Turun kaupunki

Vammaisneuvosto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                Turun vammaisneuvosto

 

                     

                                          TOIMINTA 2008  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                    

 

 

 

                                                                                                          Joulukuu 2008

 

                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

SISÄLLYS

 

 

 

 

1                   YLEISTÄ                                                                                                               3

                     1.1.               Vammaisneuvoston kokoonpano                                                      3

                     1.2.               Vammaisneuvoston tehtävät                                                            4

                     1.3.               Toiminnan painopisteet vuonna 2008                                               4

 

 

2.                  YHTEISTYÖ                                                                                                          5

 

3.                  ALOITTEET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT                                                          5

 

4.                  TIEDOTTAMINEN                                                                                                  6

 

5.                  KOULUTUS                                                                                                          6                   

6.                  VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA                        6

 

9.                  LIITE                                                                                                  7 - 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.                  YLEISTÄ

 

 

1.1                Vammaisneuvoston kokoonpano

 

Turun kaupunginhallitus nimeää kymmenjäsenisen vammaisneuvoston kaksivuotiskaudeksi. Vammaisneuvostossa on edustettuina eri lautakuntia ja paikallisia vammaisjärjestöjä.

 

Turun vammaisneuvosto on perustettu 12.11.1981. Vammaisneuvoston toiminta perustuu lakiin vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista, jossa säädetään myös kunnallisista vammaisneuvostoista (380/87 § 13). Turussa kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston, jossa sen toimintaohjeen mukaan on viisi vammaisjärjestöjen edustajaa sekä edustajat sosiaali-, terveys-, opetus-, liikunta- sekä kiinteistö- ja rakennustoimesta. Kaupunginhallitus pyytää esitykset jäsenistä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:ltä ja edellä mainittuja aloja edustavilta lautakunnilta.

 

Kaupunginhallitus asetti päätöksellään 19.2.2007 § 132 vammaisneuvoston vuosiksi 2007 - 2008. Puheenjohtajaksi vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaisella vuorotteluperiaatteella nimettiin kaupungin edustajana Rami Lehtinen ja varapuheenjohtajaksi järjestöjen edustajana Pirkko Heino.

 

                                          Vammaisneuvosto 2007-2008

 

Varsinaiset jäsenet:

Henkilökohtaiset varajäsenet:

Rami Lehtinen

Mikko Koskinen

Sosiaalilautakunta

Sosiaalilautakunta

 

 

Pirkko Heino

Anne Sandberg-Majuri

Turun Seudun Selkäyhdistys ry

Turun Seudun Diabetesyhdistys ry

 

 

Anita Birstolin

Sari Lähteenmäki

Terveyslautakunta

Terveyslautakunta

 

 

Heikki O Haulisto

Marjatta Pihlajamaa

Polioinvalidit ry, V-S osasto

V-S Aivovammayhdistys ry

 

 

Jukka Kumpuvuori

Pia Paasonen

Kynnys ry

Suomen MG-yhdistys ry

 

 

Merja Jämsäläinen

Eija Koskivaara

Liikuntalautakunta

Liikuntalautakunta

 

 

Mirja Kautonen

Eeva Siivonen

Kiinteistölautakunta

Rakennuslautakunta

 

 

Olli Nordberg

Markku Vuorinen

Kynnys ry

V-S Näkövammaiset ry

 

 

Harry Nordqvist

Tytti Seppänen

Opetuslautakunta

Opetuslautakunta

 

 

Pirjo Seppälä

Riitta Merenheimo

Turun Seudun Reumayhdistys ry

ITU ry

 

Vammaisneuvoston sihteerinä toimii sosiaalilautakunnan nimeämä työntekijä. Sihteerin tehtävät on määritelty vammaisneuvoston toimintaohjeessa: Tehtäviin kuuluvat vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat valmistelu-, esittely- ja täytäntöönpanotehtävät, vammaisia koskevien asioiden seuranta, yhteydenpito sekä vammaisjärjestöihin että viranomaisiin, tiedotus- ja koulutustoiminta sekä muut vammaisneuvoston määräämät tehtävät. Sihteerinä on toiminut VTM Rita Salviander, joka toimii Turun kaupungin sosiaaliasiamiehenä.

 

 

1.2.               Vammaisneuvoston tehtävät

 

Vammaisneuvoston tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen välillä ja siten edistää vammaisten henkilöiden edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä.

