toimitetaan erillisenä jakeluna vammaisneuvoston jäsenille ja varajäsenille.

 

Ehdotus       Vammaisneuvosto päättää lausunnostaan.

Päätös         Vammaisneuvosto toteaa lausuntonaan seuraavaa:

 

Toimintasuunnitelmaluonnokseen kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi on kirjattu ne kehitysvammaisille tarkoitetut palvelut, joita vammaispalvelutoimisto pystyy toteuttamaan määrärahojen, henkilöstöresurssien ja olemassa olevien palvelujen puitteissa.

 

Toimintasuunnitelmaluonnoksessa todetaan, että vuosittain Paletin palvelujen piiriin ohjautuu henkilöitä, joilla ei ole kehitysvammaa. Näillä henkilöillä on esim. ADHD, Aspergerin oireyhtymä tai jokin muu sairaus tai vamma, jonka vuoksi henkilö tarvitsee tukea ja palveluja. Vammaisneuvosto esittää seudullisen yhteistyön kehittämistä näiden henkilöiden palveluiden ja tukitoimien järjestämiseksi.

 

Tällä hetkellä jonottaa asumispalvelua noin 60 henkilöä. Vammaisneuvoston saaman tiedon mukaan asiakkaille ei tehdä päätöstä siitä, että he jonottavat asumispalvelua. Etelä-Suomen lääninhallitus on käsitellyt päätösten tekoa jonotilanteessa, kun on kyse vanhustenhuollosta. Lääninhallitus on todennut (31.12.2008 Dnro ESLH-2007-10422/So-18), että hallintopäätös tulisi tehdä jo jonoon ottamisen yhteydessä, koska tällöin asiallisesti päätetään siitä, pystytäänkö asiakkaalle järjestämään hänen hakemansa palvelu ja sijoituspaikka vai ei. Päätöksessä todetaan, että hallinnollisesta epätarkoituksenmukaisuudesta huolimatta tällainen asiakaslähtöinen tulkinta on perusteltu asiakkaan oikeusturvan kannalta.

 

Vammaisneuvosto on huolestunut tilanteesta, jossa lähivuosina suunnitelmissa olevat asumispalvelut kattavat vain pienen osan palvelujen tarvitsijoista. Asumispalvelujen kilpailutus ja ostettavat palvelut edellyttävät riittävästi resursseja palvelujen hankkimiseen sekä sitä, että näitä palveluja on saatavana asumispalvelujen kilpailutuskriteerien pohjalta.

 

Vammaisneuvosto esittää, että viranomaiset keräävät systemaattisesti tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat lyhyemmän tai pidemmän ajan epätarkoituksenmukaisessa hoitopaikassa. Näistä tulisi myös kerätä likimääräiset kustannusvaikutukset Turun kaupungille. Raportointi asiasta tulisi tehdä säännöllisesti.

 

Lyhytaikaishoidon merkitys perheiden jaksamisessa on merkittävä. Vammaisneuvosto korostaa lyhytaikaishoidon suurta merkitystä perheiden jaksamisessa.

 

 

 

Jakelu

lausSosiaali- ja terveystoimi, vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto
lausKiiski Kaisa