Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 344 02.06.2008 11 Kj
Vammaisneuvosto 54 11.09.2008
Vammaisneuvosto 25 24.09.2009

6556-2008 (230)

Kh - Kestävän kehityksen raportti 2007

Tiivistelmä: -

Kh § 344

Ympäristönsuojelutoimisto 12.05.2008 / ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen, projektikoordinaattori Pekka Salminen, laskentasuunnittelija Johanna Korpikoski:

 

Turun kaupungin Kestävän kehityksen raportti vuodelta 2007 on valmistunut. Raportti toimii vuonna 2005 hyväksytyn Turun kaupungin kestävän kehityksen ohjelman toteutumisen seurantavälineenä ja on osa kaupungin johtamisjärjestelmää. Raportointimallia on edelleen kehitetty yhteistyössä kuuden suurimman kaupungin kanssa vertailtavuuden mahdollistamiseksi.

 

Kestävän kehityksen raportin kokoamisesta ja kirjoittamisesta on vastannut kaupungin hallintokunnista koottu työryhmä. Koordinoinnista ja valvonnasta on vastannut ympäristönsuojelutoimisto sekä kaupunginkanslian talouskeskus.

 

Raportoinnissa tapahtuneet muutokset ja raportin sisältö

 

Kestävän kehityksen raportissa julkaistaan ne indikaattorit, jotka Turun kaupungin kestävän kehityksen ohjelman liitteessä 3 on kuvattu sekä lisäksi joitain muita Kuutoskaupunkien yhteisiä indikaattoreita. Indikaattorit jakautuvat seuraaviin teemoihin:

-Ekologinen kestävyys

-Talous ja ympäristö

-Kokonaisvaltainen elämänhallinta

 

Indikaattorikokoelmaa on kehitetty yhdessä Suomen kuuden suurimman kaupungin kanssa. Tässä työssä Turku on toiminut suunnannäyttäjänä. Ensimmäinen Kuutoskaupunkien vertailuraportti on tarkoitus julkaista vuonna 2008.

 

Indikaattoreiden lisäksi raportti sisältää kaupunginjohtajan katsauksen, katsauksen Turun kestävän kehityksen politiikkaan, esimerkkejä hyvistä käytännöistä haastattelujen muodossa sekä teemakatsauksen Turun kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmaan.

 

Raportin kertomaa

 

Vuoden 2007 kestävän kehityksen raportista on nähtävissä, että Turun kaupungin pitkään jatkunut työ kohti kestävää kehitystä tuottaa positiivisia tuloksia monilla toimintasektoreilla, vaikka parannettavaakin löytyy. Kestävän kehityksen raportti pyrkii osoittamaan kehityksen suuntaa ja tunnistamaan niitä toimintoja, joiden osalta olemme haasteiden edessä.

 

Kestävän kehityksen kannalta positiivisista kehityskuluista on useita esimerkkejä: Jätevedenpuhdistuksen tulos on puhdistuslaitoksen vanhasta iästä huolimatta säilynyt hyvänä ja panostukset luonnonsuojeluun Turun Natura 2000 -alueilla ovat olleet tuloksellisia. Investoinnit vesiensuojeluun ja ekotehokkuutta parantavaan toimintaan jatkuivat. Työttömyysaste ja nuorisotyöttömyys olivat laskussa ja toimeentulotukea saavien osuus on vähentynyt. Myös pitkään jatkunut joukkoliikenteen matkamäärän lasku pysähtyi vuonna 2007 ja sähköisen asioinnin kasvu näyttäisi kääntäneen paperinkulutuksen trendin selvästi laskusuuntaiseksi.

 

Negatiivisina jatkuneita kehityskulkuja ovat muun muassa ilmastokuormitetta lisäävä kaupunkirakenteen hajautuminen ja suurten keskustan ulkopuolisten palvelukeskittymien rakentaminen. Lähipalveluiden saavutettavuuden muutokset ovat vähäisiä, mutta esimerkiksi peruskoulun ala-asteiden osalta kehitys on ollut jatkuvasti negatiivinen eli yhä harvempi ala-asteikäinen koululainen asuu kävelyetäisyydellä koulustaan. Huostassa olevien lasten määnousi huippulukemiin vuonna 2007. Henkeen ja omaisuuteen kohdistuneiden rikosten määrät ovat laskussa, mutta edelleen valtakunnallisessa vertailussa hälyttävän korkeita.

 

Kestävän kehityksen ohjelman tavoitteiden täyttyminen vaatii tavoitteita tukevien käytäntöjen omaksumista jokapäiväiseen työhön sekä eri osatekijöiden välisten syy- ja seuraus-suhteiden ymmärtämistä niin arkityössä kuin päätöksenteossakin. Tärkeää onkin kestävän kehityksen ohjelmassa hyväksyttyjen tavoitteiden ja visioiden entistä parempi huomioiminen päätöksenteon yhteydessä erityisesti osastrategioita ja toimintaohjelmia laadittaessa.

 

Turun Kestävän kehityksen ohjelman on laadittu vuosille 2005 - 2008, joten se tulee päivittää ensi vuoden alussa seuraavalle valtuustokaudelle. Ohjelmaa päivitettäessä erityistä huomiota tulee kiinnittää sen toteuttamisen organisointiin. Hyväksyessään vuonna 2007 Aalborgin sitoumusten peruskartoituksen kaupunginhallitus samalla päätti, että sitoumusten edellyttämät mitattavissa olevat kestävän kehityksen tavoitteet asetetaan Turku-strategian päivittämisen yhteydessä. Mitattavissa olevien tavoitteiden asettaminen tuleekin olemaan merkittävä uudistus Kestävän kehityksen ohjelman päivittämisessä. Tavoitteiden asettaminen parantaa päämäärätietoisen johtamisen ja päätöksenteon edellytyksiä ja tukee siten entistä paremmin Kestävän kehityksen ohjelman toteutumista.

 

Liite 1                                 Turun kaupungin kestävän kehityksen raportti 2007

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

Ehdotus       Kaupunginhallitus merkitsee tiedokseen Kestävän kehityksen raportin vuodelta 2007 ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle sekä lautakunnille ja virastoille.

Kaupunginhallitus päättää, että Kestävän kehityksen ohjelman päivitys vuosille 2009 – 2012 toteutetaan osana Turku strategian päivittämistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 54

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 26.8.2008:

Raportti on luettavissa www.turku.fi > Turkuinfo > Julkaisut ja raportit.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösAsia pantiin yksimielisesti pöydälle käsiteltäväksi vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen yhteiskokouksen jälkeen.

Yhteiskokous pidetään 17.11.2008 kello 18.00. Kokouksen teemana on Kestävän kehityksen raportti 2007 ja alustajaksi pyydetään raportin valmisteluun osallistunut taho.

Vammais § 25

Pöydältä 11.9.2008 § 54:

Vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvoston kokouksessa 17.11.2008 asiasta alusti suunnittelupäällikkö Jaana Itälä-Laine.

EhdotusMerkitään Kestävän kehityksen raportti 2007 vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kh § 344
Liite 1:Kestävän kehityksen raportti 2007