 

Vammaisneuvoston tehtävänä on edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, liikunta-, kulttuuri- ja harrastustoimintaan. Vammaisneuvoston tavoitteena on, että vammaisten ihmisten tarpeet otetaan huomioon kuntalaisten elinoloihin vaikuttavassa suunnittelussa ja tehtyjen ratkaisujen toimeenpanossa.

 

Vammaisneuvosto toteuttaa toimintaohjeensa mukaisia tehtäviään

· tekemällä yhteistyötä eri tahojen kuten kaupungin luottamusmieselinten ja viranomaisten sekä vammaisjärjestöjen kanssa mm. järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia

· suullisin ja kirjallisin aloittein ja esityksin

· tiedottamalla vammaisia koskevista asioista.

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kolmen viikon välein kesäkuukausia lukuun ottamatta, vuonna 2008 kokouksia oli 12.

 

Vammaisneuvostolla on käytössään määräraha, joka siirrettiin vammaisneuvoston pyynnöstä vuoden 2008 alusta sosiaalikeskuksesta keskushallintoon.

 

1.3.               Toiminnan painopisteet vuonna 2008

 

Yhdenvertaisuuslaki on tullut voimaan 1.2.2004. Lain tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Laissa määritellään syrjintäkielto ja syrjintäperusteet, joita ovat ikä, etninen ja kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, terveydentila, vammaisuus, sukupuolinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. Tasa-arvolain tarkoituksena taas on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

 

Lakeihin sisältyy velvoite suunnitelmien laatimiseen. Kaupunginhallitus merkitsi tiedokseen kokouksessa 10.12.2007, että hallintokuntien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien arviointi- ja päivityskierros on aloitettu. Kaupunginhallitus päätti, että lautakuntien tulee seurata hallintokuntansa suunnitelmaan kirjattujen konkreettisten kehittämistoimenpiteiden toteutumista hallintokunnan tuottaman raportoinnin pohjalta. Lisäksi kaupunginhallitus päätti mm., että henkilöstökeskus tuottaa koontiraportin ja toimittaa sen seurantaa ja arviointia varten kaupunginhallituksen hallinto-jaostolle, vähemmistöryhmille ja tasa-arvotoimikunnalle.

 

Vammaisneuvosto käsitteli Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteita sekä hallintokuntien suunnitelmia antaen näistä lausuntoja kirjallisesti ja hallintokuntien järjestämissä tilaisuuksissa.

 

Esteettömyys yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen osallistumisen edellytyksenä on kiinteä osa vammaisneuvoston toimintaa. Vammaisneuvosto antaa lausuntonsa laajemmista rakennuskomplekseista. Vammaisneuvosto käsitteli mm. Kakolanmäen kaavaa, Kauppatorin asemakaavanmuutosehdotusta ja Brinhallin kartanon rakennussuunnitelmaa. Esteettömyysasiamies tuo omat lausuntonsa vammaisneuvoston tiedoksi. Vammaisneuvostolla on edustuksensa Turun kaupungin esteettömyysohjelman seurantatyöryhmässä.

 

 

Vammaisneuvoston toiminta on lueteltu liitteessä.

 

 

2.                  YHTEISTYÖ

 

Vammaisneuvoston toiminnan lähtökohtana on yhteistyö ja se perustuu erilaisiin verkostoihin, joissa vammaisneuvoston jäsenet ja sihteeri ovat mukana. Vammaisneuvoston tavoitteena on lähentää toisiinsa palvelujen tuottajia ja palvelujen käyttäjiä siten, että asiakasnäkökulma otetaan huomioon palveluita suunniteltaessa ja toteutettaessa.

 

Asioiden käsittelyssä vammaisneuvosto perehtyy asioihin yhdessä kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa kutsumalla heidät kokouksiinsa.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen vammaisjärjestöjen edustajat toimintaohjeensa mukaisesti kaksi kertaa vuodessa yhteiseen kokoukseen. Kevään 2008 kokouksessa käsiteltiin Turun työvoiman palvelukeskuksen toimintaa, josta kertoi toimistopäällikkö Ilkka Haahtela. Syksyn yhteiskokouksen aiheena oli Turun kaupungin kestävän kehityksen raportti 2007. Aiheesta alusti suunnittelupäällikkö Jaana Itälä-Laine Valoniasta, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksesta. Yhteiskokouksissa käsiteltiin myös vammaisneuvoston toimintakertomus vuodelta 2007 ja toimintasuunnitelma vuodelle 2009.

