Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Ammattikorkeakoulun hallitus 149 08.10.2009 9
Kaupunginhallitus 580 02.11.2009 1 Oj
Vammaisneuvosto 39 12.11.2009

11961-2009 (015)

Kh - Turun ammattikorkeakoulun liittyminen Design for all ja European Design for all e-Accessibility Net-Work - verkostoihin

Tiivistelmä: -

Amkh § 149

Koulutusjohtaja Marjut Putkinen:

Suomessa toimiva Design for All (DfA) –verkostossa on 39 jäsenorganisaatiota, jotka ovat asiantuntijoita esteettömyyden ja saavutettavuuden eri osa-alueilla. Organisaatiot tekevät teemaan liittyviä tutkimus- ja kehittämisprojekteja sekä järjestävät tapahtumia ja workshoppeja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi Suomen verkoston toimintaa ja ylläpitää dfasuomi-portaalia.

Eurooppalaisen verkoston nimi on European Design for All e-Accessibility Network, (EDeAN). Verkostossa on yhteensä yli 160 jäsentä, jotka edustavat monipuolista ja laaja-alaista DfA-asiantuntemusta Euroopassa. Kansalliset verkostot toimivat 23 EU-jäsenmaassa.

Design for All verkostojen toiminta edistää tasa-arvoa. Tavoitteena on parantaa ympäristöjen esteettömyyttä, tuotteiden helppokäyttöisyyttä ja palvelujen saavutettavuutta. DfA-portaali sisältää ajankohtaisia tutkimuksia, työkaluja ja linkkejä esteettömyyden ja saavutettavuuden kannalta tärkeiltä aihealueilta.

Lisätietoja DFA-verkostosta: http://dfasuomi.stakes.fi/FI/index.htm

DfA-asiantuntijaorganisaatiot voivat hakea jäseneksi verkostoon lähettämällä verkoston eurooppalaiselle koordinaattorille jäsenhakemuslomakkeen. Samalla hakemuksella haetaan sekä eurooppalaiseen että kansalliseen verkostoon. Verkoston jäsenyydestä ei peritä jäsenmaksua.

EDeAN Charter eli verkoston perustamisasiakirja määrittelee verkoston ja sen jäsenten tehtävät ja velvollisuudet. Jäsenyys velvoittaa jäsenorganisaatiota levittämään hyviä esteettömyyskäytäntöjä.

Mikään muu Turun kaupungin hallintokunta ei ole jäsenenä DFA ja EDeAN –verkostoissa.

Esitän, että Turun ammattikorkeakoulu hakee DFA ja EDeAN –verkostojen jäsenyyttä.

 

Oheismateriaali 1               Jäsenhakemus ja EDaAN Charter

 

Rehtori Juha Kettunen:

 

Vuoden 2009 talousarvion noudattamista koskevien määräysten mukaan "Kaupunki voi liittyä jäseneksi yhdistykseen tai yhteisöön kaupunginhallituksen päätöksellä".

 

Ehdotus       Hallitus päättää, että Turun ammattikorkeakoulu hakee DFA ja EDeAN –verkostojen jäsenyyttä.

 

Päätös         Ehdotus hyväksyttiin.

Kh § 580

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 22.10.2009:

Ammattikorkeakoulun hallitus on 8.10.2009 § 149 kohdalla osaltaan päättänyt hakea Design for All ja European Design for All e-Accessibility Network –verkostojen jäsenyyttä. Kaupunginvaltuuston 17.11.2008 § 254 kohdalla hyväksymien talousarvion noudattamista koskevien määräysten 6.1 kohdan mukaan kaupunki voi liittyä jäseneksi yhdistykseen tai yhteisöön kaupunginhallituksen päätöksellä.

Ammattikorkeakoulun hallituksen kokouksen esittelytekstistä näkyy, että verkoston jäsenyydestä ei peritä jäsenmaksua ja että mikään muu Turun kaupungin hallintokunta ei ole jäsenenä ko. verkostoissa.

EhdotusKaupunginhallitus antaa ammattikorkeakoululle luvan hakea Design for All ja European Design for All e-Accessibility Network –verkostojen jäsenyyttä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 39

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 4.11.2009:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammaisneuvosto totesi, että esteettömyyteen liittyviä hankkeita ja verkostoja on monia ja näistä on vaikea saada tietoa. Turun kaupungin verkkosivulla on esteettömyyttä käsittelevä sivu. Vammaisneuvosto esittää, että tälle sivulle koottaisiin hankkeet. Toteuttajataho tulisi selvittää erikseen.