Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 13 11.06.2009

7441-2009 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedotteet

Tiivistelmä: -

Vammais § 13

Sihteeri Rita Salviander 29.5.2009:

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto järjestää hallituksen vammaispoliittiseen ohjelmaan liittyvän kuulemistilaisuuden 15.6.2009 Helsingissä. Tilaisuudessa kerrotaan ohjelman valmistelutyön ajankohtaiset kuulumiset ja keskustellaan ohjelman valmistelutyön myötä esille nousseista eri hallinnonalojen välisen yhteistyön tarpeista. Valtakunnallisen vammaisneuvoston netti-osoite on www.vane.to. Vammaispoliittisessa ohjelmassa linjataan lähivuosien suomalaisen vammaispolitiikan kehittämisen keskeiset toimenpiteet eri hallinnonaloilla. Alustavat strategiset sisältöalueet ovat

- itsenäinen elämä (asuminen, liikkuminen, kommunikointi ja tiedonsaanti, asiointi)

- yhteiskunnallinen toiminta, osallistuminen, osallisuus

- rakentaminen

- liikenne

- koulutus

- työ

- terveys

- kuntoutus, sosiaaliturva

- turvallisuus, koskemattomuus

- kulttuuri

- kansainvälinen yhteistyö, tilastot, tietojenkeruu

 

Hallituksen vammaispoliittisen ohjelman valmisteluun liittyen järjestetään tulevan syksyn kuluessa aluekierros Rovaniemellä, Oulussa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Turussa. Ministeri Risikon johdolla tapahtuvan Vampon jalkauttamisen tavoitteena on tuoda ohjelman valmistelutyö lähelle alue- ja kunnallistoimijoita. Tavoitteena on myös tuoda paikallis- ja aluetason tietoa ohjelman valmistelutyön tueksi. Aikataulu on tiedossa viimeistään elokuussa.

 

Valtakunnallinen vammaisneuvosto ja Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto järjestävät yhteistyössä valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Lahdessa 7.-8.10.2009. Päivien teemana on vaikuttaminen ja yhteistyö. Osallistumismaksu on 150 €.

 

Liite                                    Seminaarikutsu, ohjelma ja ilmoittautumislomake

 

Tiedotteessa otetaan myös esille vuonna 2001 voimaan astunut sosiaalihuollon asiakaslaki, jonka nojalla joka kunnassa on oltava sosiaaliasiamies. Asiakaslain 24§:n mukaan sosiaaliasiamiehen tehtävänä on:

- neuvoa asiakkaita asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa

- avustaa asiakasta muistutuksen teossa

- tiedottaa asiakkaan oikeuksista

- toimia muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi

- seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä kunnassa ja antaa siitä selvitys vuosittain kunnanhallitukselle

 

Sosiaaliasiamiehen tärkein työ on auttaa kuntalaisia saamaan heille kuuluvia palveluja ja selvitellä umpisolmuja, joita syntyy kuntalaisten kokiessa, etteivät he saa heille kuuluvia palveluja. Asiamieheltä saa myös apua valitusten ja kanteluiden tekemiseen. Kirjeessä todetaan, että saattaisi olla hyödyllistä kutsua alueen sosiaaliasiamies kunnalliseen vammaisneuvostoon kertomaan asiakkaan oikeuksista saada lakisääteisiä palveluja.

 

Ehdotus       Merkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Vammais § 13
Liite 1:Seminaarikutsu, ohjelma ja ilmoittautumislomake