Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 23 24.09.2009

11109-2009 (002)

KUNNONKOTI -jatkohankkeen loppuraportti

Tiivistelmä: -

Vammais § 23

Sihteeri Rita Salviander 7.9.2009:

 

Turun ammattikorkeakoulun Hyvinvointipalvelujen tulosalueella käynnistyi vuonna 2007 Kunnonkotihanke, jonka tavoitteena oli suunnitella ja rakentaa esteettömän asumisen malliasunto ja näyttelytila, mallintaa asunnonmuutostöiden prosessia ja kehittää asunnonmuutostöihin soveltuvaa toimintamallia. Hankkeen tarkoituksena oli hyödyntää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista suoriutumista edistävää teknologiaa. Tarkoituksena oli, että hankkeen aikana rakentuva ympäristö luo mahdollisuuden asiakkaiden ja eri asiantuntijoiden kohtaamiselle (kunta, rakentajat, materiaalintuottajat, palvelujen tuottajat ja kouluttajat). Keskeisinä toimijoina hankkeessa olivat Turun ammattikorkeakoulu, Turun Seudun Kehittämiskeskus, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, alueen vanhus- ja vammaispalveluyhdistykset sekä Varsinais-Suomen alueen kunnat.

 

Hankkeen tuloksena syntyy Kunnonkoti - Casa Humana, malliasunto, jossa esitellään korjausrakentamisen, sisustamisen, kalustamisen sekä hyvinvointiteknologian itsenäistä suoriutumista tukevia ratkaisuja. Tuloksena syntyy myös asunnonmuutostöihin soveltuva asiakas- ja kuluttajalähtöinen korjausrakentamisen malli, joka on sovellettavissa sekä julkisen että yksityisen sektorin käyttöön.

 

Kunnonkodin palvelukonsepti tarjoaa koulutusta eri työelämä- ja koulutusyhteistyötahoille sekä ohjausta ja neuvontaa yksityisille kansalaisille.

 

Hanke liittyi Sisäasianministeriön aluekeskusohjelman puitteissa toteutettavaan itsenäisen suoriutumisen ohjelmatyöhön, jossa edistetään itsenäistä suoriutumista kehittämällä alueiden toimintaympäristöjä ja teknologiaa sekä vahvistamalla innovatiivista liiketoimintaa.

 

Kunnonkoti-hankkeessa ajalla 1.5.2007 - 30.4.2008 suunniteltiin esteettömän asumisen ja itsenäisen suoriutumisen näyttelytilaa ja siihen liittyvää palvelukonseptia.

 

Kunnonkoti-jatkohankkeessa 1.6.2008 - 30.4.2009 oli painopisteenä yritysyhteistyön käynnistäminen. Elinkeinopoliittisesti tavoitteena oli kunnonkoti-toiminnan avulla lisätä yritysten kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia esteettömään asumiseen ja itsenäisen suoriutumisen edistämiseen liittyen.

 

Näyttelytila ja malliasunto sijaitsevat Turun ammattikorkeakoulun Ruiskadun toimipisteessä. Huonekorttien pohjalta on kiinteiden kalusteiden ja materiaalien osalta käyty neuvotteluja eri yritysten kanssa. Kustannusarvio tarkentuu tarkennettujen huonekorttien valmistuttua. Investointirahoitus muutostöiden toteuttamiseen on ollut selvityksen alla loppuraportin valmistuessa.

 

Yritysyhteistyön luomista ja kehittämistä jatketaan 1.1.2009 käynnistyneessä LEHTI-hankkeessa. Kunnonkodin toiminta tulee jatkossa olemaan osa Turun ammattikorkeakoulun Hyvinvointipalvelut-tulosalueen palvelutoimintaa.

 

Hankkeen projektiryhmässä ja ohjausryhmässä oli laaja edustus yhteistyötahoista. Turun vammaisneuvostosta oli edustettuna esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto, vammaisneuvoston jäsen Olli Nordberg (Kynnys ry) ja vammaisneuvoston sihteeri.

 

Oheismateriaali                 Kunnonkoti-jatkohankkeen loppuraportti

 

Ehdotus       Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.