Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 22 24.09.2009

11107-2009 (002)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2009

Tiivistelmä: -

Vammais § 22

Sihteeri Rita Salviander 7.9.2009:

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin. Vane sijoittuu Sosiaali- ja terveysministeriön organisaatiossa Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osastolle ja sen alaisuudessa osallisuuden edistämisen tulosryhmään.

 

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tehtäviin kuuluu seurata lainsäädäntöä, antaa lausuntoja ja kannanottoja sekä tuoda vammaisnäkökulmaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto pitää yhteyttä paikallisiin vammaisneuvostoihin:

- järjestämällä koulutustilaisuuksia kunnallisille vammaisneuvostoille

- tiedottamalla ajankohtaisista asioista nettisivullaan (www.vane.to) ja kirjepostilla sekä pitää yllä kunnallisten vammaisneuvostojen ja valtakunnallisten vammaisjärjestöjen yhteystietoja sekä markkinoi niiden asiantuntemusta.

 

Erityisesti valtakunnallinen vammaisneuvosto pyrkii vaikuttamaan mm. valtakunnallisen vammaispoliittisen ohjelman valmisteluprosessiin. Vane käsittelee ohjelmatyötä säännöllisesti kokouksissaan ja järjestää tarvittaessa foorumeita tärkeimpien ohjelmanteossa esille nousevien asioiden käsittelemiseksi. Neuvosto pitää yllä omien nettisivujensa yhteydessä Vampo-sivustoa, josta voi seurata ajankohtaisia ohjelman valmisteluun liittyviä asiakirjoja ja aihealueita.

 

Lisäksi Vanen vaikuttamisalueisiin kuuluvat vaikeavammaisten henkilöiden työllistymisen esteisiin liittyvät asiat sekä lainsäädännön seuranta ja toteutus mm. vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhteensovittamisen osalta.

 

Yksi valtakunnallisen vammaisneuvoston tehtävistä on tukea ja rohkaista kunnallista vammaisneuvostotyötä. Vanen erityisenä tulevaisuuden tavoitteena on antaa kunnallisille neuvostoille sysäys seutukunnallisten vammaisneuvostojen perustamiseen.

 

Oheismateriaali                 Valtakunnallisen vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2009

 

Ehdotus       Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.