 

Vammaisneuvosto järjesti tilaisuuden alueen kansanedustajille, vammaisjärjestöille, luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Alustuksena kuultiin Asumispalvelusäätiö ASPAn selvitys vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelutarpeista Turussa, aiheesta julkisen vallan suhde esteettömyyteen ja elinkaariajatteluun sekä vammaisten työssäkäyntiin liittyvistä ongelmista.

 

 

3.                  ALOITTEET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT

 

                     Vammaisneuvoston tehtävänä on seurata vammaisten elinoloja Turussa. Asiantuntemuksensa ja eri vammaisryhmiltä saamiensa tietojen perusteella se tekee aloitteita ja esityksiä palvelujen ja ympäristön kehittämiseksi vammaisille soveltuviksi.

 

Vammaisneuvoston tavoitteena on, että hallintokuntien suunnitellessa toimintaansa vammaisten tarpeet otetaan systemaattisesti huomioon. Vammaisneuvoston kaupunkia edustavat jäsenet tuovat lautakuntien työskentelyssä esille vammaisten ihmisten näkökulman. Vammaisneuvosto mm. antaa vuosittain lausuntonsa vammaispalvelujen ja kehitysvammaisten palvelujen toimintasuunnitelmaehdotuksista ennen niiden viemistä sosiaalilautakuntaan päätettäviksi.

 

Vammaisneuvosto antoi hallintokunnille esitykset vuoden 2008 määrärahojen varaamisesta. Vammaisneuvosto kiinnitti lausunnoissaan huomiota mm. siihen, että Asumispalvelusäätiö ASPAn Turussa tehdyn selvityksen suositukset ja tulokset otettaisiin huomioon asumista järjestettäessä. Lisäksi lausunnossa otettiin esille mm. henkilökunnan ammattiosaamisen monipuolistaminen moniongelmaisten kohtaamiseen, henkilökohtaisten avustajien kustannuksiin varattava määräraha, vammaisten lyhytaikaishoito, vammaisten lasten ja aikuisten perheiden kotipalvelu, omaishoitajien oikeus vapaapäiviin, kuntoutukseen varattava määräraha, terveysviraston alaisten toimipaikkojen apuvälineet sekä kalustot, laitteet ja varusteet. Opetustoimen ja ammattiopetuslautakunnan osalta otettiin esille varautuminen Erityisopetuksen kehittämistyöryhmän raportin toimenpide-ehdotuksiin, koulukiinteistöjen esteettömyys sekä se, että erityisryhmille tulee varata riittävä määrä mukautettuja ammattiopiskelupaikkoja. Kaikille hallintokunnille esitettiin, että ne varaisivat riittävän määrärahan yleisöpalvelu- ja henkilöstötilojen esteettömyyden toteuttamiseen ja ylläpitämiseen.

 

                     Esitykset ja lausunnot annetaan usein kirjallisesti, mutta yhteisissä tilaisuuksissa esiin tulevilla esityksillä on yhtäläinen merkityksensä. Kirjallisesti tehdyt esitykset ovat liitteenä.

 

 

4.                  TIEDOTTAMINEN

 

Toimintasuunnitelma ja -kertomus toimitettiin kaikille kaupungin hallintokunnille ja vammaisjärjestöille. Tilaisuuksista tiedotettiin kaupungin lautakunnille ja virastoille sekä vammaisjärjestöille.

 

Turun kaupungin kotisivulla www.turku.fi on tietoa vammaisneuvostosta, mm, vammaispoliittinen ohjelma, toimintakertomuksia ja vammaisneuvoston toimintasääntö. Otsikon päätöksenteko ja talous alla on vammaisneuvoston esityslistat ja pöytäkirjat.

                                          

 

5.                  KOULUTUS

                     

Vammaisneuvostolla on budjetissaan varattu määräraha jäsenten osallistumiseen koulutukseen. Vammaisneuvoston jäsenet osallistuivat eri tahojen järjestämiin koulutustilaisuuksiin.

 

 

 

6.                  VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

 

                     Vammaisneuvosto kokoontuu kesäkuukausia lukuun ottamatta noin kolmen viikon välein. Kokouksissa käsiteltyjä asioita on lueteltu liitteessä otsikoitten alla aloitteet ja esitykset sekä muita vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita. Asiakohtia kokouksissa on ollut 94.

