Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Työllisyysaluelautakunta14.05.20254

7926-2024 (02 08 00)

Monikielisen yhteiskuntaorientaation kilpailutus

Tiivistelmä:

Turun työllisyysalue hakee lupaa kilpailuttaa avoimella menettelyllä monikielisen yhteiskuntaorientaation koulutuksen järjestämisen neljän vuoden ajaksi 1.10.2025 - 30.9.2029, joista kaksi viimeistä vuotta ovat optiovuosia. Kilpailutuksen kokonaisarvo koko sopimuskaudelle tulee olemaan n. 3 miljoonaa euroa. Tarjouspyyntö on esityksen liitteenä.

Tyoalulk §

Projektipäällikkö Sari Holmberg, asiakkuuspäällikkö Tiina Rahimi Ahmadi, johtava asiantuntija Sari Peltoniemi, vastaava työvoimaasiantuntija Marjo Länsipii ja työelämäpalveluasiantuntija Timo Selovuo:

Tarve monikielisen yhteiskuntaorientaation järjestämiselle

Hankinnan kohteena on monikielisen yhteiskuntaorientaation koulutus. Palvelu on suunnattu ensisijaisesti kotoutuja-asiakkaille, mutta myös työvoiman ulkopuolisille henkilöille. Vuonna 2025 voimaan astuva laki kotoutumisen edistämisestä (681/2023) velvoittaa kuntia järjestämään monikielistä yhteiskuntaorientaatiota. Tämä koskee myös työvoiman ulkopuolella olevia kotoutujia. Valmistelussa oleva hankinta tukee Turun työllisyysaluetta lakisääteisen palvelun järjestämisessä ja kohderyhmän tarpeiden huomioimisessa.

Yhteiskuntaorientaatio on omakielinen alkuvaiheen kotoutumista tukeva koulutus. Tavoitteena on, että maahan muuttanut saa maahantulon perusteesta riippumatta heti alkuvaiheessa keskeiset perustiedot suomalaisesta yhteiskunnasta sellaisella kielellä, jota hän ymmärtää. Koulutuksen sisällön tulee pohjautua Suomen Pakolaisavun julkaiseman yhteiskuntaorientaation kouluttajan oppaaseen. Opetusmateriaalia ja sen pedagogiikkaa tulee hyödyntää koulutuksessa. Näin varmistetaan yhdenmukainen ja sama sisältö kaikilla alueilla ja kielillä.

Suunniteltu palvelu tulee sisältämään monikielisen yhteiskuntaorientaation osalta vähintään kotoutumisen edistämisestä säädetyn lain (681/2023) 25 §:n ja monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta annetun asetuksen vaatimukset.

Perustelut kilpailutuksen käynnistämiselle

Turun työllisyysalueella ei ole tarvittavia resursseja palvelun tuottamiseen. Kilpailuttamalla voidaan taata, että palvelu vastaa lain esittämien kohderyhmien erityisiin tarpeisiin.

Tuleva kilpailutus ja palveluntuottajan valinta

Työllisyyspalvelut on valmistellut kilpailutusta yhteistyössä konsernihallinnon hankintapalveluiden kanssa. Hankinta-arvoltaan hankinta on EU- kynnysarvon ylittävä, yhteensä n. 3 miljoonaa euroa ja se tullaan kilpailuttamaan hankintalain e-liitteen mukaisena hankintana avoimella menettelyllä.

Valmisteluvaiheessa on pidetty yksi yhteinen markkinavuoropuhelu, johon osallistui 17 palveluntuottajaa. Lisäksi pidettiin erilliset markkinavuoropuhelut niihin ilmoittautuneille 8 palveluntuottajalle. Turun työllisyysalueen jäsenkunnilta on pyydetty myös näkemyksiä koskien hankinta-asiakirjojen sisältöä ja paikallisuuden huomioimista niissä. Hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:ltä ja Turun kauppakamarilta sekä palveluntuottajilta. Hankinnassa käytettävästä työllistämisehdosta on myös pyydetty julkisesti yrityksiltä kommentit. Yrityksiltä ja työllisyysalueen jäsenkunnilta saadut kommentit on mahdollisuuksien mukaan huomioitu hankinnan valmistelussa.

Sopimus kilpailutetaan ajalle 1.10.2026 – 30.9.2028 ja sitä on mahdollisuus erillisellä lautakunnan päätöksellä jatkaa optiona ajalle 1.10.2028 – 30.9.2030. Toimintaa toteutetaan sopimuskauden ajan palveluntuottajan ja Turun kaupungin yhteisesti hyväksymien toimintasuunnitelmien mukaisesti.

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalve-lu.fi -tarjousportaalissa.

Hankinta on jaettu seuraaviin osakokonaisuuksiin:

1 Turun seudun työllisyysalue lukuun ottamatta Turunmaa, Vakka-Suomi ja Loimaan seutu eli seuraavat kunnat/kaupungit: Turku, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo.

