Vaakuna                     

                     Turun kaupunki

                     Vammaisneuvosto

 

 

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010

 

VAMMAISNEUVOSTON TEHTÄVÄT

 

Turun kaupunginhallitus valitsee vammaisneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kymmenen jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Toimintaohjeen mukaan viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat vammaisjärjestöjä. Toiset viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat kaupungin luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita. Kaupunkia edustavat jäsenet ja varajäsenet nimetään kukin eri lautakunnasta, jotka edustavat sosiaalitointa, terveydenhuoltoa, koulutointa, liikuntatointa sekä kiinteistö- ja rakennustointa.

 

Vammaisneuvoston tehtävät ovat toimintaohjeen mukaan seuraavat:

·edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa kaupungissa
· seurata vammaisten tarpeiden kehitystä kaupungin alueella
· seurata kaupungin yleisiin oloihin vaikuttavaa kaupungin hallinnon päätöksentekoa vammaisten kannalta
· edistää vammaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa kaupungin hallinnon päätöksentekoon
· edistää vammaisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten esimerkiksi koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, kulttuuri-, liikunta- ja muuhun harrastustoimintaan
· seurata vammaisille tarkoitettujen palvelujen, tukitoimien ja muiden etuuksien kehitystä kaupungin alueella
· tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja kaupungin eri viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa
· huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta
· valmistella seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja antaa toimintakertomus sekä tehdä keskushallinnolle ehdotus seuraavan vuoden talousarviostaan
· hoitaa muut vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

KESKEISET ASIAT VUONNA 2010

 

 

Vammaisneuvoston toiminta perustuu toimintaohjeessa mainittuihin tehtäviin sekä Turun vammaispoliittiseen ohjelmaan 2007 - 2008, siinä tehtyihin toimenpide-ehdotuksiin ja ehdotusten yksityiskohtaiseen käsittelyyn. Vammaispoliittisen ohjelman päivitys aloitetaan vuoden 2010 aikana käyttäen pohjana Euroopan neuvoston vammaispoliittista toimintaohjelmaa sekä seuraten valtakunnallisen vammaispoliittisen ohjelman valmistelua.

 

Vammaisneuvosto seuraa uudistuneen vammaispalvelulain toteutumista Turussa.

 

Vammaisneuvosto seuraa esteettömyyden toteutumista.

 

Vammaisneuvosto seuraa ASPAn asumispalveluselvityksen ehdotusten toteuttamista.

 

Lisäksi painoalueina ovat

- laatusuositusten ja ohjelmien seuranta, mm. Turun lasten ja nuorten hyvinvointipoliittinen ohjelma 2009-2012, Turun työikäisten hyvinvointiohjelma 2009-2011 sekä Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelma2009-2013.

- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien toteutumien Turun hallintokunnissa

- Turun esteettömyysohjelman seuranta

 

 

 

YHTEISTYÖ JA TIEDOTTAMINEN

 

Kaupungin eri hallintokuntien kanssa edistetään yhteistyötä, jotta vammaiset henkilöt otetaan yhteiskunnassa eri osa-alueiden suunnittelussa entistä paremmin huomioon ja että kaikessa kunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa otetaan jo valmisteluvaiheessa huomioon päätösten vaikutus vammaisten elinoloihin.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen kansanedustajat, vammaisjärjestöt ja virkamiehet yhteiseen tilaisuuteen ajankohtaisista asioista.

 

Kaupunginvaltuustoon, kaupunginjohtajiin, lautakuntiin, eri hallintokuntiin ja järjestöihin pidetään yhteyttä mm. keskustelutilaisuuksin esille tulevien asioiden perusteella.

 

Vammaisneuvosto kutsuu toimintaohjeensa mukaisesti vammaisjärjestöt yhteiseen kokoukseen keväällä ja syksyllä. Lisäksi vammaisneuvosto käyttää hyväkseen eri vammaisjärjestöjen asiantuntemusta käsittelemiensä asioiden yhteydessä. Vammaisjärjestöistä voidaan myös kutsua asiantuntijoita vammaisneuvoston työryhmätyöskentelyyn.

 

Vammaisneuvosto osallistuu ympäristökuntien yhteisiin tilaisuuksiin.

 

Vammaisneuvosto tiedottaa järjestämistään tilaisuuksista, käsittelemistään asioista ja erikseen päättämistään teemoista joukkoviestimille ja vammaisjärjestöjen kautta näiden jäsenille ja viranomaisille.

 

 

KAUPUNGIN PÄÄTÖKSENTEON SEURANTA VAMMAISTEN HENKILÖIDEN KANNALTA

Vammaisneuvosto seuraa Turun kaupungin talousarvion valmistelua ja toteutumista ja pyrkii vaikuttamaan siihen, että vammaisten perusturvaa ei huononneta. Vammaisneuvosto seuraa jäseniensä kautta lautakuntien vammaisia koskevien asioiden käsittelyä.

 

 

ESITYKSET JA ALOITTEET

 

Vammaisneuvosto tekee esityksiä ja aloitteita sekä antaa lausuntoja kaupungin eri hallintokunnille ja viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa perustuen vammaispoliittisen ohjelman toimenpide-ehdotuksiin sekä muiden esille tulevien asioiden pohjalta.