 

 

 

LIITE

YHTEISTYÖ

Päivämäärä

Osallistujat

Asia

17.1.2008

Vammaisneuvoston jäsenet

Tutustuminen ympäristö- ja kaavoitusvirastoon sekä Turku-pisteeseen

17.1.2008

Vammaisneuvoston kokouksessa asemakaavapäällikkö Timo Hintsanen

Kauppatorisuunnitelma

24.01.2008

Anita Birstolin

Heikki O Haulisto

Merja Jämsäläinen

Mirja Kautonen

Pirjo Seppälä

Terveystoimen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman toteutumista koskeva seurantakokous

28.02.2008

Vammaisneuvoston kokouksessa johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski

Kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja taloudelliset tukitoimet 2006

28.02.2008

Vammaisneuvoston kokouksessa vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu 2006

13.03.2008

Vammaisneuvoston kokouksessa

suunnittelija Pirjo Rinne Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy VASSO Ab:stä

Vammaispalveluiden suuntaviivoja Varsinais-Suomessa

22.05.2008

Vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen yhteiskokous

 

Turun työllistymispalveluyksikön toiminta,

vammaisneuvoston toimintakertomus 2007

23.10.2008

Vammaisneuvoston kokouksessa palveluohjaaja Vuokko Suonpää

Tutustuminen Heidekenin tiloihin

Tutustuminen Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n toimintaan

13.11.2008

Vammaisneuvoston kokouksessa projektikoordinaattori Ilona Lehtinen Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:stä

Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n vertaistoimintaprojekti

17.11.2008

Vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen yhteiskokous

 

Toimintaohjeen mukaiset asiat,

Turun kaupungin kestävän kehityksen raportti 2007, suunnittelupäällikkö Jaana Itälä-Laine

24.11.2008

Turun alueen kansanedustajien, vammaisjärjestöjen ja virkamiesten yhteinen tilaisuus

Asumispalvelusäätiö ASPAn selvitys vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelutarpeista, projektivastaava Tuija Mäkinen ja suunniitelija Saara kanula

Julkisen vallan suhde esteettömyyteen ja elinkaariajatteluun sekä ajankohtaiset vammaisia koskevat asiat, esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto

04.12.2008

Johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski vammaisneuvoston kokouksessa

Sosiaali- ja terveysviraston yhdistyminen, uudet asiakasprosessit

Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun kuntarajat

 

 

 

 

 

 

KOULUTUKSIEN/TILAISUUKSIEN YM. JÄRJESTÄMISEEN OSALLISTUMINEN

KOULUTUKSEEN/TILAISUUKSIIN OSALLISTUMINEN

 

Päivämäärä

 

Tilaisuus, osallistujat

 

Järjestäjätahot

02.06.2008

Tilaisuus selvityksestä vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelutarpeista

Pirkko Heino, Rita Salviander

Asumispalvelusäätiö ASPA

03.11.2008

Kunnallisten vammaisneuvostojen puheenjohtajille ja sihteereille tarkoitettu tilaisuus Vammaisuuden uudet tuulet

Rami Lehtinen

Valtakunnallinen vammaisneuvosto

 

 

VAMMAISNEUVOSTON JÄSENTEN EDUSTUS MUISSA RYHMISSÄ

V-S piirin alueen kuntoutuksen asiakaspalvelun yhteistyötoimikunta

Olli Nordberg (Kynnys ry)

Rita Salviander,

toimikunnan sihteeri

Turun Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen monikulttuurinen neuvottelukunta

 

Anita Birstolin, varalla Rami Lehtinen

Turun liikkumisesteettömyysohjelman seurantatyöryhmä, asettaja kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty

 

Heikki O Haulisto (pj), Rita Salviander, jäsen

Varsinais-Suomen vammaisverkosto

Puheenjohtaja Olli Nordberg,

jäsen Anita Birstolin

Länsi-Suomen läänin esteettömyystyöryhmä

Olli Nordberg (Kynnys ry)

 

Länsi-Suomen lääninhallituksen nimeämä työryhmä koordinoimaan ja ohjaamaan yhteiskunnan korvaamien matkojen yhdistelyn laajentamista läänin alueella

 

Olli Nordberg (Kynnys ry)

Kulttuuripääkaupunkihankkeen esteettömyyttä käsittelevä työryhmä

 

Heikki O Haulisto

Poikkihallinnollinen osallisuustiimi

Heikki O Haulisto

Rita Salviander

Länsi-Suomen lääninhallituksen liikennejaoston työryhmä lentoliikenteen esteettömyyden selvittämiseksi