Tähän osakokonaisuuteen valitaan kaksi palveluntuottajaa. Palveluntuottajia tullaan käyttämään kokonaistaloudellisessa järjestyksessä siten että ensimmäiseltä palveluntuottajalta hankitaan n. 50 % palvelun volyymista ja toiselta palveluntuottajalta hankitaan n. 50 % palvelun volyymista.

2 Turunmaa: eli Kemiönsaari ja Parainen.

Tähän osakokonaisuuteen valitaan yksi palveluntuottaja.

3 Vakka-Suomi ja Loimaan seutu eli seuraavat kunnat/kaupungit: Aura, Loi-maa, Pöytyä, Oripää, Laitila, Vehmaa, Uusikaupunki, Taivassalo, Kustavi ja Pyhäranta.

Tähän osakokonaisuuteen valitaan yksi palveluntuottaja.

Palveluntuottajaa edellytetään tuottamaan hankinnan kohteena olevaa koulutusta verkkokoulutuksena tarjoamansa osakokonaisuuden kunnille. Palveluntuottajan tulee sitoutua lisäksi toteuttamaan hybridi- ja läsnäolokoulutusta lähipalvelukunnissa seuraavasti:

Osakokonaisuus 1 osalta Turku, Kaarina, Raisio, Lieto ja Paimio

Osakokonaisuus 2 osalta Parainen

Osakokonaisuus 3 osalta Loimaa, Laitila ja Uusikaupunki.

Muiden Turun työllisyysalueen kuntien asiakkaat ohjataan tarvittaessa näiden kuntien koulutukseen.

Palvelua pyydetään tarjoamaan englannin, arabian, somalian ja ukrainan kielellä. Lisäksi palveluntuottajan on kyettävä tarjoamaan vähintään kahta kieltä seuraavista: albania, kurdi, persia, dari, romania, latvia, venäjä, vietnam. Muista mahdollisista tarjottavista koulutuskielistä annetaan laatupisteitä. Tulkkausta ei tule juurikaan käyttää vaan koulutuksen tulee tapahtua asiakkaan omalla kielellä tai kielellä, jota asiakas muuten osaa ja ymmärtää. Mikäli tämä ei ole mahdollista sovitaan tulkin käytöstä Tilaajan kanssa harvinaisten kieliryhmien osalta erikseen. Tulkkauksen kustannus saa olla korkeintaan 2-4 % tilaussopimuksen arvosta.

Palvelulle pyydetään tarjouspyynnössä ryhmähintaa (ryhmähinta/tunti, alv 0%).

Hintoja pyydetään erikokoisille ryhmille ja vaihtoehtoisesti siten että joko palveluntuottaja tai kunta järjestää tarvittavan koulutustilan. Turun työllisyysalue varaa mahdollisuuden tuottaa koulutusta myös omana tuotantona. Hankintaan osallistuvien kuntien vastuulla olevalle, työvoiman ulkopuoliselle kohderyhmälle (kotoutumisaikaiset henkilöt, joille laaditaan kotoutumissuunnitelma) voidaan tarvittaessa hyödyntää vähäisissä määrin muita kuin tässä hankinnassa solmittavia sopimuksia.

Koulutuksen kesto on 50-70 tuntia. Tilaajalla on oikeus päättää koulutuksen pituudesta tarpeen ja kohderyhmän mukaan. Tilaajalla on oikeus päättää myös koulutuksen mahdollisesta jaksotuksesta huomioiden osallistujien määrät.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Annetuista tarjouksista valitaan jokaisessa osakokonaisuudessa kokonaistaloudellisesti edullisin. Palvelun laatupainotus on 60 ja hintapainotus 40. Laadun osalta arvioidaan henkilöstön koulutusta ja työkokemusta, palveluntuottajan toteutussuunnitelmaa.

Osatarjouksia ei oteta huomioon. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Sopimushinnat ovat kiinteitä varsinaisen sopimuskauden ajan. Palveluntuottaja voi optiokaudelle esittää sopimushintojen muutosta perustellusta syystä yleistä kustannuskehitystä vastaavasti. Yleisen kustannustason henkilöstökustannusten tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia tilastokeskuksen tilastotietoja.

Esitämme, että työllisyyslautakunta päättää hyväksyä kilpailutuksen käynnistämisen.

Liite 1​Tarjouspyyntö

Hankintapäätös tuodaan lautakunnan päätettäväksi syyskuussa.

Työllisyysjohtaja Jukka Varonen 14.5.2025:

Ehdotus​Turun työllisyysalueen lautakunta päättää edellä esitetyn perusteella hyväksyä monikielisen yhteiskuntaorientaation kilpailutuksen käynnistämisen.

Esitän, että pöytäkirja näiden osalta tarkistetaan heti.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Tyoalulk § 4
Liite 1:Tarjouspyyntö