 

Merja Jämsäläinen, Heikki O Haulisto,

Rami Lehtinen

Kunnonkoti-projektiryhmä                       

Kunnonkoti-ohjausryhmä                       

 

Heikki O Haulisto

Olli Nordberg ja Rita Salviander

Happy Housen vertaistukiprojekti

Anita Birstolin

SEIS - Suomi eteenpäin ilman syrjintää

Olli Nordberg

ASPA:n asumispalveluiden selvitysprojektin ohjausryhmä

Pirkko Heino

Turun AMK, hyvinvointipalvelut - hankesuunnittelu Esteettömyys kulttuuripääkaupungissa

Anita Birstolin

 

 

 

ALOITTEET, ESITYKSET, LAUSUNNOT

 

Päivämäärä

Asia

Kohde

17.01.2008

Lausunto muutoslupahakemuksesta koskien Runosmäen vanhainkodin asuinhuoneiden yhteydessä olevia wc-tiloja

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

17.01.2008

Lausunto nuorisotoimen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivityksestä

Nuorisotoimi

07.02.2008

Lausunnot vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon toimintasuunnitelmaehdotuksista

Vammaispalvelutoimisto

24.04.2008

Vammaisneuvoston toimintakertomus 2007

Kaupunginhallitus, lautakunnat

22.05.2008

Lausunto Brinkhallin kartanon rakennussuunnitelmasta

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

16.06.2008

Lausunto Kakolanmäen kaavasta

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

16.06.2008

Hallintokuntien vuoden 2009 määrärahat

Ammattiopetuslautakunta

Kiinteistölautakunta

Kulttuurilautakunta

Liikuntalautakunta

Nuorisolautakunta

Opetuslautakunta

Sosiaalilautakunta

Terveyslautakunta

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta

16.06.2008

Esitys vammaisneuvoston määrärahoista 2009

Keskushallinto

11.09.2008

Lausunto Turun kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelman luonnoksesta

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta

23.10.2008

Vastaus vammaisneuvostotyötä koskeviin kysymyksiin

Valtakunnallinen vammaisneuvosto

23.10.2008

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2009

Vammaisjärjestöt

04.12.2008

Esitys vammaisneuvoston asettamisesta vuosille 2009-2010 sekä vammaisneuvoston toimintaohjeen muuttamisesta ajantasaiseksi

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

 

MUITA VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

Kauppatorisuunnitelma

Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien arviointi ja päivitys, eri hallintokunnat

Varsinais-Suomen alueen kuntoutuksen asiakasyhteistyötoimikunnan asettaminen 2008-2011

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedotteet

Kh - Esteettömyysohjelman toteutuminen vuonna 2007

Vammaisneuvoston määräraha 2008

Kakolanmäen kaava

Jyväskylän yliopiston tutkimus vammaisten ja kuurojen nuorten koulutuspoluista

Turun ammattikorkeakoulun KUNNONKOTI -hanke

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä - Vaikeavammaisten henkilöiden työssä pysymisen tukeminen

Pysäköinti kävelykadulla

Esteettömyysasiamies - Impivaaran uimahallin korjaus ja laajennus

Esteettömyysasiamies - Tuomiokirkon yleisölle tarkoitetut saniteettitilat

Vammaisneuvoston toteutuneet määrärahat 2007

Kh - Kestävän kehityksen raportti

Joukkoliikennelautakunta - Turun palvelulinjaselvitys

Esteettömyysasiamies - Aurajoen länsirannan kulkuväylän turvallisuus

VATES-säätiön kirje kunnallisille vammaisneuvostoille koskien vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä

YES - yhdenvertaisuus etusijalle, Turun paikallinen yhdenvertaisuusohjelma

Kyselytutkimus vertaistoiminnan järjestämisestä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenjärjestöissä

Vammaisten henkilöiden oikeudet lentoliikenteessä

Esteettömyysasiamies - Turun lentoaseman vammaisten käyttöön tarkoitetut autopaikat

Esteettömyysasiamies - Opas julkisen tilan vammais-wc:n rakentamiseen

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma 2009-2011

Liikuntalautakunta - Euroopan neuvoston vammaispoliittinen toimintaohjelma

Esteettömyysasiamies- Lausunto ihmiselle parempi keskusta -ohjausryhmälle

Sosiaalilautakunta - Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun kuntarajat